Drive Riden: Ποδηλασία Βουνού

Η νέα στήλη που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και στην απόδραση από την καθημερινότητα

  • -
  • -

Τα ποδήλατα είναι σαν τα αυτοκίνητα: υπάρχουν πολλά είδη που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες κι επιθυμίες. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να πας βόλτα στο βουνό με ένα σπαστό ποδήλατο πόλης. Επειδή όμως λατρεύουμε το βουνό και τη φύση, εδώ θα ασχοληθούμε με την Ποδηλασία βουνού, ή Ορεινή ποδηλασία - ο καθένας την εκφράζει όπως θέλει. Όπως και να την αποκαλέσεις, σημασία έχει πως πρόκειται για ένα χόμπυ με το οποίο έρχεσαι κοντά στη φύση, καθώς ανακαλύπτεις πως ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχουν μέρη τόσο κοντινά και πανέμορφα που ούτε καν έχεις σκεφθεί πως μπορεί να υπάρχουν. Αναφέρουμε το παράδειγμα του Υμηττού, της Πάρνηθας, του όρους Αιγάλεω και της Πεντέλης, μέρη που είναι πολύ κοντά στην Αθήνα και αποτελούν οάσεις στο γκρίζο της πόλης. Σας καλωσορίζουμε στη νέα στήλη του site μας.

Με την ποδηλασία βουνού, ανακαλύπτεις τις δυνατότητές σου, ξεπερνάς τους φόβους σου και τα όριά σου, έρχεσαι κοντά στη φύση, αποσυμπιέζεσαι από το άγχος της καθημερινότητας, ενώ είναι και ένα άθλημα που σε προσκαλεί να αποδράσεις, κάνοντας εκδρομές με φίλους ή την οικογένεια, είτε συμμετέχοντας σε αγώνες που για κάθε κατηγορία γίνονται αρκετά συχνά πλέον, ιδιαίτερα στην επαρχία. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά.

 

Κατηγορίες Ποδηλασίας Βουνού

  1. Cross Country (XC)
  2. Enduro (AM)
  3. Dowhhill (DH)

 

 

Cross Country

Πρόκειται για την πιο light εκδοχή σε επίπεδο δυσκολίας. Σε αυτή την κατηγορία τα ποδήλατα είναι κυρίως hardtail (χωρίς πίσω ανάρτηση), ενώ η εμπρός ανάρτηση δε ξεπερνά σε διαδρομή τα 120 mm. Με τα XC ποδήλατα μπορείς να κάνεις πάρα πολλά χιλιόμετρα σε ανώμαλο δρόμο, ανηφόρες και κατηφόρες με μικρό δείκτη επικινδυνότητας. Οι διαστάσεις των τροχών τα τελευταία χρόνια είναι στις 27.5 ίντσες, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι 29’’.

 

Enduro

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη κατηγορία. Ο λόγος? Μπορεί να κάνει τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες με χαρακτηριστική ευκολία. Τα enduro ποδήλατα έχουν δύο αναρτήσεις (εμπρός – πίσω) και συνήθως φθάνουν μέχρι τα 170 mm χιλιοστά σε διαδρομή. Η απόλαυση γίνεται μεγαλύτερη διότι μπορείς να κάνεις πετάλι και σε ανηφορικά κομμάτια του βουνού. Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο όσο με τα XC ποδήλατα, αλλά αν έχεις δυνατά πόδια και καλή φυσική κατάσταση, δεν πρόκειται να συναντήσεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είπαμε τα συνδυάζει όλα! Οι διαστάσεις των τροχών ποικίλουν. Τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των ποδηλάτων που συναντούμε στο βουνό είναι 27,5 ιντσών, ενώ όλο και περισσότερα ποδήλατα με διαστάσεις 29 ίντσες κάνουν την εμφάνισή τους στα βουνά. Υπάρχουν και οι συναισθηματικοί ποδηλάτες που έχουν παραμείνει πιστοί στις 26 ίντσες.

 

Downhill

Η τρίτη και πιο extreme – απαιτητική κατηγορία. Πρόκειται για ποδήλατα διπλής ανάρτησης, με διαδρομές που ξεκινούν από τα 180 mm και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 220 mm. Συνήθως φέρουν πίσω ελατήριο για ακόμη καλύτερη απόσβεση των ανωμαλιών αλλά και των αλμάτων. Οι πλειοψηφία των ποδηλάτων είναι 27,5 & 26 ίντσες. Δεν υπάρχουν ποδήλατα 29’’ σε αυτή την κατηγορία προς το παρόν.

 

Στη στήλη αυτή από εδώ και στο εξής θα αναλύουμε τα ποδήλατα βουνού, σε τεχνικό επίπεδο, σε επίπεδο εξοπλισμού, αναβάθμισης, νέων μοντέλων, νέων εξαρτημάτων, κλπ. Θα ανακαλύπτουμε διαδρομές, μονοπάτια, μέρη για εξορμήσεις κοντινές και πιο μακρινές. Θα αναφερόμαστε με λεπτομέρεια σε κάθε κατηγορία, όλο και περισσότερο, για να μάθουμε τα μυστικά ενός χόμπυ που έχει αρχίσει να διαδίδεται στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά σε φωτογραφίες και videos? Απλά μείνετε συντονισμένοι!!!

Για απορίες, διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο editors@gocar.gr.