Αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία Taxibeat και Uber

Ο Υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε τις εταιρείες ότι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα

  • -
  • -

Σκληρή επίθεση στις εταιρείας που έχουν πλατφόρμες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την παρουσίαση στους δημοσιογράφους του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα μεταφορών. Παράλληλα επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι στηρίζει τις εταιρείες αυτές.

Σύμφωνα με τον Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η Taxibeat (πλέον Beat μετά την πώλησή της στην Daimler) έχει έδρα στο Λονδίνο και δεν φορολογείται στην Ελλάδα, ενώ δεν υποχρεούται να δημοσιεύει ισολογισμό. Υποστήριξε ότι στη μετοχική σύνθεση συμμετέχουν off shore και κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρειών διαμεσολάβησης που θα μεταβούν στο Υπουργείο για διαβούλευση επί του νομοσχεδίου να προσκομίσουν τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, οι εταιρείες διαμεσολάβησης (είτε χρησιμοποιούν ταξί όπως η Beat είτε μισθώνουν τουριστικά αυτοκίνητα όπως η Uber) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας και ταυτόχρονα να έχουν νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουν συνάψει σύμβαση ορισμένου χρόνου τουλάχιστον δύο μηνών αποκλειστικά με οχήματα δημοσίας χρήσης, τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία και στη σύμβαση να ταυτοποιούνται ένα προς ένα.

Σε περίπτωση λειτουργίας φορέα διαμεσολάβησης χωρίς άδεια, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, θα ανατίθεται στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος η διακοπή λειτουργίας τυχόν διαδικτυακού ιστότοπου του φορέα και κάθε είδους εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα μέσα και θα απαγορεύεται για διάστημα 2 ετών τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ίδρυσαν τον φορέα διαμεσολάβησης να ιδρύσουν άλλον φορέα διαμεσολάβησης είτε αμέσως είτε διά συγγενών μέχρι β΄ βαθμού είτε δια νομικών προσώπων στα οποία ορίζουν ή ελέγχουν την διοίκηση ή κατέχουν την πλειοψηφία του κεφαλαίου.

Παράλληλα, στον οδηγό του Επιβατηγού Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) αυτοκινήτου που στερείται νομίμου επαγγελματικής άδειας οδήγησης επιβάλλεται αφαίρεση της αδείας οδήγησης για δύο χρόνια, ενώ στους κύριους του οχήματος που εκτελεί παρανόμως έργο σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ανερχόμενο σε 5.000 ευρώ ανά όχημα. Σε περίπτωση υποτροπής το ποσό διπλασιάζεται. Ανάλογες προϋποθέσεις θα ισχύουν και για τις εταιρείες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την μετακίνηση επιβατών με οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ).

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ιδρυτής της Beat, Νίκος Δρανδάκης, κατηγόρησε τον Υπουργό Μεταφορών ότι «επανέφερε το τεκμήριο ενοχής»

Αναλυτική η ανακοίνωση του κ. Δρανδάκη:

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΝΟΧΗΣ

Το τεκμήριο αθωότητας καθιερώθηκε πριν από 2,5 περίπου αιώνες, επί της Γαλλικής Επανάστασης. Ο υπουργός κ. Σπίρτζης σήμερα επανέφερε το τεκμήριο ενοχής.

Με δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του νέου νόμου για τις αστικές μεταφορές, άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι η εταιρεία που εκπροσωπώ ανήκει σε σκοτεινά συμφέροντα, ότι δεν πληρώνει φόρους και άρα φοροδιαφεύγει. Ζήτησε επικουρικά, όταν θα με καλέσει στο γραφείο του για να συζητήσουμε το νέο νομοσχέδιο, να προσκομίσω και τις φορολογικές μας δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών, οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι πληρώνουμε φόρους. Κοινώς, να πάω να αποδείξω ότι δεν είμαι παράνομος.

Έχουμε να πούμε πολλά για τον προτεινόμενο νόμο (τον οποία ακόμα μελετώ με το νομικό μας επιτελείο), ο οποίος από ό,τι φαίνεται τελικά δεν θα περάσει ούτε απο διαβούλευση στη Βουλή. Αλλά αυτό που σκοπεύω να κάνω κατά την επίσκεψη μου στον υπουργό, είναι να συζητήσω τις απόψεις μου για το νέο νομοσχέδιο, και τη σωστή λειτουργία της αγοράς ταξί. Αυτό μόνο, και τίποτε άλλο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...