Ενθουσιασμός ή αδιαφορία; Αποδοχή

Ζούμε μια εποχή πυκνών και σημαντικών εξελίξεων. Θα αποδεχτούμε την αλλαγή, αργά ή γρήγορα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο

  • -
  • -

Εκεί που νομίζεις ότι έχουν όλα συμβεί, γεγονότα όπως η πρόσφατη επανδρωμένη αποστολή της SpaceX στο διάστημα, η πρώτη της NASA μετά το 2011 και η πρώτη με διαστημικό όχημα που ανήκει σε ιδιώτη, σε υποχρεώνουν να σταθείς με σεβασμό μπροστά στην τιμή που σου κάνει η Ιστορία, να ζήσεις μια σελίδα της καθώς αυτή γράφεται. Η πτήση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και στην προοπτική τέτοιου είδους ταξίδια να γίνουν πιο... μαζικά στο όχι και τόσο μακρινο μέλλον. Αν για κάτι φημίζεται ο Elon Musk, είναι ότι κάνει αυτό που λέει. Ακόμη και όταν μοιάζει επιστημονική φαντασία για τον κοινό νου.

Το λέγαμε χωρίς να το πιστεύουμε πολύ: «Η ζωή αλλάζει σε μια στιγμή». Και εννοούσαμε τη ζωή των άλλων. Ή τη ζωή της μονάδας, ενός κάποιου συγκεκριμένου που ήταν εξαιρετικά άτυχος ή τυχερός. Να όμως που η ζωή αλλάζει, πράγματι. Η ζωή όλων στον πλανήτη. Πράγματα που θεωρούσαμε απολύτως δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα, μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες βρεθήκαμε στη θέση να τα επανεξετάζουμε. Μέσα σε αυτό το πολύ μικρό συγκριτικά με το υπόλοιπο της ζωής μας διάστημα, άλλαξε ριζικά ο τρόπος που επικοινωνούμε, δουλεύουμε, αγοράζουμε, διεκπεραιώνουμε υποθέσεις με το κράτος. Και ο τρόπος που κυκλοφορούμε, επίσης.

Την ώρα που ο Musk, αυτός που πρώτος πίστεψε και επένδυσε στην ηλεκτροκίνηση, ταξιδεύει στο φεγγάρι, οι παραδοσιακές δυνάμεις της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ακόμη στο σταυροδρόμι. Και ξοδεύουν πόρους ταυτόχρονα προς δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνεις. Πολύ απλά γιατί δεν φρόντισαν από νωρίς να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους στην αλλαγή. Υπάρχουν παραδείγματα κορυφαίων κατασκευαστών οι οποίοι μετέφεραν ένα αντικειμενικά αναγνωρισμένο «ελάττωμα» από τη μία γενιά μοντέλου στην άλλη, επειδή οι έρευνες τους έδειχναν ότι έτσι είχαν συνηθίσει οι πελάτες τους. 

Η τεχνολογία του ηλεκτρικού οχήματος σύντομα θα μας οδηγήσει σε μια διαφορετική σχέση με αυτό. Με έμφαση στη χρήση παρά στην ιδιοκτησία. Η αυτόνομη «οδήγηση» θα έρθει να ολοκληρώσει αυτή την αλλαγή. Μπροστά σε αυτή την προοπτική οι άνθρωποι λειτουργούν διαφορετικά. Κάποιοι αντιδρούν, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Και κάποιοι ενθουσιάζονται. Οι περισσότεροι απλώς αδιαφορούν, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους.

Αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στα δύο, θα προτιμουσα την αδιαφορία, ως συντομότερο δρόμο προς την αποδοχή σε σχέση με τον ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός, είναι ένα συναίσθημα και μάλιστα έντονο. Μπορεί να ξεθυμάνει το ίδιο εύκολα και κάποιες φορές αναίτια, όπως εύκολα και ίσως αναίτια δημιουργήθηκε. Αντίθετα, αυτή η χωρίς σκέψη, πλήρης παράδοση της πρωτοβουλίας είναι μια πιο σταθερή κατάσταση, και εγκυμονεί σαφώς λιγότερους κινδύνους. Σίγουρα δεν είναι η δύναμη που δημιουργεί εξελίξεις. Από την άλλη, είναι το πλέον πρόσφορο έδαφος για τις υποδεχτεί και να τις υιοθετήσει.