Skoda Fabia / Roomster 1.2 TSI

Ο 1.2 TSI είναι το καλύτερο εφόδιο για την φρεσκαρισμένη σουπερμίνι σειρά της Skoda

  • -
  • -
με μια ματιά
Η ενδελεχής αναβάθμιση, περιλαμβάνει το κερασάκι 1.2 TSI που απογειώνει την απόδοση, τις επιδόσεις και τις δυνατότητες συνολικά.

Σε μια πανευρωπαϊκή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία 700 περίπου δημοσιογράφων, η Skoda παρουσίασε τις ανανεωμένες προτάσεις των Fabia, Fabia Reflex και Roomster. Όλες οι εκφάνσεις της σουπερμίνι σειράς της Skoda απέκτησαν την αισθητική ανανέωση που αρμόζει στην εποχή και δέχθηκαν τις βιταμίνες απόδοσης που οφείλουν στον μικρότερο εκπρόσωπο με τεχνολογία TSI. Οι αλλαγές που διαφοροποιούν τα νέα Fabia, Fabia Reflex και Roomster εντάσσονται στο μοτίβο ενός τυπικού facelift και το αποτέλεσμα παραπέμπει οπτικά ευθέως στην Octavia5. Οι βασικότερες εντοπίζονται στη μάσκα, στα νέα φωτιστικά σώματα που η εταιρεία χαρακτηρίζει ως «3D», στους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες, ενώ το εσωτερικό έχει δεθεί μια εκτεταμένη αναβάθμιση που ναι μεν δεν αλλοιώνει τον βασικό σχεδιασμό, αλλά τον βελτιώνει στα σημεία. Τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, νέα ηχοσυστήματα και συστήματα κλιματισμού με εργονομικές βελτιώσεις και έξτρα λειτουργίες, και ένδειξη αλλαγής σχέσης στον πίνακα οργάνων είναι μερικές από τις ουσιαστικές παροχές. Φυσικά ο εξοπλισμός ανέσεων και ασφαλείας προσφέρει κάθε σύγχρονη απαίτηση(Hill Hold Control, πλήρες σετ αερόσακων), ενώ κερασάκι στο Roomster αποτελεί η γυάλινη πανοραμική οροφή και το σύστημα VarioFlex που εκπλήσει με την μεταβλητότητα του εσωτερικού. Όμως η ουσία βρίσκεται κάτω από το περιτύλιγμα.

γλυκά
  • Μοντέρνα σχεδίαση
  • Εξοπλισμός
  • Οδική συμπεριφορά
  • Απόδοση
  • Επιδόσεις
  • Κατανάλωση
  • Τιμή
ξυνά
  • Υστέρηση χαμηλά

Επιτέλους ροπή!

Μετά τα Yeti και Octavia5, ο 1.2 TSI ήρθε σαν μάνα εξ ουρανού και θρονιάστηκε στα σπλάχνα των Fabia/Roomster. Το υπερτροφοδοτούμενο σύνολο προσφέρεται σε δυο αποδόσεις(86 και 105 ίππων) κάτι που οφείλεται κυρίως σε χαρτογράφηση. Ο μικρότερης απόδοσης αποτελεί την βασική TSI έκδοση για το Roomster, ενώ θα προσφέρεται και με τους 105 ίππους. Στο Fabia δεν προβλέπεται για την ώρα ο κινητήρας των 86 ίππων και διατίθεται αποκλειστεικά με τον ισχυρό 1.2 TSI. Mε τους 105 ίππους και τα σχεδόν 18 kgm ροπής προσφέρει τις επιδόσεις ενός καλού κινητήρα 1.6 λίτρων, χωρίς να φορτώνεται κανείς τα έξοδά του(πάγια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας. Εκτός από καλές επιδόσεις και την χαμηλή κατανάλωση που φτάνει τα 5,3 lt/ 100 km, χαμηλότερες είναι και οι εκπομπές ρύπων CO2, δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς θυσίες σε απόδοση. Προαιρετικά θα προσφέρεται με τις ευεργετικές δυνατότητες του 7τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DSG). Στη σύντομη γνωριμία με το αυτοκίνητο οδηγήσαμε ένα πλήρες εξοπλισμού Roomster, με μια πανοραμική οροφή σχεδόν ενός τετραγωνικού μέτρου(0,82 για την ακρίβεια) να προσφέρει το δώρο που έλειπε από το φωτεινό και ευχάριστο εσωτερικό. Σε συνδυασμό με τον φρεσκαρισμένο διάκοσμο και τον ποιοτικό αέρα της ανανέωσης, χαίρεσαι την παραμονή σου στο σαλόνι του Roomster είτε είσαι επιβάτης είτε οδηγείς. Στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα απολαμβάνεις την ευκολία και αγχολυτική αποτελεσματικότητα που προσφέρει το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ απολαμβάνεις την διαρκή ώθηση από τον 1.2 TSI όταν το απαιτεί το δεξί πόδι. Οδηγικά το Roomster διατηρεί την ευχάριστη και επικοινωνιακή συμπεριφορά του και χαρακτηρίζεται από σωστό έλεγχο και ποιοτική λειτουργία της ανάρτησης.

Η ανανεωμένη σειρά σύντομα θα είναι διαθέσιμη στις εκθέσεις και όπως είναι φυσικό ο 1.2 TSI αναμένεται να επωμισθεί τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων. Το καλό νέο είναι η τιμή, η οποία αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα τιμοκατάλογος φημολογείται ότι θα ξεκινάει  περίπου στα € 12.500 για την βασική έκδοση Fabia 1.2 TSI, ενώ το Roomster, χαρτογραφημένο στους 86 ίππους, από € 14.400.

συμπέρασμα
Με τον 1.2 TSI στα σπλάχνα της η σειρά Fabia/Roomster μπορεί να ελπίζει σε εκτόξευση της δημοτικότητας και τελικά σε δημιουργικές πωλήσεις για την εταιρεία. Το συνολικό πακέτο(χαμηλά πάγια συνδυασμένα με απόδοση, πλούσιο και ποιοτικό σύνολο σε προσιτή τιμή), είναι με το μέρος των Fabia/Roomster που τώρα εμφανίζονται ως το πιο πλήρες σύνολο στην γκάμα χρήσεων της supermini κλάσης.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...