GP Βελγίου 2019: Πρώτη νίκη για τον Leclerc

Ο νεαρός Μονεγάσκος χάρισε στη Ferrari μία επιτυχία μετά από περισσότερο από 10 μήνες

  • -
  • -

Από το Austin των ΗΠΑ, στις 21 Οκτωβρίου 2018, είχε να πανηγυρίσει νίκη στη Formula 1 η Ferrari. Ο Charles Leclerc σταμάτησε το αρνητικό σερί των 15 αγώνων για την ιταλική ομάδα, τερματίζοντας πρώτος στο Σπα. Ο 22χρονος Μονεγάσκος σημείωσε την πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1 και 236η για τη Ferrari.

Κερδισμένη ήταν όμως και η Mercedes-AMG, καθώς σε ένα Grand Prix που έδειχνε καθολική υπεροχή για τη Ferrari, κατάφερε να πετύχει διπλή παρουσία στο βάθρο, με τους Lewis Hamilton και Valtteri Bottas να τερματίζουν στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Ο Sebastian Vettel περιορίστηκε στην 4η θέση, καθώς η στρατηγική των ελαστικών δεν τον ευνόησε.

Μετά από επαφή με τον Kimi Raikkonen στον εναρκτήριο γύρο, ο Max Verstappen εγκατέλειψε από σπασμένη ανάρτηση.
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς από τους νικητές, λόγω του θανάτου του Anthoine Hubert, οδηγού της Formula 2, το Σάββατο στο Σπα.

Ας δούμε αναλυτικά όσα έγιναν στον αγώνα:

Στην εκκίνηση ο Leclerc διατήρησε την πρώτη θέση, ενώ ο Hamilton πέρασε τον Vettel, ο οποίος βγήκε για λίγο εκτός πίστας. Ο Γερμανός όμως οδηγός της Ferrari λίγα δευτερόλεπτα αργότερα κατάφερε να ξανακερδίσει τη δεύτερη θέση. Χαμένος της εκκίνησης ήταν ο Verstappen. Ο νεαρός Ολλανδός είχε επαφή με την Alfa Romeo του Raikkonen, με αποτέλεσμα να «τραυματίσει» την εμπρός αριστερή ανάρτηση της Red Bull Racing και να εγκαταλείψει. Ο δε Φινλανδός εκμεταλλεύτηκε το safety car και μπήκε στα pit για αλλαγή της εμπρός αεροτομής.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε στον 5ο γύρο. Ο Leclerc διατηρήθηκε επικεφαλής, ενώ ο Vettel είχε διπλό μπλοκάρισμα τροχών. Τελικά όμως ο Γερμανός κατάφερε να υπερασπιστεί τη δεύτερη θέση από τον Hamilton. Ο Vettel έκανε αλλαγή ελαστικών στον 16ο γύρο, βάζοντας ελαστικά μέσης γόμας. Ο Hamilton προσπάθησε να κάνει ορισμένους γρήγορους γύρους, ώστε μετά τη δική του αλλαγή ελαστικών να βρεθεί μπροστά από τον οδηγό της Ferrari. Τελικά η στρατηγική της Mercedes-AMG άλλαξε και ο Βρετανός παρέμεινε αρκετούς ακόμη γύρους στην πίστα.

Ο Leclerc μπήκε για μέση γόμα στον 22ο γύρο και επέστρεψε στην πίστα 4ος, πίσω από τις δύο Mercedes και την Ferrari του team mate του, Sebastian Vettel. Ακολούθησε η είσοδος του Hamilton στα pit στον επόμενο γύρο, με τον Βρετανό να είναι πλέον εκείνος 4ος. Στον 24ο γύρο ήταν η σειρά του Bottas να βάλει ελαστικά μέσης γόμας και να υποχωρήσει στην 4η θέση της κατάταξης.

Μπροστά ήταν πλέον ο Vettel, με τους Leclerc και Hamilton να μειώνουν όμως τη διαφορά. Τελικά στον 27ο γύρο, μετά και από προτροπή της Ferrari, ο Vettel άφησε τον Leclerc να περάσει, καθώς βρισκόταν σε σαφώς πιο γρήγορο ρυθμό. Μετά από αρκετή προσπάθεια, ο Hamilton κατάφερε στον 32ο γύρο να περάσει τον Vettel, ο οποίος είδε πλέον τον Bottas να τον πλησιάζει.

Βλέποντας τον Bottas πολύ κοντά, η Ferrari αποφάσισε να βάλει στα pit τον Vettel για μαλακά ελαστικά. Ο Γερμανός υποχώρησε έτσι στην 4η θέση, 18 δλ. πίσω από τον Bottas.  

Στους υπόλοιπους γύρους έως τον τερματισμό, ο Hamilton πλησίασε τον Leclerc, όμως δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τη νίκη.

Επόμενος αγώνας την ερχόμενη Κυριακή, στις 8 Σεπτεμβρίου, στη Monza.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...