Η FIA «φιμώνει» Ρώσους και Λευκορώσους

Γραπτές εγγυήσεις θα πρέπει να δώσουν στην FIA, όσοι οδηγοί θέλουν να αγωνιστούν από εδώ και πέρα στα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

  • -
  • -

Κάθε μέρα που περνάει και συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία, η FIA σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους οδηγούς που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Αρχικά η Ομοσπονδία είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία προχωρούσε σε τρεις απαγορεύσεις.

Η πρώτη ήταν η απαγόρευση απεικόνισης των εθνικών συμβόλων, των χρωμάτων και των σημαιών από τις δύο χώρες, σε κάθε δημόσια έκφραση συμπεριλαμβανομένων των social media. Η δεύτερη αναφερόταν και πάλι σε εθνικά σύμβολα, χρώματα και σημαίες, με την απαγόρευση να αφορά τις αγωνιστικές φόρμες, τα ρούχα, τα αξεσουάρ και κάθε άλλο προσωπικό αντικείμενο. Η τρίτη έκανε λόγο για απαγόρευση της ανάκρουσης εθνικών ύμνων από Ρωσία και Λευκορωσία, σε κάθε μορφή αγώνων που υπάγεται στην FIA.

Σκληρή η στάση που κρατάει η FIA

Τώρα η Ομοσπονδία προχωρά και σε τέταρτη διευκρίνιση, η οποία αφορά τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι αγωνιζόμενοι με καταγωγή από Ρωσία ή Λευκορωσία θα πρέπει να δεσμευτούν, ότι δε θα προχωρήσουν σε κανενός είδους δήλωση η οποία θα έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της FIA ή θα υπονοεί με οποιονδήποτε τρόπο στήριξη προς τις ενέργειες της Ρωσίας.

Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι η τελευταία ενέργεια είναι προαπαιτούμενη για να επιτραπεί σε κάποιον η συμμετοχή του σε δικό της θεσμό. Σε περίπτωση που ο αγωνιζόμενος δε συμφωνήσει, θα του απαγορεύεται ρητά η δυνατότητα συμμετοχής στη διοργάνωση για την οποία ενδιαφέρεται.

Δείτε και αυτό: Οριστικά τέλος η F1 από τη Ρωσία

Παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία έχει αναπτύξει ήδη μια αρκετά σκληρή στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι άνθρωποί της δεν αποκλείουν στο μέλλον αυτή η στάση να γίνει ακόμα πιο σκληρή, χωρίς όμως να αναφέρουν κάτι συγκεκριμένο.

Υπό το φως των παραπάνω, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του Nikita Mazepin από τη Haas και η αντικατάστασή του από τον Βραζιλιάνο Pietro Fittipaldi, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και η διακοπή της χορηγίας από την Uralkali προς την αμερικανική ομάδα. Η Uralkali ανήκει στον Dmitri Mazepin, πατέρα του Nikita και πολύ στενό συνεργάτη του Vladimir Putin.

Σε ό,τι αφορά τα κορυφαία πρωταθλήματα και μετά την αποχώρηση του Mazepin, πλέον οι μόνοι Ρώσοι είναι ο Daniil Kvyat στην κατηγορία LMP2 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής και το δίδυμο Nikolay Gryazin/ Konstantin Aleksandrov στο WRC.

Άραγε θα σκληρύνει κι άλλο τη στάση της η Ομοσπονδία;

Το κείμενο που πρέπει να υπογράψουν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αγωνιζόμενοι είναι το παρακάτω: «Αναγνωρίζω και αποδέχομαι ότι η FIA μπορεί να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ή να εκδώσει περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα της, υπό το φως της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να μου αρνηθεί η είσοδος ή να εμποδιστεί η συμμετοχή μου ή ακόμα και η παρουσία μου σε οποιαδήποτε εκδήλωση που βρίσκεται υπό την αιγίδα της. Θα συμμορφωθώ με τυχόν περαιτέρω μέτρα και αποφάσεις».

Ερωτηματικό αποτελεί ακόμα η Ferrari, καθώς ανάμεσα στους χορηγούς της συγκαταλέγεται η ρωσική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, Kaspersky.

Ποια είναι η άποψή σας; Βρίσκετε το μέτρο της FIA σκληρό ή όχι; Εσείς θα υπογράφατε κάτι τέτοιο, προκειμένου να μπορείτε να αγωνιστείτε στο άθλημα που αγαπάτε;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...