Με τη σκέψη…

Η τεχνολογία υπόσχεται να διώξει την οδήγηση στο πυρ το εξώτερο!

  • -
  • -

Το μέλλον της αυτοκίνησης που παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά στα κέντρα έρευνας και εξέλιξης της αυτοκινητοβιομηχανίας, συνοψίζεται σε μια φράση: οδηγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, των οχημάτων δηλαδή που κινούνται μόνα τους χωρίς οδηγό, αλλά και στη μορφή που τείνει να πάρει το εσωτερικό των μελλοντικών αυτοκινήτων. Με ελάχιστα χειριστήρια και πολλές, μεγάλες οθόνες. Στην έκθεση CES 2016 είχαν την τιμητική τους οι οθόνες που τις χειρίζεσαι διαισθητικά, με νεύματα, χωρίς να τις ακουμπάς! Ε, μη μου πείτε πως το επόμενο στάδιο δεν είναι ο χειρισμός τους με τη σκέψη… Και να είστε σίγουροι πως κάπως έτσι θα είναι και η εμπειρία ανάγνωσης του GOCAR Magazine στο μέλλον.

Φαντάζομαι τον εαυτό μου σε μερικά χρόνια να κάθομαι στη θέση οδήγησης, να πατάω το START και να περιμένω. Το smartphone μου συνδέεται αυτόματα και μεταδίδει αμέσως στο σύστημα πλοήγησης τον προορισμό μου, τον οποίο γνωρίζει ήδη καθώς έχει πρώτα τσεκάρει το ημερήσιο πρόγραμμά μου στο προσωπικό μου google calendar. Το αυτοκίνητο κάνει μόνο του τη διαδρομή και το ηχοσύστημα ξεκινά να παίζει το τραγούδι ή το ραδιοφωνικό σταθμό που μόλις σκέφτηκα, ενώ στην μεγάλη οθόνη εμπρός μου βλέπω τα e-mail μου και ενημερώνομαι από το internet.

Ιδανικό; Για τους περισσότερους σίγουρα ναι. Ακόμη και για μένα, στο καθημερινό σταμάτα-ξεκίνα σε Κατεχάκη και Κηφισίας. Μέχρι τότε πάντως, θα συνεχίσω να εκπλήσσομαι ευχάριστα κάθε φορά που μπαίνω μέσα σε ένα - υπό εξαφάνιση - λιτό αυτοκίνητο, στο οποίο δεν χρειάζεται να πατήσω ένα σωρό κουμπιά και διακόπτες για να ρυθμίσω την παραμικρή λεπτομέρεια πριν ξεκινήσω. Γυρίζω απλώς το κλειδί, βάζω 1η και κάνω αυτό που λατρεύω. Οδηγώ!