Θα στηρίξουμε τον “Προμηθέα” του ΕΜΠ; Τι λες;

Η ερευνητική ομάδα "Προμηθέας" της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκίνησε μια καμπάνια crowd funding προκειμένου να καλύψει τα έξοδά της. Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί!

  • -
  • -

Η εθελοντική ερευνητική ομάδα «Προμηθέας» της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ασχολείται με τη σχεδίαση και την κατασκευή πρότυπων ηλεκτρικών οχημάτων, που συνδυάζουν οικονομία και οικολογία. Η ομάδα είναι μια από τις τρεις ελληνικές συμμετοχές στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας για εκπαιδευτικά ιδρύματα “Shell Eco Marathon” που αφορά ενεργειακά αποδοτικά οχήματα, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή της ομάδας κάθε χρόνο στον διαγωνισμό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πρωτότυπης και καινοτόμου έρευνας πάνω στο τομέα της ηλεκτροκίνησης και στην συνέχεια την εφαρμογή αυτής με την ανακατασκευή του ερευνητικού ηλεκτρικού οχήματος, «Πυρφόρος». Παρ’ όλα αυτά, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η συνέχιση της προσπάθειας έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε μια καμπάνια crowd funding προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της ομάδας. Όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα «Προμηθέας» δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της καμπάνιας Prometheus Project campaign.

Στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2015, η ομάδα κατάφερε να τερματίσει στη 10η θέση ανάμεσα σε πενήντα άλλες στην κατηγορία της, διάκριση που αποτελεί αξιοθαύμαστο επίτευγμα αν αναλογιστούμε τους πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες! Επιπλέον, η ελληνική ομάδα κατέκτησε το δεύτερο βραβείο “Safety Award” στον ίδιο διαγωνισμό, ανάμεσα σε 200 ομάδες, για το πρωτοποριακό σύστημα προστασίας του οδηγού στη περίπτωση ντεραπαρίσματος του οχήματος.

Θα πρέπει να πούμε ακόμη πως το ερευνητικό ηλεκτρικό όχημα «Πυρφόρος» σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ' ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας από πρώτες ύλες και δεν περιλαμβάνει εμπορικά μέρη. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό Shell Eco Marathon, οι οποίες συνθέτουν τα οχήματα τους προμηθευόμενοι έτοιμα υποσυστήματα. Εκτός από τη βελτίωση του υπάρχοντος οχήματος, στα άμεσα σχέδια της ομάδας «Προμηθέας» είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της για την κατασκευή του υπό σχεδίαση πρωτοποριακού αυτοκινήτου πόλης “Pyrforos U”, το οποίο θα διαθέτει πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση και θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα βιομηχανικό μοντέλο που θα παράγεται στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...