Σε ποιες χώρες τα diesel πουλάνε περισσότερο;

Ο μέσος όρος της Ευρώπης και η θέση της Ελλάδας

  • -
  • -

Στο χαμηλότερο μερίδιο από το 2001 υποχώρησαν πέρυσι τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα. Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς των 27 ευρωπαϊκών χωρών από την JATO Dynamics, το 2018 το μερίδιο των diesel αυτοκινήτων υποχώρησε στο 36% (από 44% το 2017). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2001, όταν άρχιζε η άνοδος των diesel έναντι
των βενζινοκίνητων μοντέλων. Το μεγαλύτερο μερίδιο των diesel καταγράφηκε το 2011, με 55%.

Η πτώση του diesel άρχισε από το dieselgate το φθινόπωρο του 2015 και κορυφώθηκε λόγω της απόφασης ορισμένων πόλεων να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο τους. Η αβεβαιότητα σχετικά με μελλοντικές απαγορεύσεις, οδήγησε αρκετούς κατοίκους της Ευρώπης να στραφούν προς βενζινοκίνητα ή υβριδικά/ηλεκτρικά μοντέλα.

Όπως μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο πίνακα, σε τρεις χώρες τα diesel αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι η πλειοψηφία: στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το μερίδιο των diesel στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 36%. Στο άλλο άκρο, με κάτω από 20%, βρίσκονται η Νορβηγία και η Ολλανδία, δύο χώρες όπου τα υβριδικά/ηλεκτρικά μοντέλα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.


Σε αριθμό αυτοκινήτων, οι τρεις μεγαλύτερες αγορές για τα diesel στην Ευρώπη το 2018 ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με την τελευταία να παίρνει τη θέση της Μ. Βρετανίας (η αγορά της οποίας επηρεάστηκε σαφώς από το Brexit).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...