ΔΟΚΙΜΗ: Seat Toledo 1.6 TDI 105 PS

Η Seat κάνει δυναμική επάνοδο στη μικρομεσαία κατηγορία με το sedan της να είναι μια αξιόλογη πρόταση από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς

  • -
  • -
Ισχύς105 PS
Ροπή250 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,4 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,4 lt/100km
Εκπομπές CO2114 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
Μεγάλοι χώροι, εξαιρετικός diesel κινητήρας με "λογική" χωρητικότητα και μια τετράθυρη λογική αμαξώματος που μπορεί να δώσει καταφύγιο σε όλες τις οικογενειακές αναζητήσεις. Το νέο Seat Toledo με τον 1,6 TDI είναι μια από τις καλύτερες λύσεις σε μια κατηγορία με πάρα πολλές επιλογές. Αντικειμενικά, είναι μια εναλλακτική στο ομογάλακτο Skoda Rapid, για όσους προτιμούν το σήμα της πάλαι ποτέ Ισπανικής εταιρείας από αυτό της πάλαι ποτέ Τσέχικης. Τα budget οικογενειακά αυτοκίνητα, δεν ήταν ποτέ καλύτερα.

Το Toledo έρχεται να προεκτείνει τη γκάμα της Seat, μετά τα Ibiza και Leon για όσους θέλουν αυτοκίνητο τριών όγκων και να μεγαλώσει το εύρος των υποψηφίων αγοραστών. Το μοτίβο του 5θυρου αμαξώματος έτσι όπως το γνωρίσαμε και στην περίπτωση του Skoda Rapid (που είναι το entry level τριών όγκων της Skoda αλλά και του Ομίλου γενικότερα) με τα σήματα της Seat δείχνει λίγο πιο αναβαθμισμένο. Και είναι. Από την πρώτη κιόλας βόλτα μαζί του, διαπιστώνει κανείς πως η ανάρτηση είναι πιο «στιβαρή». Αλλά εκεί, θα φτάσουμε αργότερα. Εδώ τώρα το θέμα είναι οι πλούσιοι χώροι για τους επιβάτες και τα 550 λίτρα για τις αποσκευές που προσφέρονται γενναιόδωρα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα αναλογιστεί κανείς πως μπορεί να αποκτήσει το 4ης γενιάς Seat Toledo με τιμή «εκκίνησης» κάτω από 14 χιλιάδες ευρώ (13.930€ με απόσυρση για τη βασική με το βενζινοκινητήρα των 1,2 λίτρων που αποδίδει 86 ίππους). Οι εξωτερικές διαστάσεις (μήκος 4.48 μ.) κάνουν το αυτοκίνητο να εντυπωσιάζει ενώ στο εσωτερικό επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εργονομία, παράλληλα με την άνεση και την αυξημένη πρακτικότητα και χωρητικότητα, με έμφαση στο πολύ μεγάλο μεταξόνιο (2,6 μ.). Στη διάθεσή μας είχαμε το Toledo με τον 1,6 TDI και τους 105 ίππους, ο οποίος εντυπωσιάζει με το ισοζύγιο απόδοσης και οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως μπορείς άνετα να κινηθείς σε ανοιχτό δρόμο κρατώντας σταθερά την ταχύτητα πάνω από τα 140 χλμ./ώρα, με τον υπολογιστή ταξιδίου να σου δείχνει εξαιρετικά μικρά νούμερα που παράλληλα σου αυξάνουν και την προσδοκώμενη αυτονομία. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας που κάναμε σε μικτές συνθήκες περισσότερα από 1.500 χλμ. με μέση κατανάλωση 5,4 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα απόστασης.

γλυκά
  • Οδική συμπεριφορά
  • Απόδοση ανάρτησης
  • Οικονομία καυσίμου
  • Χώροι για επιβάτες και αποσκευές
  • Αισθητική αμαξώματος (σε σύγκριση με το προηγούμενο)
ξινά
  • Σκληρά heavy duty πλαστικά στην καμπίνα
  • Διαφορά τιμής από την αντίστοιχη έκδοση TSI

Όλα για το δρόμο

Σε ότι αφορά τον οδηγό και την αίσθηση που εισπράττει, το σύστημα διεύθυνσης είναι ικανοποιητικό σε μετάδοση πληροφορίας από και προς τους τροχούς, ενώ μπορούμε να πούμε πως για τα δεδομένα της κατηγορίας, είναι μάλλον από τις καλές περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς. Άξιοι συμπαραστάτες τα φρένα με τη γραμμική απόδοση αλλά και η ρύθμιση της ανάρτησης που προσφέρει άνεση σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζει τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές. Στην καμπίνα η ποιότητα του σκληρού πλαστικού που επενδύει διάφορες επιφάνειες είναι αρκετά καλή, ενώ χάρη στη συναρμολόγηση η συνολική εικόνα είναι στιβαρή. Ο επιλογέας των 5 σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων, «πέφτει» πολύ καλά στο χέρι. Οι διαδρομές του δεν είναι μικρές και δείχνει κάπως σκληρός στη χρήση αλλά αυτό είναι κάτι που με τη χρήση σίγουρα θα βελτιώνεται. Στον ανοιχτό δρόμο, το Toledo δείχνει και συμπεριφέρεται σαν αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, ενώ σίγουρα δείχνει πως το σύνολο πλαισίου- ανάρτησης είναι ικανά για πολύ μεγαλύτερη ιπποδύναμη και ροπή. Η άνεση  που προσφέρει είναι εξαιρετική, ενώ στις τυχόν απαιτήσεις του οδηγού για γρήγορα περάσματα από πατημένες καμπές του δρόμου το Toledo δείχνει εξαιρετικά άνετο.  Ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά είναι η αίσθηση του τιμονιού, το οποίο όμως δε μεταφέρει κραδασμούς και «θόρυβο» γενικότερα στα χέρια του οδηγού. Επίσης, για να μείνουμε στα της ανάρτησης, η απορρόφηση των ανωμαλιών γίνεται υποδειγματικά με το πέρασμα ακόμα και πάνω από βαθιές εγκάρσιες λακκούβες να γίνεται χωρίς δυσάρεστη ηχητική συνοδεία. Η στιβαρότητα που αποπνέει το σύνολο παραπέμπει στις καλές προτάσεις του Ομίλου που εκπροσωπεί.

Το υψηλό value for money

Το νέο Seat Toledo είναι ένα αυτοκίνητο που πέραν της χρηστικής του αξίας, δίνει και άλλα στοιχεία που μπορεί να το κάνουν γοητευτικό στα μάτια ενός οικογενειάρχη. Ακόμα και μόνο από την εμφάνιση, αν αναλογιστεί κανείς το προηγούμενο εγχείρημα με το όνομα Toledo της Seat, με το Altea που του είχε προσαρτηθεί… τρίτος όγκος, το νέο μοντέλο κερδίζει το στοίχημα της πρώτης ματιάς και μπορεί να προσελκύσει «άμα τι εμφανίσει» κόσμο για να το δει από κοντά. Η έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας, προφανώς αφορά και μια μερίδα επαγγελματιών οδηγών που μέχρι πρόσφατα το όνομα Toledo ήταν συνυφασμένο με την έννοια του «εργαλείου» μια και ήταν πολύ προσιτό τιμολογιακά αλλά και στη συντήρησή του, ενώ είχε και πολύ καλή φήμη αναφορικά με την αξιοπιστία του. Τα 17.177€ με απόσυρση (18.490€ αρχική) της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ένα λογικό ποσό για την αξία του αυτοκινήτου και τις λύσεις που μπορεί να δώσει σε μια σειρά από απαιτήσεις και ανάγκες. 

συμπέρασμα

Το Seat Toledo είναι της συνομοταξίας των αυτοκινήτων- αγχολυτικών για τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειαρχών, ιδιαίτερα στην έκδοση με τον TDI κινητήρα. Η οικονομία που επιτυγχάνει στις μετακινήσεις είναι σημαντική και αποτελεί ένα βασικό λόγο για να προτιμήσει κανείς την πρόταση της Seat. Η συνολική αξία του αυτοκινήτου, είναι αυτή που δικαιολογεί με πειστικό τρόπο την προτίμηση των επαγγελματιών που για πολύ καιρό το είχαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...