F1 και κορονοϊός: 10 ερωτήσεις – 10 απαντήσεις

Πότε θα αρχίσει η σεζόν; Πόσοι αγώνες θα γίνουν φέτος; Κοιτάζουμε τη γυάλινη σφαίρα και δίνουμε απαντήσεις

  • -
  • -

Με το 50% του μόνιμου προσωπικού της Formula 1 να μπαίνει σε υποχρεωτική άδεια, τα πράγματα δε δείχνουν ευοίωνα για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όσο κυλούν οι εβδομάδες μέσα στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο πιο δύσκολο είναι το μέλλον για τη φετινή σεζόν.

Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε 10 ερωτήσεις που αφορούν το φετινό αλλά και τα επόμενα πρωταθλήματα της Formula 1.

1. Πότε θα ξεκινήσουν οι αγώνες;                                           
Πραγματικά ούτε στη Liberty Media, την μητρική εταιρεία της F1, μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Ήδη έχουν αναβληθεί 7 αγώνες, ενώ ένας (αυτός στο Μονακό) ματαιώθηκε οριστικά. Ο Chase Carey, CEO της F1, έχει παραδεχθεί ότι δεν αποκλείονται και άλλες αναβολές το επόμενο διάστημα.

Επόμενος στο πρόγραμμα είναι αυτός στον Καναδά στις 14 Ιουνίου, όμως το πιθανότερο είναι ότι εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθεί η αναβολή του. Ακολουθούν η Γαλλία στις 28 Ιουνίου και η Αυστρία στις 5 Ιουλίου. Με δεδομένη την κατάσταση στις δύο χώρες, θεωρούμε πιθανότερο το πρωτάθλημα να αρχίσει στις αρχές Ιουλίου στην Αυστρία, χωρίς φυσικά παρουσία θεατών στις κερκίδες.

Update: Οι οργανωτές του Καναδικού Grand Prix ανακοίνωσαν την αναβολή του αγώνα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το GP αναμένεται να διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

2. Ο αγώνας στο Μονακό θα γίνει αργότερα;
Όχι, ματαιώθηκε οριστικά. Καθώς διεξάγεται στους δημόσιους δρόμους, οι διοργανωτές δεν μπορούσαν να τον μεταθέσουν σε άλλη ημερομηνία, καθώς το οικονομικό και το οργανωτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο. Άγνωστο παραμένει και αν το GP της Μελβούρνης θα μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία.

3. Θα υπάρξει το κενό διάστημα τον Αύγουστο;
Όχι, η F1 «μετέφερε» το κενό των τριών εβδομάδων στον Μάρτιο-Απρίλιο. Με την προϋπόθεση ότι το πρωτάθλημα θα εκκινήσει μέσα στον Ιούλιο, τον Αύγουστο θα έχουμε αγώνα κάθε Κυριακή.

4. Πόσοι αγώνες θα γίνουν φέτος;
Στη Formula 1 έχουν ως στόχο να διεξαχθούν 15 με 18 αγώνες, από τους 22 που προέβλεπε το αρχικό καλεντάρι. Η σεζόν θα παραταθεί σίγουρα μέχρι το Δεκέμβριο, ίσως και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.


Αυτό ήταν το αρχικό καλεντάρι της σεζόν 2020, πριν την πανδημία του Covid-19


5. Υπάρχουν κρούσματα του κορονοϊού σε οδηγούς ή μέλη των ομάδων;

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κάποιον από τους οδηγούς. Υπήρξε ένα κρούσμα σε μέλος της McLaren F1, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή του GP της Μελβούρνης. Αργότερα αναφέρθηκε ένα ακόμη κρούσμα σε μέλος της Pirelli, του παρόχου ελαστικών του θεσμού.

6. Τι σημαίνουν αυτές οι καθυστερήσεις για το επόμενο πρωτάθλημα, το 2021;
Το 2021 επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ αλλαγές στους αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς. Ομόφωνα όμως, λόγω της κατάστασης, η F1, η FIA και οι 10 ομάδες αποφάσισαν να αναβάλλουν τις αλλαγές για τη σεζόν του 2022. Πάντως ο κανόνας για τον προϋπολογισμό των ομάδων θα ισχύσει από το 2021.

7. Πώς βοηθούν οι ομάδες της F1 στη μάχη κατά του κορονοϊού;
Οι 7 ομάδες που έχουν ως βάση τη Μ. Βρετανία συμμετέχουν στην προσπάθεια για να σωθούν ζωές. Το «Project Pitlane» είναι το όνομα της συντονισμένης δράσης τους, σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Ήδη η Mercedes-AMG F1 έχει κατασκευάσει συσκευές υποστήριξης της αναπνοής.

8. Τα συμβόλαια των οδηγών παραμένουν σε ισχύ;
Ναι, τα συμβόλαια ισχύουν για τη σεζόν, όποτε κι αν ολοκληρωθεί. Ορισμένοι οδηγοί, όπως ο Max Verstappen και ο Charles Leclerc έχουν υπογράψει πολυετή συμβόλαια με τις ομάδες τους, όμως άλλων – όπως του Lewis Hamilton και του Sebastian Vettel – λήγουν στο τέλος της σεζόν. Το αν θα ανανεωθούν ή όχι, εξαρτάται και από την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι ομάδες μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας.

9. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν οικονομικό θέμα λόγω της αναβολής των αγώνων;
Υπάρχουν φήμες ότι 3-4 ομάδες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και είναι μάλιστα αμφίβολη η παρουσία τους στο grid όταν το πρωτάθλημα της F1 αρχίσει επιτέλους.

10. Τι μπορούμε να κάνουμε ως θεατές τώρα που δεν έχει αγώνες της F1;
Διεξάγονται εικονικοί αγώνες μέσω υπολογιστή, στο θεσμό F1 Esports Virtual Grand Prix. Μάλιστα ο Leclerc νίκησε στο «Grand Prix» της Αυστραλίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...