SOS εκπέμπει o Κόλπος του Μεξικού

Οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα

  • -
  • -

Η χειρότερη ρύπανση στην ιστορία των ΗΠΑ απειλεί με τεράστια οικολογική καταστροφή τέσσερις πολιτείες που έχουν ακτές στον Κόλπο του Μεξικού. Μετά την πλατφόρμα απάντλησης της εταιρείας BP Plc που βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά στις 22 Απριλίου, υπάρχει τεράστια διαρροή πετρελαίου. Ήδη η πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Λουιζιάνας και αναμένεται από ώρα σε ώρα να εξαπλωθεί μέχρι το δέλτα του ποταμού Μισισιπή απειλώντας βιότοπους άγριων ζώων, πτηνών και ψαριών, παρθένες παραλίες και εκβολές ποταμών. Ταυτόχρονα, 11 άνθρωποι που εργάζονταν στην πλατφόρμα και αγνοούνταν, θεωρούνται πλέον επίσημα νεκροί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά τα 5.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά υπολογισθεί. Ανάμεσα στις προσπάθειες των οι αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται ελεγχόμενες πυρκαγιές σε τμήματα της πετρελαιοκηλίδας. Όπως δήλωσε ο Aaron Viles, διευθυντής της εκστρατείας Αποκατάσταση του Κόλπου που ενεργείται από περιβαλλοντική οργάνωση της Νέας Ορλεάνης, "Χελώνες, φάλαινες, οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό το τοξικό σύννεφο καπνού πρόκειται να έχει προβλήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε να επιλέξουμε ανέμεσα σε μερικές κακές επιλογές, και αυτή θα μπορούσε να είναι η καλύτερη από αυτές τις κακές επιλογές."

Η BP Plc δαπανά 6 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, προσπαθώντας να καθαρίσει την πετρελαιοκηλίδα και να σταματήσει την ορμητική διαρροή πετρελαίου. Η εταιρεία αναπτύσσει μια θολωτή συσκευή για να συγκεντρώσει τη διαρροή κοντά στον θαλάσσιο πυθμένα, έτσι ώστε στη συνέχεια να αντλήσει το πετρέλειο σε δεξαμενές στην επιφάνεια. Η τοποθέτησή της όμως μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα.

Η πλατφόρμα "Deepwater Horizon" ήταν ιδιοκτησία της Transocean. Περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τη στιγμή της πυρκαγιάς και των προσπαθειών κατάσβεσής της.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...