5+1 τετρακύλινδρα με… δύναμη!

Εταιρείες με 5κύλινδρους κινητήρες και άνω στην γκάμα τους, επιλέγουν τελικά τους τετρακύλινδρους

  • -
  • -

Ποιος χρειάζεται V6, V8, V10 και V12 μοτέρ, όταν η μηχανολογική εξέλιξη έχει αγγίξει το σημείο που όλα ακόμα και απλά 4κύλινδρα προσφέρουν τη δύναμη που χρειάζεσαι, ακόμα και μέσα στην πίστα; Ένα θηριώδες μοτέρ σίγουρα προκαλεί μεγαλύτερη «ρίγη» όταν ο ήχος του φτάνει στα τύμπανα των αυτιών σου, ωστόσο το θαυματουργό τούρμπο προσφέρει γενναιόδωρα αρκετή ιπποδύναμη και υψηλές επιδόσεις. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 4 μοντέλα που οι φίρμες διαθέτουν στη μηχανολογική τους γκάμα V6 ή και με περισσότερους κυλίνδρους, ενώ επέλεξαν να τα εφοδιάσουν με ισχυρά 4κύλινδρα μοτέρ.

Alfa Romeo 4C
Το ιταλικό κεντρομήχανο sports car δεν φέρει κανέναν γυαλιστερό V12 κινητήρα, αλλά περιορίζεται στον 4κύλινδρο 1.75  turbo κινητήρα. Η απόδοσή του είναι 240 ίππους, αλλά στηρίζεται κυρίως στην ελαφριά κατασκευή του. Ίσως ένας μεγαλύτερος κινητήρας να πρόσθετε περισσότερη δύναμη στο σπορ μοντέλο, αλλά θα διέλυε την άψογη κατανομή βάρους του.



Audi S3
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία διαθέτει στο χώρο της ισχυρούς κινητήρες, που ξεκινούν από τους 5 κυλίνδρους (βλέπε RS3). Αλλά τελικά κατέληξε να εφοδιάσει το δυνατό S3 με έναν 4κύλινδρο turbo με απόδοση 310 ίππων. Η ιπποδύναμη σε συνδυασμό με το Quattro κινητήρα προσφέρει εκρηκτικά αποτελέσματα και ο 2λιτρος κινητήρας είναι αρκετός για τον οδηγό που ενδιαφέρεται στην γρήγορη οδήγηση.



Ford Focus RS

Ξέρουμε ότι η Ford έχει στο γκαράζ της έναν δυνατό V8 κινητήρα, αυτόν που χρησιμοποιεί το Ford Mustang GT. Παρόλ’ αυτά, η εταιρεία επέλεξε να τοποθετήσει έναν 4κύλινδρο 2.3 κινητήρα τεχνολογίας EcoBoost και να ενθουσιάσει με την απόδοσή του. Η ισχύς  είναι 350 ίππους και σε συνδυασμό με την έξυπνη τετρακίνηση, το αυτοκίνητο μπορεί να μεταμορφωθεί σε λιοντάρι και να ορμήξει λυσσασμένο μέσα στην πίστα, φέρνοντας εξαιρετικούς χρόνους.



Mercedes-AMG A45

H Mercedes-AMG κέρδισε το στοίχημα στην μηχανολογική εξέλιξη, μιας και κατάφερε να φτάσει τον 2λιτρο turbo κινητήρα στους 381 ίππους. Η γερμανική εταιρεία έχει μια μεγάλη γκάμα από V8 κινητήρες, αλλά πίστευε ότι ο ισχυρός 2λιτρος θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες της φίρμας. Τον συγκεκριμένο 4κύλινδρο μοιράζονται οι A45, CLA και GLA.



Porsche 718 Cayman/Boxster (S)

Στροφή στους 4κύλινδρους έκανε η Porsche φέτος, παρουσιάζοντας τις νέες Boxster και Cayman, οι οποίες φέρουν έναν 2λιτρο και έναν 2.5 στην έκδοση S. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε έναν 2λιτρο των 300 ίππων και η ισχυρότερη εκδοχή αποδίδει 350 ίππους. Αμφότεροι είναι 4κύλινδροι, κάτι που η γερμανική φίρμα αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεσαι πλέον τον flat-six για υψηλές επιδόσεις.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peugeot 308 GTi
Μπορεί η Peugeot να μην έχει κινητήρες με… πολλούς κυλίνδρους για τα συμβατικά της μοντέλα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ο 1.6 THP του νέου 308 GTi, ο οποίος αποδίδει 272 ίππους και… φαίνονται. Η Γάλλοι μηχανικοί έκαναν εξαιρετική δουλειά στο θέμα του 4κύλινδρου μοτέρ, μιας και όχι μόνο προσφέρει αξιοσημείωτες επιδόσεις, αλλά δεν είναι σε βάρος της κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοινώνει 6 lt/ 100 km, για το πρακτικό κομμάτι όμως μπορείτε να διαβάσετε τη δοκιμή μας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...