ΔΟΚΙΜΗ: Mitsubishi Space Star 1.2

Το ανανεωμένο supermini της Mitsubishi προβάλλει την οικονομία χρήσης και τον πλούσιο εξοπλισμό για να δελεάσει το κοινό της δημοφιλέστερης αλλά και απαιτητικότερης κατηγορίας της ελληνικής αγοράς

  • -
  • -
Ισχύς80 PS
Ροπή106 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,7 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,3 lt/100km
Εκπομπές CO2100 gr/km
με μια ματιά

Πρόκειται για το ανανεωμένο supermini της Mitsubishi με 1.200άρη κινητήρα βενζίνης 80 ίππων και έμφαση στην οικονομία. Υπάρχει και έκδοση με αυτόματο κιβώτιο CVT.

Όταν το Space Star ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 2013 στην ελληνική αγορά, καλύπτοντας το κενό που άφησε το Colt στο κάτω μέρος της γκάμας της Mitsubishi, στόχευσε ξεκάθαρα στο κοινό που αναζητά ένα προσιτό και οικονομικό στη χρήση σουπερμίνι χωρίς όμως συμβιβασμούς σε επιδόσεις, χώρους ή εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Στην ίδια γραμμή κινείται και το ανανεωμένο μοντέλο.

ECO DRIVE

Μια ένδειξη στο ταμπλό, στη δεξιά πλευρά του, παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο πόσο οικονομικός είναι ο τρόπος οδήγησης. Μαζί με τις ενδείξεις του trip computer για την μέση κατανάλωση και το χρόνο που έχει παραμείνει σταματημένος ο κινητήρας σε κατάσταση παύσης ρελαντί, παρακινεί συνεχώς τον οδηγό να ακολουθήσει τον οικονομικότερο/φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης.

γλυκά
  • Απόδοση κινητήρα
  • Κατανάλωση καυσίμου
  • Ασφαλής οδική συμπεριφορά
  • Ποιότητα λειτουργίας ανάρτησης
  • Εξοπλισμός άνεσης & ασφάλειας
  • Χώροι - πρακτικότητα καμπίνας
ξινά
  • Χώρος αποσκευών
  • Σκληρά πλαστικά

Εμφανισιακά, το Space Star του 2016 ξεχωρίζει από τη νέα μάσκα, τους ανασχεδιασμένους εμπρός και πίσω προφυλακτήρες, τους προβολείς Bi-Xenon HiD εμπρός, τα φώτα LED πίσω και τις δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών. Η μικρή αύξηση του μήκους (3,8 από 3,7 m) δεν επηρέασε τους χώρους που παραμένουν αξιοσημείωτα μεγάλοι για τέσσερις ενήλικες. Το ίδιο όμως ισχύει και για το μέτριο πορτμπαγκάζ των 235 λίτρων. Από την άλλη, το δεύτερο δάπεδο και η αφαιρούμενη πλαστική λεκάνη με θήκες που κρύβεται από κάτω, αναβάθμισαν την πρακτικότητα του χώρου αποσκευών. Στο ταμπλό, η piano black επιφάνεια της κεντρικής κονσόλας και τα ανασχεδιασμένα όργανα αναβαθμίζουν το διάκοσμο. Κατά τα λοιπά, τα υλικά είναι σκληρά στο σύνολό τους και με την εικόνα πως θα αντέξουν για μια ζωή, ενώ θέση οδήγησης, εργονομία και ορατότητα συγκαταλέγονται στα θετικά του ιαπωνικού supermini.

Κάτω από το εμπρός καπό συναντάμε τον ατμοσφαιρικό 1.200άρη βενζίνης με σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων MIVEC. Με 80 ίππους και 106 Nm ροπής, μπορεί να μην εντυπωσιάζει στα χαρτιά αλλά στην πράξη αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις, χάρη στη γεμάτη του απόδοση, την ελαστικότητά του και στο χαμηλό βάρος των μόλις 845 κιλών. Έτσι, οι επιδόσεις είναι ανταγωνιστικές παρά τη μακριά κλιμάκωση των 5 σχέσεων, με 0-100 km/h σε 11,7 sec και τελική ταχύτητα 180 km/h. Παράλληλα, η κατανάλωση καυσίμου είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Space Star. Στη δοκιμή μας είδαμε εύκολα μέση τιμή στα 6 lt/100 km, όχι μακριά από τα 4,3 που ανακοινώνει η Mitsubishi. Αν το επιδιώξεις μπορείς να δεις και τιμές κάτω από 5,5 lt/100 km, τόσο στο ταξίδι όσο και στην πόλη!

Οδηγικά, το μικρό Mitsubishi διακρίνεται σε ευελιξία και ευκολία οδήγησης στην πόλη, χάρη τόσο στο τιμόνι που κόβει πολύ (μικρός κύκλος στροφής 9,2 m), όσο και στις μικρές διαστάσεις. Εντύπωση κάνει η προσοχή που έχει δοθεί στην ηχομόνωση της καμπίνας. Η ανάρτηση υιοθετεί την κλασική για την κατηγορία διάταξη των γονάτων McPherson εμπρός και του ημιάκαμπτου άξονα πίσω με μαλακές ρυθμίσεις και ποιοτική λειτουργία. Γενικά, το Space Star κρατάει καλά, εμπνέει ασφάλεια και σε προειδοποιεί πολύ πριν βρεθεί σε δύσκολη θέση, αναγκάζοντας το ESC να επέμβει. Οδηγώντας σβέλτα και στρωτά, οι κλίσεις είναι λογικές και η ανάρτηση αποσβένει αποτελεσματικά τις ανωμαλίες, προσφέροντας υψηλό επίπεδο άνεσης. Ακόμη και όταν αρχίσεις τις “ατασθαλίες” το αμάξωμα αρχίζει να γέρνει αισθητά, χωρίς όμως να χάνεται εύκολα η πρόσφυση.

Ένα ακόμη ατού του νέου Mitsubishi Space Star είναι ο εξοπλισμός που στην έκδοση Intense περιλαμβάνει στάνταρ 6 αερόσακους, ABS, σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESC (ASC το λέει η Mitsubishi), Hill Start Assist, αυτόματο κλιματισμό, αυτόματη ενεργοποίηση φώτων και υαλοκαθαριστήρων, cruise control, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέπτες, ζάντες αλουμινίου 15’’, σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί, ράδιο-CD με MP3/USB/AUX/Bluetooth και τηλεχειριζόμενο κεντρικό κλείδωμα. Υψηλό επίπεδο άνεσης και ασφάλειας που δικαιολογεί την τιμή των 12.990 ευρώ. Ωστόσο, λείπει από τη γκάμα μια πιο προσιτή έκδοση με τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία εξοπλισμού.

Τελικά το Space Star δεν είναι το αυτοκίνητο που θα ερωτευτείς μόλις το δεις στις εκθέσεις της Mitsubishi, αλλά αυτό που θα επιλέξεις με οικονομοτεχνικά κριτήρια (μετράει και η παραδοσιακή αξιοπιστία της μάρκας) και θα αγαπήσεις με το χρόνο, εκτιμώντας την ευκολία, την οικονομία και την πρακτικότητα που προσφέρει στην καθημερινότητά σου.

 

συμπέρασμα

Το Space Star δεν έρχεται κόντρα στην αφρόκρεμα της πιο δημοφιλούς κατηγορίας των supermini. Εστιάζει σε όσους αναζητούν την ευχρηστία, την οικονομία και την αξιοπιστία. Παρά τις μικρές του διαστάσεις διακρίνεται σε ευρυχωρία, συνδυάζει χαμηλή κατανάλωση με ζωηρές επιδόσεις και προσφέρει πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Δίχως φανφάρες και ανούσιους εντυπωσιασμούς και χωρίς να υπολείπεται σημαντικά σε κάποιο τομέα, προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο που αξίζει την προσοχή του υποψήφιου αγοραστή.

VIDEOS

MITSUBISHI SPACE STAR VIDEO CLIP

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...