ΔΟΚΙΜΗ: Ford Kuga Vignale 2.0 TDCi 150 PS AWD PowerShift

Το SUV της Ford μεταμορφώνεται από το μαγικό ραβδί Vignale για να προσελκύσει το κοινό που αναζητά premium χαρακτήρα και ανέσεις

  • -
  • -
Ισχύς150 PS
Ροπή370 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,9 sec
Κατανάλωση μ.κ.6,1 lt/100km
Εκπομπές CO2161 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Το μεσαίο SUV της Ford εμπλουτίζει τα προτερήματά του με πολυτέλεια Vignale. Εδώ, στην έκδοση με τον 2λιτρο diesel των 150 ίππων, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift και τετρακίνηση.

Η Ford έχει βλέψεις στα ανώτερα κλιμάκια της αγοράς και με τη νέα σειρά Vignale βάζει στόχο το κοινό που επιλέγει premium μοντέλα. Να θυμίσουμε εδώ πως τα Ford Vignale δεν προσφέρουν απλώς κομψότερη εμφάνιση, πλούσιο εξοπλισμό και αέρα πολυτέλειας. Συνοδεύονται από μια σειρά προσωποποιημένων και αποκλειστικών υπηρεσιών που έχουν σκοπό να αναβαθμίσουν σημαντικά την εμπειρία συμβίωσης του ιδιοκτήτη με το αυτοκίνητο.

Στην πολυπληθή και ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία των μεσαίων SUV, το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο Kuga. Σχεδιαστικά διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Kuga χάρη στο επανασχεδιασμένο εμπρός μέρος με τη μεγάλη κυψελοειδή μάσκα, τις ειδικής σχεδίασης ζάντες ελαφρού κράματος 18”, αλλά και τις λεπτομέρειες σε χρώμιο σε διάφορα σημεία του αμαξώματος.

Ιστορία Vignale

Το όνομα Vignale έχει τις ρίζες του στην πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά του οραματιστή κατασκευαστή αμαξωμάτων Alfredo Vignale. Μεταξύ των πελατών του υπήρξαν οι Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Mazerati και Ferrari. To 1973, η Ford εξαγόρασε την επιχείρηση και σήμερα, με τη σειρά Vignale εισβάλει δυναμικά στην κατηγορία των πολυτελών μοντέλων προσφέροντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, φινιρίσματος και υπηρεσιών.

Τη διαφορά όμως την αντιλαμβάνεσαι μόλις ανοίξεις την πόρτα και βρεθείς στο εσωτερικό όπου έχουν χρησιμοποιηθεί δερμάτινες επενδύσεις εξαιρετικής ποιότητας στο ταμπλό, την κεντρική κονσόλα τις πόρτες και τα καθίσματα, στα οποία τη ματιά σου κεντρίζει το εξαγωνικό σχεδιαστικό μοτίβο. Και μόλις καθίσεις, εκτιμάς την αύρα πολυτέλειας, την αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής και την άνεση που προσφέρει η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη θέση οδήγησης με 10 ρυθμίσεις και μνήμη.

Εννοείται πως ο εξοπλισμός είναι ένα ολόκληρο κατεβατό με στοιχεία που ανεβάζουν την άνεση και την ασφάλεια σε επίπεδα λιμουζίνας. Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής: αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού, Ραδιο-CD με ηχοσύστημα Sony 9 ηχείων, Adaptive Cruise Control, 7 αερόσακοι, ESC, Hill Start Assist, εμπρός και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, καθώς και συστήματα αυτόματης εναλλαγής σκάλας προβολέων, Lane Keeping Aid, ελέγχου επαγρύπνησης οδηγού και αναγνώρισης οδικών σημάτων (Traffic Sign Recognition).

Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει φυσικά η οθόνη αφής 8’’ του Ford SYNC3 που φροντίζει για τη συνδεσιμότητα, την ψυχαγωγία και την πληροφόρηση και διαθέτει Bluetooth, Kλήση Έκτακτης Ανάγκης, ΑppLink, θύρες USB, AV & SD, σύστημα πλοήγησης και κάμερα οπισθοπορείας. Το σημαντικότερο ίσως απ’ όλα είναι πως το SYNC 3 βελτιώνει την εργονομία καταργώντας αρκετούς διακόπτες από το ταμπλό, ενώ προσφέρει ευκολότερο χειρισμό με φωνητικές εντολές.

Vignale One Call

Οι πελάτες Ford Vignale μπορούν να καλούν το κέντρο 24ωρης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης Vignale One Call για πρόσθετη υποστήριξη από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, είτε πρόκειται για απάντηση σε τεχνική ερώτηση, επίσκεψη ενός Ford Store, επίλυση προβλήματος ή κλείσιμο ραντεβού για service. Τέλος, η δωρεάν εφαρμογή Vignale Service που σύντομα θα διατίθεται σε όλη την Ευρώπη για λειτουργικά συστήματα Apple και Android επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να έχουν άμεση πρόσβαση στον ιστότοπο Ford Vignale.

Όσο για τους χώρους, τέσσερις ενήλικες θα βολευτούν με άνεση στην καμπίνα ενώ κι ένας πέμπτος δεν θα δυσανασχετήσει, με το χώρο αποσκευών να ικανοποιεί απόλυτα με τα 456 λίτρα του (με ρεζέρβα παρακαλώ!). Στοιχεία που αναβαθμίζουν την πρακτικότητα είναι οι ρυθμιζόμενες σε κλίση πλάτες του πίσω καθίσματος, οι θήκες για μικροαντικείμενα που αυξήθηκαν χάρη στο ηλεκτρονικό χειρόφρενο και η ηλεκτρική πίσω πόρτα με λειτουργία Hands-Free που μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει με μία κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα.

Φυσικά, το πακέτο Vignale μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα κινητήρων και μετάδοσης. Στην περίπτωσή μας έχουμε τον 2λιτρο diesel των 150 ίππων με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Powershift 6 σχέσεων και την τετρακίνηση Ford Intelligent All Wheel Drive. Ο 2.0 TDCi εκμεταλλεύεται τη ροπή των 370 Nm για να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις (0-100 km/h σε 10,9’’, τελική ταχύτητα 190 km/h) χωρίς να καίει πολύ καύσιμο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση που είδαμε ήταν στα 9,5 lt/100 km (εργοστασιακή τιμή: 5,2). Συνεργάζεται μάλιστα άψογα με το αυτόματο κιβώτιο, το οποίο πραγματοποιεί εξαιρετικά ομαλές αλλαγές με τον λεβιέ στη θέση D και σβέλτες στην S (Sport). Εδώ να συμπληρώσουμε ότι στα πλαίσια της πρόσφατης ανανέωσης του Kuga, στις εκδόσεις Powershift καταργήθηκε ο δύσχρηστος διακόπτης που βρισκόταν πάνω στον επιλογέα για τη χειροκίνητη αλλαγή σχέσεων και πλέον έχουν τοποθετηθεί πολύ πιο χρηστικά paddles στο τιμόνι.

γλυκά
  • Πολυτέλεια καμπίνας
  • Ποιότητα υλικών
  • Εξοπλισμός
  • Τεχνολογία
  • Χώροι - πρακτικότητα
  • Οδική συμπεριφορά
  • Άνεση και ποιότητα κύλισης
ξινά
  • Κοντό έδρανο πίσω καθίσματος

Εκεί που εντυπωσιάζει και αυτή η έκδοση του Kuga, είναι στην οδήγηση. Το SUV της Ford συνδυάζει αποτελεσματικότητα και απόλαυση, όντας καλοστημένο, συγκροτημένο και πολύ ευχάριστο. Σου εμπνέει εμπιστοσύνη σε κάθε είδους διαδρομή έχοντας μικρές κλίσεις στις στροφές, αμεσότητα στις εντολές σου, μπόλικη πληροφορία στο τιμόνι και δυνατά φρένα. Την ίδια στιγμή, η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική με τις ανωμαλίες να απορροφούνται αποτελεσματικά. Αλλά και στον αυτοκινητόδρομο σε κερδίζει η έλλειψη θορύβου τόσο από τον πετρελαιοκινητήρα όσο και από τον αέρα, κάτι στο οποίο συμβάλλουν τα διπλά τζάμια των εμπρός θυρών που αναβαθμίζουν την ηχομόνωση, αλλά και την εμπειρία του ταξιδιού. Εκτός δρόμου, αν και δεν είναι ακριβώς το τερέν στο οποίο συνηθίζει να κινείται το αγοραστικό κοινό της κατηγορίας, η τετρακίνηση του Kuga λειτουργεί αποτελεσματικά και σε βγάζει από δύσκολες καταστάσεις, αρκεί να μην υπερτιμήσεις τα ασφάλτινα ελαστικά 235/50 R18.

συμπέρασμα

Εν τέλει, με το Ford Kuga Vignale μπορείς να απολαμβάνεις ασφάλεια, ανέσεις και πολυτέλεια της premium κατηγορίας χωρίς να το διατυμπανίζεις. Και αυτό ικανοποιώντας τόσο τις οικογενειακές σου ανάγκες όσο και την επιθυμία για οδηγική ευχαρίστηση. Όσο για την τιμή, με λίγο πάνω από 40.000 € εκτός από ένα πλήρες, πλούσιο και πολυτελές SUV παίρνεις και υπηρεσίες Ford Vignale που σε κάνουν να νιώθεις VIP.


ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΗ Ford Kuga 1.5 TDCi

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ SUV ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΦΩΤΟ: ΕΥΗ ΠΕΡΡΑΚΗ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...