Μακριά και αγαπημένοι

Μια σύγχρονη στάση ζωής - υπευθυνότητας, στην εποχή του κορονοϊού!

  • -
  • -

Φυσική απόσταση και κοινωνική απομάκρυνση. Αυτή είναι η ενδεδειγμένη κατάσταση της εποχής. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε μόνο για τα απαραίτητα των αναγκών μας και όταν κυκλοφορούμε βιώνουμε πρωτοφανείς εικόνες - καταστάσεις. Τα χέρια μας καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι το στόμα μας. Περπατάμε έξω σε απόσταση και κοιτιόμαστε λοξά, λες και παίζουμε σε κανα γουέστερν. Σε άδειο δρόμο ο διερχόμενος αλλάζει πεζοδρόμιο και νιώθεις ότι σε αποφεύγει επειδή βούτηξες στο μπολ της σκορδαλιάς, αυτή τη βουβή από εκδηλώσεις επέτειο της Παλιγγενεσίας. Χωρίς παρελάσεις, τυμπανοκρουσίες, συνωστισμένους δρόμους, με μια καθημερινότητα σε εμπλοκή, ένδον, που λένε και οι στραταίοι. Και όλα αυτά για το καλό όλων.

Covid-19. Δεν είναι ένα νέο μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά το πρώτο όνομα στην μαρκίζα αναζήτησης της Google. Ζούμε στους ρυθμούς του, πρωταγωνιστές πλέον σε ένα σενάριο βγαλμένο από χολιγουντιανή φαντασία, με όλα τα θλιβερά επακόλουθα μιας πανδημίας. Οι παράπλευρες συνέπειες βρίσκουν μια αγορά απενεργοποιημένη με το δυναμικό της να παρακολουθεί καθηλωμένο αμήχανα τα νέα δεδομένα. Μια υπόθεση που αφορά όλους, χωρίς διακρίσεις, μια ιστορία που η προσωπική ευθύνη δοκιμάζεται.

Στη φυσιολογική ρουτίνα, για μια παγκόσμια κοινωνία που βασίζεται στην κατανάλωση, αυτό που συμβαίνει είναι κάτι καταστροφικό. Για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής όμως, η σημασία του lockdown είναι μεγαλύτερη, αν θες να υπάρχει πρωτίστως κοινωνία. Οφείλεις να διασφαλίσεις περισσότερες ζωές γύρω σου, να απομονωθείς και να διαθέτεις ενσυναίσθηση. Αφήνοντας πίσω το εγώ σου, δίνοντας νόημα στο εμείς.

Είναι η στιγμή της επανεκκίνησης, μια ευκαιρία να καπελώσει η ανθρωπιά το συμφέρον. Η ευκαιρία να βρει κανείς τη σκιά του, τον πιο πιστό σύντροφο του εαυτού του. Η αφορμή να ψαχτεί με ανοχές και να αξιολογήσει ενοχές. Να δημιουργήσει μέσα στο ίδιο του το σπίτι, το άμεσο πεδίο δράσης του ανοιξιάτικου 2020. Μια επίκαιρη, εύστοχη και εμπνευσμένη ατάκα άλλωστε το δήλωνε στην έναρξη της καραντίνας:

«Λόγω κορωνοϊού, εχτές έκατσα σπίτι με την οικογένεια. Καλοί άνθρωποι μού φάνηκαν!»

 

#μένουμε_σπίτι

#φρενάρουμε_τον_ιό