Πόσο Citroen είναι το C4 Cactus;

Αναζητούμε στο αντισυμβατικό μοντέλο τα καινοτόμα, μοναδικά στοιχεία που ιστορικά χαρακτηρίζουν τη γαλλική μάρκα

  • -
  • -
Κινητήρες Βενζίνης

Κινητήρας        1.2           1.2 Auto     1.2 Turbo

Ιπποδύναμη    82 PS          82 PS         110 PS

Ροπή                118 Nm       118 Nm      205 Nm

Κιβώτιο            χειρ. 5άρι    αυτ. 5άρι    χειρ. 5άρι

0-100 km/h      12,9 sec       15,0 sec        9,3 sec

Τελική
ταχύτητα
         167 km/h      172 km/h      188 km/h

Μέση
κατανάλωση
  4,6 l/100km  4,3 l/100km  4,7 l/100 km

Εκπομπές
CO2
                 107 g/km      98 g/km        107 g/km

Βάρος              965 kg          975 kg         1.095 kg


Πριν καταπιαστούμε με το νέο Citroen C4 Cactus θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο. Σε ένα σημαντικό πρόσωπο της αυτοκίνησης. Ο André Citroën ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την καινοτομία. Άλλες φορές επινοώντας ο ίδιος πρωτοποριακές ιδέες, άλλες φορές αναγνωρίζοντάς τες σε άλλες εφαρμογές και ενσωματώνοντάς τες στα μοντέλα του, ο δραστήριος Γάλλος κατάφερε να κάνει τη Citroën πρωτοπόρο σε τεχνολογία.

Έτσι, υιοθετώντας το πνεύμα καινοτομίας του δημιουργού της, η γαλλική μάρκα κατασκεύασε στο πέρασμα του χρόνου αυτοκίνητα θρύλους όπως το 10HP που έκανε γνωστές τις τεχνικές μαζικής παραγωγής στην Ευρώπη, την Traction Avant με κίνηση στους εμπρός τροχούς και αυτοφερόμενο αμάξωμα, αλλά και την DS με την υγροπνευματική ανάρτηση και τους περιστρεφόμενους προβολείς. Για να μην πούμε για το 2CV που κατάφερνε τόσα πολλά με τόσο απλές αλλά ευφυείς λύσεις.

Και μην ξεχνάμε τη σχεδίαση. Η Citroën πάντα ξέφευγε από τις βασικές φόρμες. Ήταν τολμηρή, πολλές φορές πολώνοντας και γεννώντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Στην πάροδο του χρόνου όμως και ειδικά τις δεκαετίες του ’90 και ’00, η Citroën κατηγορήθηκε πως άρχισε να χάνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πούμε αν και πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ωστόσο πως τα τελευταία μοντέλα επιστρέφουν όλο και πιο κοντά στις ρίζες της γαλλικής φίρμας.


Διαβάστε τη δοκιμή του Citroen C4 Cactus 1.6 HDi
Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες & video του C4 Cactus

 

Με αποκορύφωμα το νέο Citroen C4 Cactus. Δεν είναι η πρώτη φορά που βάζουμε αυτό το διαφορετικό αυτοκίνητο στο… “δοκιμαστήριο” του GOCAR, αλλά δεν το κρύβουμε πως μας αρέσει και μας προκαλεί να ασχολούμαστε μαζί του. Εδώ, αναζητούμε στο DNA του τα καινοτόμα, ξεχωριστά και αντισυμβατικά στοιχεία που ιστορικά χαρακτηρίζουν τη μάρκα Citroën. Για πάμε να δούμε λοιπόν, πόσο Citroën είναι το C4 Cactus;

 

Αντισυμβατική εμφάνιση

Αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει αναμφίβολα στο C4 Cactus και μάλιστα σε γενναία δόση. Δεν θυμίζει κανένα άλλο μοντέλο στο δρόμο, ούτε καν της ίδιας της Citroën. Η σχεδίασή του είναι μοντέρνα με ένα ιδιαίτερο τρόπο, συνδυάζοντας τις γραμμές ενός crossover με αυτές ενός μικρομεσαίου hatchback. Μάλιστα, στοιχεία όπως οι μεγάλες πλαστικές επιφάνειες στο πλάι και τα ιδιόμορφα φώτα εμπρός τραβούν το ενδιαφέρον των περαστικών. Διαφωνείτε;

 

Πνεύμα καινοτομίας

Το Citroën C4 Cactus εκπλήσσει με τις πρωτοποριακές του ιδέες. Πάρτε παράδειγμα τα Airbumbs στις πόρτες, που εκτός του ότι τονίζουν το στυλ, παράλληλα προστατεύουν το αμάξωμα από μικροσυγκρούσεις χάρη στο ειδικό ελαστικό που περιέχει θύλακες αέρα. Έξυπνη ιδέα είναι και η μεταφορά του αερόσακου συνοδηγού στην οροφή, αφήνοντας περισσότερο χώρο για θήκες στο ταμπλό. Στο πνεύμα καινοτομίας και η ψηφιακή οθόνη αφής 7 ιντσών από όπου ελέγχονται οι λειτουργίες του αυτοκινήτου (κλιματισμός, ηχοσύστημα, τηλέφωνο, κτλ).

 
Citroen C4 Cactus: Τα 10 HOT SPOTS!
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το C4 Cactus

Γαλλική άνεση

Αν κάτι χαρακτήριζε πάντα τα Citroën, είναι ο μοναδικός τρόπος που συνδυάζουν την απαράμιλλη άνεση με ευχάριστη οδική συμπεριφορά. Σε αυτό το δρόμο βαδίζει και το C4 Cactus, που περνάει σαν μαγικό χαλί πάνω από τις ανωμαλίες πατώντας ταυτόχρονα γερά στην άσφαλτο και δίνοντας μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία οδήγησης.

 

Σου φτιάχνει τη διάθεση

Οι λόγοι που καθιστούν το C4 Cactus ευχάριστο αυτοκίνητο για να ζεις μαζί του είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν, οι αποδοτικοί κινητήρες βενζίνης και diesel διακρίνονται για την οικονομία καυσίμου (κατανάλωση από 3,6 lt/100 km), ενώ οι στάνταρ 6 αερόσακοι, το ESP και άλλα συστήματα όπως η κάμερα οπισθοπορείας, το Hill-Start και οι προβολείς ομίχλης με cornering lights φροντίζουν για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Στην καθημερινότητα η μεγάλη ευρυχωρία για επιβάτες και αποσκευές (πορτμπαγκάζ 358 λίτρων) και η ευφυής απλότητα του εσωτερικού προσφέρουν ένα ιδιαίτερα πρακτικό αλλά και ευχάριστο περιβάλλον που κάνουν κάθε διαδρομή μια απολαυστική εμπειρία. Εξάλλου, ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει το Cactus στις επιθυμίες του χάρη στις μεγάλες δυνατότητες εξατομίκευσης που παντρεύουν ιδανικά το στυλ με τη χρηστικότητα. Και αυτό δίχως να ανεβαίνει το κόστος στα ύψη: οι τιμές του μοντέλου ξεκινούν από 13.940 ευρώ με απόσυρση!

Τιμοκατάλογος Citroen C4 Cactus
Δείτε όλες τις εκδόσεις του C4 Cactus

Εσείς τι λέτε; Ενστερνίζεται το C4 Cactus τη φιλοσοφία Créative Technologie; Είναι με άλλα λόγια ένα γνήσιο Citroën; Πείτε μας τη γνώμη σας στο editors@gocar.gr.


Κινητήρες Πετρελαίου

Κινητήρας                 1.6 diesel         1.6 diesel

Ιπποδύναμη              92 PS              100 PS

Ροπή                          230 Nm            254 Nm

Κιβώτιο                      αυτ. 5άρι          χειρ.5άρι

0-100 km/h                 11,4 sec           10,7 sec

Τελική ταχύτητα         182 km/h         184 km/h

Μέση κατανάλωση    3,5 l/100 km   3,4 l/100 km

Εκπομπές CO2           92 g/km           87 g/km

Βάρος                          1.055 kg          1.070 kg

VIDEOS

C4 Cactus: το αποκλειστικό clip από το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2014

GOCAR TEST_Citroen C4 Cactus

Citroen C4 Cactus_New World. New Ideas.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...