Εγκαινιάστηκε η Ε.Ο. στα Τέμπη με τις τρεις σήραγγες

Την Παρασκευή 7 Απριλίου δίνεται στην κυκλοφορία το τμήμα μήκους 25 km που παρακάμπτει το επικίνδυνο πέρασμα από την κοιλάδα των Τεμπών

  • -
  • -

Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του τμήματος της Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης που παρακάμπτει τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα.

Συνολικά κατασκευάστηκαν τρεις δίδυμες σήραγγες, συνολικού μήκους 11 χλμ. Η Τ1 έχει μήκος 2 χλμ, η Τ2 φθάνει τα 6 χλμ και είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, ενώ η Τ3 έχει μήκος 3 χλμ. Κατασκευαστικά είναι υπερσύγχρονες, καθώς ανά 300 μέτρα υπάρχουν έξοδοι διαφυγής για πεζούς και ανά 900 μέτρα για οχήματα. Δηλαδή σε έκτακτα φαινόμενα, π.χ. πυρκαγιά, το προσωπικό θα κατευθύνει τα οχήματα να κάνουν αναστροφή ώστε να βγουν άμεσα από το τούνελ!

Η λειτουργία του νέου τμήματος της Ε.Ο. στα Τέμπη θα έχει επιπτώσεις βέβαια και στις τιμές των διοδίων.  Η διέλευση για τα ΙΧ στο Μακρυχώρι θα αυξηθεί από το 1,40 ευρώ που είναι σήμερα στα 2,50 ευρώ, ενώ στην Λεπτοκαρυά από 1,90 ευρώ στα 3,10 ευρώ. Από το επιπλέον κόστος των 2,30 ευρώ αφαιρούνται τα 2 ευρώ στο σταθμό του Πυργετού, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνεται στο νέο τμήμα. Έτσι η επιβάρυνση σε σχέση με σήμερα θα είναι 0,40 ευρώ.

«Ξεμπλέξαμε το κουβάρι που έμοιαζε με γόρδιο δεσμό. Η κυβέρνηση δε διεκδικεί την πατρότητα του έργου, αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Με την παράδοση του τμήματος, το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρώνεται σε 4 ώρες και 15 λεπτά.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...