Ποιες μάρκες επηρεάστηκαν περισσότερο από το WLTP

Τι έδειξαν οι πωλήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Σεπτέμβριο

  • -
  • -

Σημαντικές ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων καταγράφηκαν το Σεπτέμβριο. Ήταν ο πρώτος μήνας υποχρεωτικής εφαρμογής του κύκλου δοκιμών WLTP για όλα τα νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγορά στην ΕΕ υποχώρησε κατά 23,5%, καθώς αρκετές μάρκες δεν είχαν ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα που να πληρούν τις νέες προδιαγραφές. Αυτές είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2017, ενώ άλλες φάνηκαν καλύτερα προετοιμασμένες και είτε περιόρισαν τις απώλειές τους είτε κατέγραψε αύξηση.

Ο όμιλος που επηρεάστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ήταν το Volkswagen Group. Όλες οι μάρκες του κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στις ταξινομήσεις το Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικά, η Volkswagen είδε μείωση 52,2%, η Audi 60,7%, η Seat 31,8%, η Skoda 28,1%.

Επίσης, οι ταξινομήσεις της Renault υποχώρησαν κατά 31,7%, της Fiat κατά 32,8%, της Alfa Romeo κατά 60,5%, της Nissan κατά 45,5%, της Honda κατά 26,6%, της Land Rover κατά 17%.

Στον αντίποδα, υπήρξαν μάρκες καλύτερα προετοιμασμένες για την μετάβαση στην εποχή… WLTP, διαθέτοντας ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα που πληρούσαν τις νέες οδηγίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Peugeot (μείωση μόλις 4,3%), η Citroen (-3,4%), η BMW (-7,2%), η Mercedes-Benz (-11,8%), η Toyota που έχει κάνει στροφή στα υβριδικά (-0,4%).

Στον Όμιλο Hyundai-Kia που είχε έγκαιρα πιστοποιήσει τους κινητήρες της στα πρότυπα Euro 6d-TEMP, η μεν πρώτη είχε απώλειες στις ταξινομήσεις 10,9%, η δεύτερη κατέγραψε αύξηση 2,9%! Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η Volvo (+2,9%) και η Jaguar (+33,5%).  

Η ευρωπαϊκή – και κατά συνέπεια η ελληνική – αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να βρει το… βηματισμό της προς την άνοιξη του 2019, όταν και θα έχει αυξηθεί η παραγωγή μοντέλων που πληρούν τις προδιαγραφές WLTP.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...