Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής

Επιστροφή στα θρανία για να θυμηθούμε τα μαθήματα κυκλοφοριακή αγωγής. Η junior ομάδα του GOCAR πήρε μία γεύση για το πώς θα κερδίσει το στοίχημα της ασφαλούς οδήγησης

  • -
  • -

«Είναι θέμα παιδείας!» Αυτή είναι η απάντηση κλισέ, ειδικών και μη σχολιάζοντας τα στατιστικά των τροχαίων ατυχημάτων. Και είναι αλήθεια, πως στο συγκεκριμένο τομέα έχουμε έλλειμμα, πρωτογενές και συσσωρευμένο το οποίο δυστυχώς το πληρώνουμε ακριβά εδώ και πολλές δεκαετίες. Ό,τι έχει να κάνει με την συμπεριφορά μας στο δρόμο είναι θέμα παιδείας, που σημαίνει σωστή εκπαίδευση από τις πιο τρυφερές ηλικίες. Τα παιδιά από τη νήπια μαθαίνουν τι πρέπει να προσέχουν ως πεζή. Το επόμενο στάδιο είναι να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια ως ποδηλάτες και παράλληλα να διορθώνουν τους γονείς τους αν αυτοί δεν τηρούν ως πρέπει τους κανόνες πίσω από το τιμόνι.  

Η εκπαίδευση είναι σχετικά απλή διαδικασία και γίνεται αξιοποιώντας μια τεχνογνωσία που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στις αναπτυγμένες κοινωνίες και στη χώρα μας υλοποιείται με τον δέοντα Μεσογειακό ανάλαφρο τρόπο. Παλαιότερα το βασικό μάθημα για να περπατάμε με τη στοιχειώδη ασφάλεια στο δρόμο ήταν να συστηθούμε με τον «Σταμάτη» και τον «Γρηγόρη» και μετά το …χάος. Η κυκλοφοριακή αγωγή μυεί τα παιδιά με τους κανόνες που καθορίζουν την κυκλοφορία για πεζούς και οδηγούς, αλλά το σπουδαιότερο, τα βοηθά να αναπτύξουν κριτική σκέψη πάνω σε θέμα οδικής συμπεριφοράς, μπολιάζοντάς τα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις βοήθησαν ιδιαιτέρως όποιους Δήμους ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στα γεωγραφικά τους όρια, ωστόσο το ζητούμενο είναι πόσα από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν και με τι μέσα. Η επάνοδος στα θρανία είναι μια καλή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη σπουδαιότητα της κυκλοφοριακής αγωγής. Επιστρατεύσαμε τη νέα γενιά «συντακτών» η οποία πήρε τα ποδήλατα και τα ηλεκτρικά σκούτερ και βγήκε τσάρκα στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου για ένα γρήγορο τεστ.

Οικοδεσπότες μας ο Γιώργος Σκορδάς υπάλληλος του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου κι ο Άρης Δημητρίου, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του πάρκου. Ο κ. Δημητρίου είναι συνταξιούχος επιθεωρητής Π.Ε. Αεροσκαφών της ΕΑΒ και εθελοντικά φροντίζει ώστε όλα τα παιδιά που επισκέπτονται το χώρο να παίρνουν τις σωστές βάσεις. Η συνεργασία με τους δασκάλους είναι απαραίτητη καθώς τις καλές ημέρες το πάρκο σφύζει από πιτσιρικαρία που έρχεται από τα δημοτικά σχολεία από κάθε γωνιά της Αττικής.

Το πάρκο αποτελεί μια μικρογραφία των κυκλοφοριακών συνθηκών μιας πόλης με στροφές, πλατείες, πεζοδρόμια και διαβάσεις, όπου συνυπάρχουν αρμονικά πεζοί και τροχοφόρα. Η νέα γενιά θα μάθει εκεί τη σημασία της οριζόντιας σήμανσης, των φαναριών και το ρόλο των πινακίδων. Αναλόγως της ηλικίας υπάρχει διαφορετικό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο υπάρχει στη διάθεση των δασκάλων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Μεταφορών. Το πάρκο συνδυάζει την αναψυχή με την εκπαίδευση, οπότε οι σημαντικές πληροφορίες περνούν στο υποσυνείδητο και διαμορφώνουν το χαρακτήρα. Αναλόγως της ζέσης των εκπαιδευτικών μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, ωστόσο αναχωρώντας από το Πάρκο και βγαίνοντας στο δρόμο όπου βασιλεύει η ιδιότυπη ελληνική αγωγή, θα πρέπει να μην ξεχάσουν όλα όσα με μεράκι έμαθαν. Κι εκεί είναι η ευθύνη των γονέων αφού μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα το χώρο τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα μαθαίνοντας οι ίδιοι από τα παιδιά τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...