110 χρόνια από τη γέννηση του «πατέρα» της Abarth

Ο Carlo Abarth κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα σχολή στο χώρο του αυτοκινήτου, η οποία παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα

  • -
  • -

Έτος σπουδαίας ιστορικής σημασίας αποτέλεσε το 2018 για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία “Abarth”, μιας και συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτής της, Carlo Abarth.

Εξοπλισμένος με άσβεστο πάθος για την τελειότητα, αστείρευτη αγάπη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και τους αγώνες και εμφορούμενος από τελειομανία, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον χώρο της αυτοκίνησης, αλλά και ειδικότερα στην ιστορία της Fiat. Κατάφερε να εγκαινιάσει μία «νέα σχολή» που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον... Σκορπιό σε συνώνυμο της ταχύτητας και της οδηγικής απόλαυσης.

Από τους δύο τροχούς στη συνεργασία με την Alfa Romeo και τη Maserati

Ο «πατέρας» της ιταλικής φίρμας γεννήθηκε στα τέλη του 1908, αλλάζοντας όχι μόνο την υπηκοότητά του, αλλά και το όνομά του από Karl σε Carlo. Η αγάπη του για τη μηχανολογία συνδυάστηκε σχεδιάζοντας μοτοσυκλέτες και ποδήλατα, ενώ η πρώτη αγωνιστική του εμπειρία με μηχανές εντοπίζεται στην ηλικία των 20ετών, ασχολούμενος, παράλληλα, και με τις βελτιώσεις. Το "μικρόβιο" για τους αγώνες φώλιασε από νωρίς μέσα του, κατόπιν, ωστόσο, δύο πολύ σοβαρών ατυχημάτων αναγκάστηκε να τους εγκαταλείψει, αξιοποιώντας την ισχυρή δημιουργικότητά του στην ίδρυση της Abarth & C, στην Μπολόνια, το 1949. Σκοπός της εταιρείας ήταν η δημιουργία αυτοκινήτων και εξαρτημάτων για αγώνες, καθώς και η βελτίωση σπορ και αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Ήδη από την πρώτη χρονιά, η εταιρία της εμβληματικής αυτής προσωπικότητας δημιουργεί ένα πακέτο αναβάθμισης για το Fiat 500 (Topolino) εγκαινιάζοντας μία σχέση δεσμού «ομφάλιου λώρου» με την Fiat. Η ευρηματικότητα του Abarth θα τον συνοδεύει καθ’ όλη τη διαδρομή του, με το κοινό ν’ αγκαλιάζει το φιλόδοξο εγχείρημά του και τα εξαρτήματα της εταιρείας του –ειδικά τα συστήματα εξαγωγής- να γίνονται ανάρπαστα. Ακόμα και εταιρείες που είχαν ήδη ένα κορυφαίο επίπεδο εξαρτημάτων, όπως η Alfa Romeo  και η Maserati, συνεργάζονται με τον Abarth για την προμήθεια συστημάτωνεξαγωγής.

Fiat και Abarth ενώνουν τις δυνάμεις τους

Παράλληλα με την εμπορική επιτυχία, η Abarth αρχίζει και γιγαντώνει τη φήμη της και στους αγώνες, μία φήμη απογείωσε και τη δημοτικότητα του Carlo. Η έλευση του Fiat 500 το 1957 έδωσε την ευκαιρία στον Carlo Abarth να δημιουργήσει ένα πραγματικά προσιτό σπορ αυτοκίνητο, αλλά και παράλληλα ένα ιδανικό αγωνιστικό για νέους οδηγούς. Η μηχανολογική ιδιοφυία του Abarth εστίασε σε μια σειρά αλλαγών, αλλάζοντας τον χαρακτήρα του μικρού Fiat, χαρίζοντας του αναβαθμισμένες επιδόσεις και οδηγικό ταπεραμέντο.

Οι κοινοί δρόμοι της Fiat με την Abarth, ώθησαν στην πρώτη στην απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας του Carlo, παντρεύοντας την πλούσια τεχνογνωσία τους στη δημιουργία αυτοκινήτων με ξεχωριστό στιλ και επιδόσεις. Μοντέλα όπως το Fiat 124 Abarth Rally, αλλά και το θρυλικό 131 Rally κυριάρχησαν με την παρουσία τους, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, όσο και θεάματος. Την παράδοση συνέχισαν στη νέα χιλιετία το Grande Punto S2000, ενώ το Abarth 124 Rally, μόλις στη 2η αγωνιστική του σαιζόν, κατάκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα R-GT.

Σύγχρονα μοντέλα όπως η σειρά Abarth 595 και το Abarth124 Spider συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, 110 χρόνια μετά τη γέννηση του ιδρυτή της μάρκας, τη μακρά παράδοση του Σκορπιού. 

    

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...