Δοκιμή MINI Cooper S 60 Years Edition - Για λίγους

Η MINI γιορτάζει τα 60 χρόνια με μια επετειακή, με έντονο χρώμα έκδοση του Cooper

  • -
  • -

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέει ο σοφός λαός. Πάνω σε αυτή τη ρήση πατάει ακριβώς η δημιουργία του MINI. Γεννήθηκε σε μια εποχή πετρελαϊκής κρίσης που ξέσπασε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επηρέασε αρνητικά την Ευρώπη. Οι συνέπειες εμφανείς στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που έβλεπαν τα μεγάλα ενεργοβόρα μοντέλα τους να μένουν… στα ράφια.

Η ανάγκη για τη δημιουργία μικρών οικονομικών μοντέλων προέκυψε ως άμεση ανάγκη προκειμένου να κινηθεί ξανά η αγορά. Ο Σερ Αλεκ Ισιγόνης κατέθεσε τα δικά του σχέδια τα οποία έμελλε να αλλάξουν την ιστορία της αυτοκίνησης. Όχι μόνο εκείνη τη συγκεκριμένη εποχή, αλλά και στη συνέχεια, δημιουργώντας ένα μοντέλο που έγραψε τη δική του ιστορία με έντονα μάλιστα γράμματα.

Πριν από 60 χρόνια, στις 26 Αυγούστου του 1959, το πρώτο MINI Cooper πάτησε δρόμο. Διστακτικά στην αρχή, αλλά κερδίζοντας το κοινό με το πέρασμα του χρόνου. Το μικρό του αποτύπωμα ήταν αυτό που το έκανε ξεχωριστό. Τέσσερις τροχού εξοβελισμένοι στις γωνίες του αμαξώματος, δημιούργησαν μια καμπίνα ευρύχωρη για το μέγεθός του. Παράλληλα, πρόσφερε ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά, ενώ με το μικρό του βάρος δεν είχε ανάγκη από πολλά άλογα για να δείξει τις αρετές του.

Οι επιτυχίες σε αγώνες ράλι ήρθαν να χαρίσουν περισσότερη αίγλη στο μικρό βρετανικό μοντέλο. Στις αρχές του αιώνα που διανύουμε, το 2001, η BMW ανέλαβε την αναγέννηση του MINI. Σαφώς μεγαλύτερο, με σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και πολλά άλογα, ανάλογα με την έκδοση. Η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το MINI εξελίχθηκε, πατώντας πάνω στην οδηγοκεντρική λογική, αλλά με μεγαλύτερο αυτή τη φορά αποτύπωμα και περισσότερη… λαμαρίνα.

Οι Γερμανοί κατάφεραν να δώσουν ζωή σε ένα σημαντικό κομμάτι της βρετανικής ιστορίας, με απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στο ίδιο στόχο. 18 χρόνια μετά, στην τρίτη γενιά της ανανεωμένης εκδοχής του MINI, το εμβληματικό μοντέλο συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής και η εταιρεία το γιορτάζει με ένα επετειακό μοντέλο, για λίγους. Τη βάση αποτελεί το Cooper S, με το χαρακτηριστικό, αγωνιστικό χρώμα των βρετανικών αυτοκινήτων, British Racing Green IV να κοσμεί το αμάξωμα.

Για την αντίθεση φροντίζουν, η οροφή και τα καλύμματα των καθρεπτών σε λευκό χρώμα, ενώ οι μαύρες λωρίδες με το άσπρο σιρίτι που διατρέχουν το καπό συμπληρώνουν την εικόνα. Φυσικά το logo “60 Years” έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στο αμάξωμα, αποτελώντας και την ταυτότητα της επετειακής αυτής έκδοσης. Οι όμορφες δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό της επετειακής έκδοσης. Περνώντας στο εσωτερικό σε καλωσορίζει ένα logo “60 Years” που είναι τοποθετημένο πάνω στα μαρσπιέ.

Οι δερμάτινες επενδύσεις σε “Dark Cacao” και τις πράσινες ραφές, ενισχύουν τον premium χαρακτήρα του μοντέλου, ενώ ο ατμοσφαιρικός φωτισμός που αλλάζει, κάνει την καμπίνα πιο… ζεστή. Κεντρικά τοποθετημένη είναι η μεγάλη οθόνη 8,8 ιντσών, με σύστημα πλοήγησης και συνδεσιμότητα Apple CarPlay, Bluetooth και ασύρματη φόρτιση διαθέσιμη.

Αυτή είναι η μια πλευρά του επετειακού MINI Cooper S, με την άλλη και διόλου αμελητέα να αφορά τον τρόπο που αυτό το μικρό αυτοκίνητο στέκεται στο δρόμο. Πως πατάει και πως βάζει τον οδηγό στο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι με την οδηγική απόλαυση. Τι και αν σε αυτή τη γενιά του μεγάλωσε και έγινε πιο φιλικό, κρατά αναμμένη τη σπίθα, με την αμεσότητα να χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του.

Το πλαίσιο καλοδουλεμένο, σφιχτό, με τις κλίσεις σε κάθε περίπτωση να είναι αμελητέες. Το τιμόνι σχετικά βαρύ, με καλή αίσθηση και κυρίως, γρήγορο. Στέλνει αφιλτράριστες τις εντολές του οδηγού κατευθείαν στους εμπρός τροχούς και διαγράφει τα τόξα που έχει στο μυαλό του.

γλυκά
  • Αισθητική
  • Ποιότητα
  • Οδική συμπεριφορά
  • Επιδόσεις
  • Εξοπλισμός
  • Φρένα
  • Θέση οδήγησης
ξινά
  • Τιμή
  • Χωρητικότητα κινητήρα (φορολογικά)

Η ανάρτηση φλερτάρει με τον όρο «σκληρή» και μπορεί να μην είναι ο ιδανικός σύντροφος στην καθημερινότητα, αλλά την απολαμβάνεις όταν αποφασίσεις να οπλίσεις. Σε δρόμο με στροφές, εκεί όπου το MINI Cooper S βρίσκεται στο στοιχείο του. Το «δικό μας» με τον 2λιτρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα αποδίδει 192 ίππους και 280 Nm ροπής. Γραμμικά, χωρίς εξάρσεις και λοιπά δράματα, γεγονός που με τη σειρά του συμβάλει στην ισορροπία του αυτοκινήτου. Όσον αφορά την αίσθηση, δεν νιώθεις ότι οδηγείς ένα υπερτροφοδοτούμενο σύνολο, αλλά ένα μεγάλο ατμοσφαιρικό. Το αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων, με την καλή κλιμάκωση, διαβάζει τις συνθήκες και αντιδρά ανάλογα. Σβέλτα σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν και paddles αλλαγών πίσω από το τιμόνι για να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, όπως επίσης και προγράμματα οδήγησης που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ανάλογα με την ανάγκες από “Green” έως “Sport”.

συμπέρασμα

Το αποτέλεσμα των επιμέρους πράξεων της MINI για αυτή την επετειακή έκδοση είναι αναμφίβολα θετικό. Δεν προσθέτει πόντους στην ούτως ή άλλως υψηλή οδηγική απόλαυση που προσφέρει το Cooper S, αφού, σε αυτόν τον τομέα δεν διαφέρει σε κάτι από τις απλές εκδόσεις. Ωστόσο, προσφέρει απαράμιλλο στιλ, με σαφείς αναφορές στην ένδοξη ιστορία του μοντέλου, αλλά αντίτιμο διόλου ευκαταφρόνητο, που αγγίζει τα 35.000 ευρώ.

ΦΩΤΟ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...