Peugeot 5008 1.6 THP Premium Pack

Επταθέσιο τεσσεράμισι μέτρων που διδάσκει τρόπους στην μεγάλη των χώρων σχολή των MPV.

  • -
  • -
Ισχύς156 PS
Ροπή240 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,6 sec
Κατανάλωση μ.κ.7,1 lt/100km
Εκπομπές CO2167 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Πολυμορφικό με έμφαση στην πρακτικότητα, ασυμβίβαστο ως προς τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις, στην υπερτροφοδοτούμενη έκδοσή του.

γλυκά
  • Απόδοση
  • Οδική συμπεριφορά
  • Φρένα
  • Χώροι
ξυνά
  • Ευελιξία
  • Αίσθηση επιλογέα
  • Ποτηροθήκες με το σταγονόμετρο
  • Τιμή
απόψεις

Ευάερο, ευήλιο και προπάντων ελκυστικό, παρά τον καθαρά οικογενειακό προσανατολισμό του. Οι επτά θέσεις σε τόσο μικρό μήκος αυτοκινήτου αποτελούν δύσκολο επίτευγμα, όμως η πενταθέσια διάταξη και το συνολικό πακέτο, κάνουν το 5008 πρώτη επιλογή. Σε αυτό συμβάλει και ο κινητήρας 1.6Τ ο οποίος εξαλείφει κάθε ένδεια περί της ενεργητικής ασφάλειας.

Βασίλης Παπαδόπουλος

Η πολυμελής σύγχρονη οικογένεια χρειάζεται ένα πολυχρηστικό αυτοκίνητο ενός όγκου, που θα λύσει τα χέρια σε θέματα ευρυχωρίας και ατελείωτης φόρτωσης στις διακοπές, αλλά και όποτε θα προκύπτει ανάγκη στις καθημερινές μετακινήσεις. Για την Peugeot υπήρχε κενό στην κλάση των πολυμορφικών, μέχρι την εμφάνιση του 5008. Το κομψό πολυμορφικό αμάξωμα με τη σχεδιαστική ταυτότητα της γαλλικής εταιρείας, καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά σε μια κλάση που τα Scenic και Grand Scenic έχουν δημιουργήσει ένα κατεστημένο χρόνων, και τα Zafira, Touran και Picasso ακολουθούν κατά πόδας.

 

 

Βάση παντεσπάνι

Όσο και αν φαίνεται περίεργο η βάση για την δημιουργία του 5008 είναι το 3008, που και αυτό με την σειρά του βασίζεται στο μικρομεσαίο της Peugeot το 308. Χρησιμοποιώντας ίδια πλατφόρμα, μηχανικά μέρη και κινητήρες, με τις ανάλογες τροποποιήσεις φυσικά, η MPV πρόταση της Peugeot προκύπτει από τα σπλάχνα της.  Με διαστάσεις πληθωρικές (μήκος 4.529 mm, πλάτος 1.837 mm, ύψος 1.644 mm), αλλά όχι τρομακτικές για τον μέσο οδηγό και χρήστη, το 5008 διαθέτει τα σέξι στοιχεία στην εμφάνιση για να απασχολήσει θετικά το βλέμμα. Για παράδειγμα μια σειρά από αεραγωγούς που πλαισιώνουν την μάσκα και αποτελούν προέκταση των ανάγλυφων φωτιστικών εμπρός. Τα ανάλογα νεύρα στο καπό και οι φουσκωμένοι θόλοι, καθώς και το μεγάλο κυρτό παρμπρίζ με τις γενναιόδωρες γυάλινες επιφάνειες γύρω γύρω. Μια διαφορετική εκδοχή των τύπου μπούμερανγκ φωτιστικών πίσω, κολακεύουν αρκετά το αυτοκίνητο και «σπάνε» την τετράγωνη λογική των MPV στην πίσω όψη. Επί της ουσίας, και όχι μόνο της αισθητικής, το 5008 καταφέρνει να ρίξει τον αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd 0,29) σε κουπέ επίπεδα, κάτι που εκτός από την οικονομία, οφελεί και την ησυχία.

 

Home, sweet …car

Στο εσωτερικό επικρατεί ο όρος δωμάτιο με θέα, κάνοντας σαφές τον ευχάριστο και φωτεινό διάκοσμο. Η αισθητική και η ποιότητα είναι προσεγμένη και ο πίνακας οργάνων εμφανίζει στοιχεία 3008. Γενικότερα, στην σύγχρονη εικόνα του εσωτερικού σε κερδίζει η πρακτικότητα και η ευρυχωρία σε καθολικό επίπεδο. Η ευελιξία της δεύτερης σειράς καθισμάτων (ανεξάρτητες και οι 3 θέσεις), είναι χαρακτηριστική. Σύρονται κατά 13 cm, ενώ πέφτουν και αναδιπλώνονται έτσι ώστε να ανεβάζουν την χρηστικότητα κατακόρυφα. Ο χώρος αποσκευών διαθέτει από 213 στην 7θέσια διάταξη, 680 έως 758 λίτρα στην πενταθέσια διάταξη, ενώ ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 1.754 λίτρα όταν αναδιπλωθεί η δεύτερη σειρά καθισμάτων. Όσον αφορά την τρίτη σειρά, είναι καλά κρυμμένη στο δάπεδο του χώρου αποσκευών. Η ανάπτυξή της είναι εύκολη και γρήγορη, αλλά προορίζεται κυρίως για δυο παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Ενδιαφέρον στοιχείο, ο εξοπλισμός που στην πλούσια έκδοση της δοκιμής περιλαμβάνει αριστοκρατικό στιλ και επάρκεια σύγχρονων gadgets, όπως για παράδειγμα το Head Up Display που αποτυπώνει τις ενδείξεις του σε αναδυόμενο από το ταμπλό Plexiglas. Υπάρχει όμως και κάτι που ψάχνεις και δεν βρίσκεις ιδίως όταν κρατάς καφέ, νερό, αναψυκτικό στο χέρι. Όλα καλά και ωραία, αλλά ξεχάσανε τις ποτηροθήκες οι σχεδιαστές του εσωτερικού και αυτό μπορείς να θεωρήσεις ως παράπονο για το σαλόνι του 5008.

 

Με σήμα το λιοντάρι

Η ατμοσφαιρική έκδοση των 120 ίππων είναι η οικονομική λύση για το MPV της Peugeot που ξεκινά λίγο πάνω από τα € 22.000, όμως το απόλυτα ταιριαστό μηχανικό σύνολο είναι επίσης 1.6 λίτρων, αλλά υπετροφοδοτούμενο. Την στιγμή που το βάρος πλησιάζει τα 1.500 κιλά άδειο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα γεμάτο παιδικές φωνές εσωτερικό, με τις ανάλογες ελαφρές αποσκευές προσθέτει το λιγότερο 200 με 250 κιλά. Και όταν έχεις να διαχειριστείς 1.700 με 1.800 κιλά την λύση αναλαμβάνει η τουρμπίνα. Οι κολακευτικές επιδόσεις (0-100km/h σε 9,6’’ και τελική ταχύτητα 195km/h) έρχονται από τον 16βάλβιδο υπερτροφοδοτούμενο Twin-Scroll με intercooler και άμεσο ψεκασμό, που πρωτοεφαρμόστηκε στην σειρά 207 και σταδιακά πέρασε σε όλα τα αυτοκίνητα της γαλλικής εταιρείας. Για την περίσταση αποδίδει 156 ίππους στις 5.800rpm, ενώ τα 240 Nm ροπής καραδοκούν από τις 1.400rpm. Η γνωστή συνταγή αναρτήσεων (McPherson εμπρός, ημιάκαμπτος πίσω) ακολουθεί το 5008, και συνδυάζεται με μεταξόνιο 2.728 mm κάτι που συμβάλλει στους χώρους και στην ευθύβολη διάθεση του 5008 όταν ταξιδεύει στον αυτοκινητόδρομο. Ειδικότητα του άλλωστε, είναι το ξεκούραστο και ήσυχο ταξίδι. Οι μαλακότερες ρυθμίσεις στην ανάρτηση βελτιώνουν την συμπεριφορά, όπου το γαλλικό MPV επιβεβαιώνει την ονομασία προέλευσης. Οι κλίσεις είναι αισθητές, όπως και η μικρή ευπάθεια στους πλάγιους ανέμους, κάτι που συνηθίζεται στην κατηγορία. Το πάτημα στο δρόμο προσανατολίζεται προς τον όρο ασφαλές και οι αντιδράσεις έρχονται προοδευτικά στο όριο, χωρίς να αναστατώνουν την ψυχική γαλήνη οδηγού και επιβατών. Το στάνταρ ESP, που απενεργοποιείται μερικώς (μέχρι τα 50km/h), αποτελεί την έξτρα δικλίδα ασφαλείας. Τέλος, η απόδοση του συστήματος πέδησης (αεριζόμενοι δίσκο εμπρός, απλοί πίσω), έρχεται να συμπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την ενεργητική του ασφάλεια. Με λίγα λόγια, το 5008 είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο με κομψότητα σχεδιασμού και δημιουργική διάθεση, είτε νιώθεις την ανάγκη να το φορτώνεις είτε να το οδηγείς.

συμπέρασμα

Αν ψάχνεις κομψότητα και χώρους για να στεγάσεις τις μετακινήσεις της οικογένειας, το 5008 σου κλείνει το μάτι. Στο πολυμορφικό της Peugeot χορταίνεις χώρους, σχεδιαστικό στιλ και πλούσιο ρεπερτόριο εξοπλισμού που προάγει το ευ ζειν. Με τον υπερτροφοδοτούμενο των 156 ίππων, από 1.6 λίτρα, εξασφαλίζεις ένα συνδυασμό περιορισμένων πάγιων εξόδων ανα έτος και πληθωρικής απόδοσης που εξαφανίζουν τα οικογενειακά βάρη. Η ισορροπημένη συμπεριφορά και τα αποθέματα ροπής, βάζουν την σφραγίδα της Peugeot σε επίπεδο δυναμικής συμπεριφοράς για τα δεδομένα της κατηγορίας, που κερδίζει ένα ισχυρό εκπρόσωπο και άξιο αντίπαλο.

VIDEOS

Peugeot 5008

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...