Κενό ασφαλείας σε premium μοντέλα βρήκαν επιστήμονες

Ευάλωτα σε διαρρήκτες Audi, Porsche, Bentley και Lamborghini

  • -
  • -

Οι κάτοχοι ιστορικών αυτοκινήτων που απλά ξεκλείδωναν την κολώνα του τιμονιού με ένα ταπεινό κλειδί δεν έχουν να ανησυχούν και πολύ από τις νέες εξελίξεις, καθώς τα οχήματά τους ήταν ανέκαθεν ευάλωτα στις ορέξεις ενός εκπαιδευμένου κλειδαρά.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει ασχοληθεί επισταμένως με την ασφάλεια στα αυτοκίνητα και τεράστια ποσά ξοδεύονται για να καταστεί αδύνατη η αντιγραφή κλειδιών και η πρόσβαση στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου με σκοπό την κλοπή. Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες διαρρήκτες εργάζονται παράλληλα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκοντας τρόπους για να αλλάζουν χέρια περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o Flavio Garcia από το πανεπιστήμιο του Birmingham και άλλοι δύο Ολλανδοί επιστήμονες αποκάλυψαν σε επιστημονικό περιοδικό ότι κάποιες ρουτίνες που χρησιμοποιούνται από μερικές εταιρείες πολυτελείας, έχουν κενό ασφάλειας. Μοντέλα εταιρειών από Audi, Bentley, Porsche και Lamborghini που εφοδιάζονται με το σύστημα της Megamos Crypto δεν είναι και τόσο ασφαλή. Πιο συγκεκριμένα η Megamos Crypto έχει δημιουργήσει έναν αλγόριθμο ο οποίος ελέγχει την αυθεντικότητα των κλειδιών. Οι επιστήμονες βρήκαν ελαττώματα στην κρυπτογράφηση και επειδή η επικοινωνία γίνεται ασύρματα, ένας διαρρήκτης με επιστημονικές γνώσεις, εύκολα μπορεί να ξεκλειδώσει ένα αυτοκίνητο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Ο όμιλος VW προσέφυγε στα Βρετανικά δικαστήρια κι απέσπασε προσωρινή απόφαση για μπλοκάρισμα του δημοσιεύματος προφασιζόμενος ότι υποθάλπονται τυχόν εγκληματικές πράξεις. Όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά σοβαρή και θα πρέπει να βρεθεί λύση καθώς πολλοί ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν στο σκαμνί όποια εταιρεία αμέλησε να λάβει μέτρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...