H Alfa Romeo στον πρώτο και τον χιλιοστό αγώνα της Formula 1!

Το προσεχές - 1000ό - Grand Prix της F1 αποτέλεσε το έναυσμα για να ανατρέξει η Alfa Romeo στο αγωνιστικό της παρελθόν

  • -
  • -

Εν αναμονή του υπ’ αριθμόν 1.000 Grand Prix της Formula 1 που θα πραγματοποιηθεί στη Σανγκάη (14 Απριλίου), η Alfa Romeo ξεφυλλίζει τα… ιστορικά βιβλία και «αναπολεί» το 1ο αγώνα του θεσμού στην πίστα Silverstone (1950) όπου ήταν η μοναδική από τις μάρκες του τωρινού grid που είχε δώσει το «παρών».

Μια πλούσια αγωνιστική κληρονομιά

Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία σημειώθηκε το 1923 με τη νίκη στο Targa Florio, όπου ο Ugo Sivocci επικράτησε δημιουργώντας παράλληλα το μύθο για το «φυλαχτό» της Alfa Romeo, το Quadrifoglio Verde (τετράφυλλο τριφύλλι), το οποίο από τότε συνοδεύει όλα τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της μάρκας.

«Κρότο», παράλληλα, προκάλεσε στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1925 με το αγωνιστικό  GP Tipo P2 στα χέρια των Tazio Nuvolari, Achille Varzi και Rudolf Caracciola, αλλά και στα δύο πρώτα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Formula 1, το 1950 και το 1951 με τα Tipo 158 και Tipo 159, αντίστοιχα. Στη συνέχεια η Alfa Romeo χρειάστηκε να εστιάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής και αποφάσισε να αποχωρήσει από τους αγώνες.

H F1 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 1.000 ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Mε την επιτυχία των Giulietta και Giulia η επίσημη επιστροφή της μάρκας στους αγώνες έγινε με την Autodelta τη δεκαετία του 1960. Το αποτέλεσμα ήταν μερικά από τα πιο επιτυχημένα, αλλά και όμορφα αγωνιστικά αυτοκίνητα όπως η GTA και η Tipo 33. Το 1975 και το 1977 η Alfa Romeo κατέκτησε ακόμα δύο Παγκόσμιους Τίτλους, «γαλόνια» που οδήγησαν στην επιστροφή της στη Formula 1 ως προμηθευτής κινητήρων της Brabham.

Στη συνέχεια η Autodelta πέρασε τη σκυτάλη στην Alfa Corse η οποία κυριάρχησε στους αγώνες της κατηγορίας Tourism με αυτοκίνητα όπως η 155 και 156. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...