F1 GP Αυστρίας: Το πρόγραμμα, τα φαβορί, η βροχή

Χωρίς διάλειμμα συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Formula 1, με ομάδες και οδηγούς να φεύγουν από το Silverstone στην Βρετανία και να πηγαίνουν στην περιοχή της Στυρίας, Στην Αυστρία.

  • -
  • -

Στην Αυστρία θα γίνει ο 11ος αγώνας της χρονιάς για το φετινό πρωτάθλημα της Formula 1, στην πίστα Red Bull Ring η οποία ανήκει (αναμενόμενα) στην εταιρεία με τα ενεργειακά ποτά.

Αυτό θα είναι το δεύτερο από τα τρία φετινά Grand Prix που είναι προγραμματισμένα να γίνουν με το σύστημα του sprint race. Ο πρώτος ήταν στην Ίμολα και ο τελευταίος θα είναι στην Βραζιλία. Η διεξαγωγή του αγώνα ως sprint race συνεπάγεται ότι θα ακολουθήσει διαφορετικό πρόγραμμα από το συνηθισμένο.

Έτσι, την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών και οι κατατακτήριες. Το Σάββατο θα ακολουθήσει η δεύτερη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών και ο αγώνας sprint, ενώ την Κυριακή έχουμε την διοργάνωση του κανονικού αγώνα.

red-bull-ring-austria-austrian-gp

Φαβορί η Red Bull

Μπορεί στο Silverstone να είχαμε ανατροπές και να είδαμε ένα βάθρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, όμως αυτό είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει στην Αυστρία και οι λόγοι είναι δύο (κυρίως). Ο κινητήρας της Honda και η επιφάνεια του οδοστρώματος.

Η Red Bull αναμένεται να είναι πολύ δυνατή και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να πρωταγωνιστήσει. Η πίστα που φέρει το όνομά της χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι έχει ελάχιστες στροφές. Η επίσημη μέτρηση αναφέρει 10 αλλά στην πραγματικότητα είναι 9, καθώς στην μέτρηση προσμετράται και μια ελαφριά καμπή που υπάρχει ανάμεσα στις στροφές 1 και 3, η οποία όμως δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την ταχύτητα των μονοθεσίων Επιπλέον, το σιρκουί βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και συγκεκριμένα στα 700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δείτε ακόμα: Ποιος οδηγός F1 τρομάζει όταν βλέπει WRC; [video]

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στην Red Bull και στον κινητήρα της. Από τη μία το φετινό μονοθέσιο της αυστριακής ομάδας έχει μεγάλη τελική ταχύτητα, οπότε στις ευθείες αναμένεται να κερδίζει χρόνο. Από την άλλη, το υβριδικό σύνολο της Honda ήδη από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει να «βολεύεται» σε αυξημένο υψόμετρο, περισσότερο σε σχέση με εκείνα των Mercedes, Ferrari και Renault.

austria-gp-austrian-red-bull-ring

Δυσκολίες για Ferrari - Mercedes

Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, εκείνο της επιφάνειας του οδοστρώματος, η άσφαλτος στο Red Bull Ring δεν είναι τόσο ομαλή όσο στο Silverstone. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό για την Mercedes πρωτίστως, αλλά και για την Ferrari σε κάποιον βαθμό, να επιστρέψουν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το porpoising.

Πιθανό να δούμε και βροχή

Βέβαια, υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού. Στην Αυστρία η πίστα βρίσκεται σε περιοχή με πολλά δάση, γεγονός που σε συνδυασμό με το υψόμετρο οδηγεί συχνά σε βροχή. Προς το παρόν η πρόβλεψη αναφέρει ότι η βροχή θα κάνει την εμφάνισή της την Παρασκευή το πρωί, όμως υπάρχει σημαντική πιθανότητα και για την Κυριακή, πριν τον αγώνα αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια. Φυσικά τα πάντα μπορούν να αλλάξουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο, καθώς στην περιοχή ο καιρός είναι ευμετάβλητος.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου.

Παρασκευή  
Ελεύθερες δοκιμές 1 14:30
Κατατακτήριες 18:00
Σάββατο  
Ελεύθερες δοκιμές 2  13:30
Αγώνας Sprint 17:30
Κυριακή  
Αγώνας 16:00


Η μετάδοση θα γίνει από την ΕΡΤ (ελεύθερες δοκιμές στο ERTflix, κατατακτήριες και αγώνας στην ΕΡΤ2), την Cosmote TV στο κανάλι Cosmote Sport 5, ενώ υπάρχει και το επίσημο συνδρομητικό πακέτο του αθλήματος με την ονομασία F1 TV, στο οποίο η περιγραφή γίνεται στα Αγγλικά, από το βρετανικό κανάλι Sky Sports.

Εσύ τι πιστεύεις; Θα έχει μία εύκολη νίκη ο Verstappen ή θα δούμε πάλι να γίνονται ανατροπές;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...