BMW iNEXT: Δοκιμάζεται στο πολικό ψύχος

Προτού περάσει τη γραμμή της παραγωγής, το ηλεκτρικό SUV οφείλει να περάσει με επιτυχία τα πιο «εξουθενωτικά» test

  • -
  • -

Τη γραμμή παραγωγής ετοιμάζεται να περάσει, το 2021, το αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της BMW, iNEXT, το οποίο συνδυάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης και της έξυπνης συνδεσιμότητας.  Πριν, όμως, προσφερθεί στο καταναλωτικό κοινό οφείλει να περάσει με επιτυχία το τελευταίο στάδιο δοκιμών, κατά τις οποίες το αυτοκίνητο ωθείται… στα άκρα του.

Αυτές πραγματοποιούνται στη σουηδική πόλη Arjeplog, η ποικιλομορφία των δρόμων της οποίας εξασφαλίζει εξονυχιστικό έλεγχο: Εκεί συναντώνται χωμάτινοι χιονισμένοι δρόμοι, στεγνή άσφαλτος, καθώς και εξαιρετικά ολισθηρές παγωμένες επιφάνειες. Ποιος ο λόγος, όμως, των δοκιμών σε ακραίες συνθήκες, πόσο μάλλον όταν αυτές διαφέρουν εκ βάθρων από το σύνηθες αστικό οδικό περιβάλλον;


Η απάντηση δίνεται από την ίδια τη μάρκα, «φιλοσοφικός πυρήνας» της οποίας είναι η καθολική βελτιστοποίηση του iNEXT, η ιδανική πρόσφυση, o έλεγχος και η εναρμόνιση όλων των εξαρτημάτων του κινητήριου συνόλου, του πλαισίου και της ανάρτησης σε ακραίες καιρικές και οδικές συνθήκες.

Αναλυτικότερα, το πολικό ψύχος αποτελεί από μόνο του πρόκληση προπαντός για τον ηλεκτροκινητήρα, τις μπαταρίες υψηλής τάσης και το σύστημα ψύξης του BMW iNEXT. Παράλληλα, οι μηχανικοί δοκιμών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας eDrive: αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο ακραίες θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν επιδρούν στη φόρτιση των μπαταριών, στη μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος στον κινητήρα και στην παροχή ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ μελετούν και την απόκριση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

 Σε «εξουθενωτικές» δοκιμές, επίσης, υποβάλλονται και τα συστήματα μετάδοσης της κίνησης και η ανάρτηση. Σε παγωμένες επιφάνειες μέσα σε κλειστές στην κυκλοφορία διαδρομές, η ρύθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων δοκιμάζεται ακόμη και σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Για τους τεχνικούς αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορούν να αναλύσουν τη συνεργασία του συστήματος μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς - το οποίο έχει εξελιχθεί ειδικά για το ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο του αυτοκινήτου - με το σύστημα ελέγχου ευστάθειας DSC (Dynamic Stability Control). Στη συνέχεια, μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τις ρυθμίσεις σε επαναλαμβανόμενες συνθήκες.

 Όπως ακριβώς συμβαίνει με την απόδοση των φρένων, η ανάκτηση ενέργειας όταν ο οδηγός αφήνει το πεντάλ του γκαζιού πρέπει να προσαρμόζεται με ακρίβεια στις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...