George Barris (1925-2015): Ένας απίθανος τύπος

Τελικά η τρέλα δεν πάει στα βουνά, αλλά στα αυτοκίνητα. Σχεδίασε μερικά από τα πιο «εξόκοσμα» οχήματα που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει και έγραψε τη δικιά του ιστορία, αν και αυτή ήταν μια τρέλας!

  • -
  • -

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά βιώνουν την τρέλα τους και εμείς οι υπόλοιποι, οι λογικοί, τους χειροκροτούμε, γιατί απλά δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον τρόπο σκέψης τους. Έτσι, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να θαυμάσουμε την παράνοιά τους.

Και τι παράνοια ήταν αυτή του George Barris! Είχε πάρει δικαιωματικά τον τίτλο του «king of kustomizers» (ναι το έγραφε λάθος, με «k» αντί του «c») και σίγουρα ήταν όχι μόνο χαρισματικός, αλλά και εμβληματικός, επηρεάζοντας συνολικά τον τρόπο του customizing. Άρχισε να μεταλλάσσει τα παιδικά του παιχνίδια από πολύ μικρή ηλικία και φυσικό ήταν να συνεχίσει και σε πιο ώριμη ηλικία - αν ποτέ ωρίμασε, κρίνοντας από τα αυτοκίνητα που σχεδίασε και κατασκεύασε.

Το πιο διάσημο αυτοκίνητο που σχεδίασε φυσικά ήταν το Batmobile, αλλά αν κρίνουμε από τα υπερτροφοδοτούμενα ανυψωτικά, τις τετράτροχες κιθάρες, τα γρήγορα κρεβάτια και τις αυτοκινούμενες μπανιέρες, μάλλον το αυτοκίνητο της νυχτερίδας ήταν μια από τις πιο συντηρητικές κατασκευές του...

Άρχισε μαζί με τον αδελφό του Sam στο Los Angeles το 1940 και φυσικό ήταν το γειτονικό Hollywood να ζητήσει τη βοήθειά τους τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Κέρδισε αμέτρητα βραβεία με πιο σημαντικά αυτά του 1958 και 1959 για το «Americas most beautiful roadster» και ακόμα και εταιρείες οι οποίες κατασκεύαζαν μοντέλα υπό κλίκμακα, όπως η Revell, αναπαρήγαγαν τα… αυτοκίνητά του.

Χάσαμε την τρέλα του στις 5 Νοεμβρίου του 2015, όταν "έφυγε" σε ηλικία 89 ετών. Σίγουρα πάντως χρειαζόμαστε περισσότερους ωραίους τρελούς σαν τον Barris σε αυτό τον κόσμο και για αυτό θα μας λείψει!