Ανάκληση Toyota Yaris και Hilux

Για προληπτικό έλεγχο αερόσακου οδηγού

  • -
  • -

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι η εταιρεία TOYOTA Ελλάς A.B.E.E., σε συνεργασία µε το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας, εκτελεί πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου αυτοκινήτων Toyota Yaris και Hilux.

Ο προληπτικός έλεγχος αφορά σε 15704 οχήματα, παραγωγής από 08/2011 έως 12/2014. Τα εμπλεκόμενα οχήματα είναι εξοπλισμένα µε πυροκροτητές αερόσακου οδηγού (ΤΑΚΑΤΑ SDI) που χρησιμοποιούν ως προωθητικό, σταθεροποιημένο νιτρικό αμμώνιο χωρίς παράγοντες κατακράτησης υγρασίας. Σύμφωνα µε αναφορές του κατασκευαστή (ΤΑΚΑΤΑ), υπάρχει ενδεχόμενο ελαττωματικής συμπεριφοράς, σχετιζόμενη µε την ασφάλεια οχημάτων, σε περίπτωση αλλοίωσης του προωθητικού υλικού.

Η αλλοίωση του προωθητικού υλικού μπορεί να προέλθει από παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας, υψηλής θερμοκρασίας ή συνεχείς θερμοκρασιακές διακυμάνσεις σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών. Η ενεργοποίηση πυροκροτητή νιτρικού αμμωνίου χωρίς παράγοντες κατακράτησης υγρασίας και αλλοιωμένο προωθητικό, μπορεί να προκαλέσει ρήξη του πυροκροτητή. Η ρήξη του πυροκροτητή μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση μεταλλικών θραυσμάτων στο εσωτερικό του οχήματος και πιθανό τραυματισμό.  Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί στην Ελλάδα κανένα περιστατικό που να σχετίζεται µε τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως µέσω επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων Toyota σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η αντικατάσταση του πυροκροτητή του αερόσακου οδηγού, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά µε την ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς - Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 210 2808222 (ώρες λειτουργίας από 09.00 πµ έως 05:00 µµ).