Στον «πάγο» η κυκλοφορία των ιστορικών αυτοκινήτων

Τίθενται αυστηροί περιορισμοί με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών

  • -
  • -

Τέλος στην εικόνα των δεκάδων αυτοκινήτων με ιστορικές πινακίδες να κυκλοφορούν επί καθημερινής βάσης στους δρόμους βάζει κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών/Μεταφορών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως αναφέρεται στην απόφαση «δύνανται να χρησιμοποιούνται μόνο για αγώνες ή εκδηλώσεις, νομίμως αδειοδοτημένες, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως ισχύει, χωρίς να επιτρέπεται η αυτοκίνητη μετακίνηση από και προς τους χώρους των αγώνων ή εκδηλώσεων ή προς άλλους χώρους για την τυχόν επισκευή ή συντήρηση αυτών».

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφέρονται στην τοποθεσία των εκδηλώσεων ή στα συνεργεία πάνω σε ειδικές πλατφόρμες και όχι να μετακινούνται μόνα τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση που άνδρες της Τροχαίας πιάσουν κάποιο όχημα με ιστορικές πινακίδες να κυκλοφορεί δημόσια, επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ιδιοκτήτη του οχήματος και 1.500 ευρώ στον οδηγό του οχήματος (εφόσον πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο).

Μέχρι σήμερα τα οχήματα με ιστορικές πινακίδες επιτρεπόταν να κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους μόνο για να λάβουν μέρος σε εκδήλωση ή αγώνες, αλλά και για να επισκεφθούν τα σημεία για τη συντήρησή τους. Όμως από αρκετούς ιδιοκτήτες τους γινόταν κακή χρήση τους και τα χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Τα ιστορικά οχήματα έχουν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη κυκλοφορίας και την ασφάλεια, ενώ δεν περνούν από ΚΤΕΟ και δεν εκδίδουν κάρτα καυσαερίων.

Ενημερώνοντας τα μέλη της, η ΦΙΛΠΑ (Φίλοι του Παλαιού Αυτοκινήτου) προτείνει την αποφυγή κυκλοφορίας οχημάτων με ιστορικές πινακίδες ώστε να αποφύγουν το τσουχτερό πρόστιμο των 1.500 ευρώ. Θεωρεί ότι έγινε παραξέγηση και εκ παραδρομής χρησιμοποιήθηκαν οι όροι και περιορισμοί των αγωνιστικών οχημάτων και όχι των ιστορικών. «Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών για τη διευκρίνιση και τροποποίηση της απόφασης αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...