Οδηγούμε στην Ελλάδα το μικρό ηλεκτρικό της Zhidou

Το καλοκαίρι θα αρχίσει στη χώρα μας η υπηρεσία ενοικίασης του διθέσιου αυτοκινήτου πόλης

  • -
  • -

Την ευκαιρία να οδηγήσουμε το μίνι ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Zhidou μας έδωσε η Ν. Ζυμπάς ΑΕ, επίσημος εισαγωγέας στην Ελλάδα των οχημάτων της κινεζικής μάρκας. Τα πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνουν το λανσάρισμα υπηρεσίας κοινής χρήσης (car sharing) των διθέσιων ηλεκτρικών D2 από το προσεχές καλοκαίρι.

Η αρχή αναμένεται να γίνει στη Σαντορίνη, σε συνεργασία με ξενοδοχειακό συγκρότημα, και στόλο περίπου 30 αυτοκινήτων. Στη συνέχεια, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, τα αυτοκίνητα θα έρθουν στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστεί η υπηρεσία «share n go» στην πρωτεύουσα.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά D2 και D2S (το δεύτερο έχει πλουσιότερο εξοπλισμό) ανήκουν στην κατηγορία των τετράκυκλων (quadricycles) και όχι των κλασσικών αυτοκινήτων. Εφοδιάζονται με ηλεκτρικό μοτέρ 41 ίππων και μπαταρίες λιθίου που εξασφαλίζουν αυτονομία 170-180 km με μία φόρτιση. Η τελική τους ταχύτητα φθάνει τα 85-90 km/h, ενώ στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται αερόσακος οδηγού, κλιματισμός, ABS και ζάντες αλουμινίου.

Καλύπτονται από διετή εγγύηση για το αυτοκίνητο και 4ετή για τις μπαταρίες. Στη χώρα μας πωλούνται προς 15.900 ευρώ το D2 και 16.900 ευρώ το D2S. Τιμές υψηλές, που ίσως αποθαρρύνουν τους περισσότερους. Ο χρόνος παράδοσής τους είναι 3,5 μήνες, ενώ το κόστος χρήσης (κατανάλωση ρεύματος για τη φόρτιση) υπολογίζεται σε περίπου 1,7 ευρώ ανά 100 km.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα αγοράς ενός μεταχειρισμένου D1 πρώτης γενιάς, όπως αυτά που οδηγήσαμε. Είναι ηλικίας 1,5 έτους, με περίπου 10.000 km στο οδόμετρο και τιμή στα 8.900 ευρώ.

Η υπηρεσία share n go είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ιταλία, όπου κυκλοφορούν περίπου 2.000 αυτοκίνητα σε 5 πόλεις: Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Μόντενα και Πίζα. Όπως συμβαίνει και με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, οι συνδρομητές της υπηρεσίες μπορούν να βρουν μέσω εφαρμογής το πλησιέστερο ελεύθερο ηλεκτρικό της Zhidou, να το ξεκλειδώσουν με το smartphone ή μία ειδική κάρτα και να το χρησιμοποιήσουν για όση ώρα επιθυμούν. Η χρέωση είναι περίπου 0,30 ευρώ ανά λεπτό.

Σε σύντομη διαδρομή γύρω από το MEC Παιανίας (όπου παρουσιάστηκαν τα μοντέλα της Zhidou, στο πλαίσιο της έκθεσης Verde tec) είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τα μεταχειρισμένα Zhidou D1 που ήρθαν από την Ιταλία. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για οχήματα ειδικών συνθηκών, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν μικρές καθημερινές διαδρομές σε πόλεις ή τουριστικές περιοχές. Η χαμηλή τελική τους ταχύτητα και η απουσία ενεργητικής ή παθητικής ασφάλειας ακυρώνουν ουσιαστικά την είσοδό τους σε αυτοκινητόδρομο.

Έχει πάντως νόημα να χρησιμοποιηθούν ως οχήματα car sharing, είτε σε νησιά το καλοκαίρι είτε στο κέντρο πόλεων όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Οπότε το σχετικό εγχείρημα της ZD Greece – Ν. Ζυμπάς ΑΕ έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Εντός του 2019 θα αρχίσει η παραγωγή ενός πιο προηγμένου τεχνολογικά μοντέλου από την Zhidou, του Ζ3 (φωτογραφία κάτω), το οποίο θα είναι πιο ασφαλές και θα υποβληθεί σε crash test. Θα εφοδιάζεται με 4 αερόσακους και η τελική του ταχύτητα θα φθάνει τα 110 km/h.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...