Επτά προσωπικότητες οδηγού: Σε ποια ανήκεις;

Ευρωπαϊκή έρευνα κατατάσσει τις συμπεριφορές

  • -
  • -

Η συμπεριφορά κατά την οδήγηση αντανακλά την προσωπικότητα ενός οδηγού και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επτά προφίλ καλύπτουν την πλειονότητα όσων πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους. Οι ερευνητές του London School of Economics and Political Science (LSE) με τη βοήθεια της Goodyear, μελέτησαν τη συμπεριφορά των οδηγών και σκιαγράφησαν τον τρόπο αντίδρασης καταλήγοντας σε επτά κατηγορίες προσωπικότητας. Οι προσωπικότητες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ασφάλεια και ένα πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση σε ποια κατηγορία ανήκεις, ώστε να υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης.

 Η έρευνα αφορά όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου και αν αποδειχθεί ότι το Μεσογειακό ταμπεραμέντο επηρεάζει κάποιες κατηγορίες.

 

Ο «δάσκαλος»

Πρόκειται για τον οδηγό που τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες οδήγησης και προσπαθεί σταθερά να εντοπίσει αυτούς που τους παραβαίνουν. Μάλιστα περιμένει την αναγνώριση για τα δωρεάν μαθήματα που είναι πρόθυμος να δώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο η μη.

Πώς τον αποφεύγεις: Λες σταθερά «ΝΑΙ» σε ό,τι  πουν και συνήθως το μάθημα τελειώνει σύντομα.




Ο «ξερόλας»

Είναι μια παραλλαγή του «δάσκαλου» και κυρίως αφορά τον αντρικό πληθυσμό. Είναι πείσμων με τις απόψεις του, τις οποίες συνήθως βροντοφωνάζει στη συζήτηση που πάντα κρατά μέχρι τελικής πτώσης. Συνήθως είναι επιφυλακτικός στο δρόμο, άρα μη επικίνδυνος.

Πώς τον αποφεύγεις: Τον φέρνεις σε επαφή με έναν «δάσκαλο» ώστε να βγάλουν άκρη μεταξύ τους.

 

Ο ανταγωνιστικός

Πρόκειται για την προσωπικότητα που αναζητά ακροατήριο για να τον θαυμάσει για τα οδηγικά του επιτεύγματα, αν και συνήθως οι ιστορίες που θα σας πει έχουν πολλά στοιχεία υπερβολής. Η ζωή του αποκτά νόημα όταν βρει «θύματα» που θα αντέξουν να τον ακούν.

Πώς τον αποφεύγεις: Αδιαφορείς και τον αφήνεις στον κόσμο του μέχρι να βαρεθεί.

 


Ο «τιμωρός»

Είναι η παραλλαγή της προσωπικότητας του «δασκάλου» ωστόσο χρησιμοποιεί τη σωματική του διάπλαση, αντί για επιχειρήματα. Αναζητά οδηγούς που παραβαίνουν τους κανόνες για να τους συνετίσει ακόμη κι αν χρειαστεί να βγει έξω από το αυτοκίνητο του.

Πώς τον αποφεύγεις: Αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κοιτάγματος στα μάτια μέχρι να ηρεμήσει.




Ο «φιλόσοφος»

Μάλλον πρόκειται για την πιο συμπαθή προσωπικότητα κυρίως σε ό,τι αφορά τους λοιπούς χρήστες του δρόμου. Αποδέχεται τα λάθη των άλλων και αναζητά λογικές εξηγήσεις για λογαριασμό τους.

Πώς τον αποφεύγεις: Δεν χρειάζεται. Είναι ο ιδανικός οδηγός για να σας πάει κάπου.

 


Ο «φεύγας»

Συμπεριφέρεται λες και οι άλλοι οδηγοί είναι εν δυνάμει κίνδυνοι σε υπνώση. Προσπαθεί να αποφεύγει επαφές και παραχωρεί συστηματικά την προτεραιότητα του ώστε να μην ενοχλεί ή να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Πώς τον αποφεύγεις: Σε αποφεύγει αυτός, άρα δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ή να γίνεις «δάσκαλος» για να τον συνετίσεις.

 


Ο «αναχωρητής»

Πρόκειται για τη συμπεριφορά όσων το αυτοκίνητο αποτελεί αγαπημένο χώρο ακρόασης μουσικής, για εκτενή χρήση του κινητού, αλλά και όσους «ονειρεύονται» κατά την οδήγηση για να μην ταλαιπωρούνται από τη διαδικασία, ειδικά όταν έχει κυκλοφοριακό φόρτο.

Πώς τον αποφεύγεις: Μόλις τον εντοπίσεις, κρατάς αποστάσεις γιατί δεν θα σε προσέξει ο ίδιος ποτέ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...