ΟΔΗΓΟΥΜΕ: BMW X3 και 6 Gran Turismo (video)

Γνωρίσαμε δύο νέα, διαφορετικά μοντέλα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την απολαυστική οδική συμπεριφορά

  • -
  • -

Όταν η θερμοκρασία στη χώρα μας ξεκινάει να παίρνει την κατιούσα (κάτι που είναι σπάνιο), τότε ένας δημοφιλής χειμερινός προορισμός είναι ιδανικός τόσο για να απολαύσεις μια όμορφη διαδρομή όσο και για να ξεκουράσεις τα μάτια σου από το «γκρι» της πόλης. Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς τον οποίο και διάλεξε η BMW Hellas για να αναδείξει τα προφίλ των δύο ολοκαίνουργιων μοντέλων της, X3 και 6 Gran Turismo.

Νέα BMW X3 – H "περιπετειώδης"

H νέα BMW X3 αναλαμβάνει τη σκυτάλη από τις προκατόχους της, που έχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο πωλήσεις από το 2003. Η 3η γενιά του νέου SUV ευελπιστεί να συνεχίσει την καλή εμπορική πορεία, κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα χάρη στο εξαιρετικά αναβαθμισμένο σύνολο. Σχεδιαστικά, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ξεχωρίζει από τις εμπρός γρίλιες, οι οποίες μεγάλωσαν αισθητά σε διαστάσεις, καθώς και το σχήμα των φωτιστικών σωμάτων, που φέρουν LED από τη βασική έκδοση. Περισσότερες δυναμικές γραμμές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο προφίλ του αμαξώματος, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν νέα φώτα με πιο «γλυκές» γωνίες.

Η νέα BMW X3 πατάει επάνω σε μια νέα πλατφόρμα με τις διαστάσεις της να έχουν μεγαλώσει, ενώ το βάρος έχει μειωθεί κατά 55 κιλά. Πιο συγκεκριμένα, το μήκος της έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 4,7 μέτρα κατά 9 χιλιοστά. Παράλληλα, έχει βελτιωθεί ο αεροδυναμικός συντελεστής (Cd: 0,29) και η ιδανική κατανομή βάρους (50:50) χαρίζει εξαιρετική συμπεριφορά στο δρόμο. Σε αυτό μάλιστα βοηθάει και το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης xDrive, το οποίο υπόσχεται ακόμα πιο άμεση κατανομή της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα X3 είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις σε σχέση με την πρώτη γενιά Χ5 (1999).

Περνώντας στο εσωτερικό, το σπορ τριάκτινο τιμόνι αφήνει το σωστό χώρο ορατότητας για τον πίνακα οργάνων, οθόνη 12,3 ιντσών (προαιρετικά). Εάν ο οδηγός κρατάει το βλέμμα του καρφωμένο στον δρόμο, το νέο έγχρωμο head-up display, τον κρατάει ενημερωμένο για όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται κατά τη διαδρομή του. Στην κεντρική κονσόλα δεσπόζει η 10,2 ιντσών οθόνη αφής, η οποία αναδύεται πλέον από το ταμπλό και η μόνη εργονομική δυσκολία που συναντήσαμε είναι η μεγάλη απόσταση για τον χειρισμό της. Ο χρήστης μπορεί να λειτουργήσει το ηχοσύστημα και με τις προκαθορισμένες χειρονομίες όπως είχαμε δει πρώτη φορά στη Σειρά 7. Η άνεση είναι υπεραρκετή για 5 ενήλικες με τον χώρο αποσκευών να παραμένει ίδιος στα 550 λίτρα ή 1.600 λίτρα εφόσον τα πίσω καθίσματα αναδιπλωθούν.

Από πλευράς κινητήρων, υπάρχει η κορυφαία X3 M40i των 360 ίππων, ωστόσο εμείς είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την X3 xDrive30d και την X3 xDrive 20d. Στην πρώτη περίπτωση, το νέο SUV εφοδιάζεται με τον 3λιτρο 6κύλινδρο κινητήρα των 265 ίππων και 620 Νm ροπής. Όσο αφορά τη μικρότερη πετρελαιοκίνητη έκδοση, κάτω από το καπό της φωλιάζει ο 2λιτρος diesel των 190 ίππων και 400 Nm από τις 1.750 rpm, ο οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων Steptronic. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, η μέση κατανάλωση είναι τα 5 lt/100 km, αλλά σε πραγματικές συνθήκες και στις ορεινές διαδρομές που οδηγήσαμε το trip computer έδειξε 8,6 lt/100 km. Στον δρόμο, η νέα BMW X3 με κωδική ονομασία G01 μπορεί να απορροφήσει όλες τις ανωμαλίες με απόλυτη μαεστρία, ενώ στο πρόγραμμα sport ξεχνάς ότι οδηγείς ένα SUV, με το τιμόνι να διακρίνεται για την αίσθησή του.

Το βιβλίο παραγγελιών είναι ήδη «ανοιχτό» και περιμένει τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν το ελάχιστο ποσό των 58.130 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές του νέου μοντέλου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

BMW Σειρά 6 Gran Turismo – H "ταξιδιάρα"

Μπορεί η BMW Σειρά 6 GT να μην έχει τον περιπετειώδη χαρακτήρα της νέας Χ3, συνδυάζει όμως την άνεση μεγάλων αποστάσεων πολυτελούς sedan με το γοητευτικό στιλ ενός coupe. Η νέα BMW Σειρά 6 Gran Turismo λανσαρίστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει την Σειρά 5 GT και παράλληλα να προσφέρει την ευρυχωρία και τα τεχνολογικά «καλούδια» από τη ναυαρχίδα της γερμανικής φίρμας. Ουσιαστικά, ταιριάζει στο προφίλ κάποιου που ενδιαφέρεται για μια BMW Σειράς 7, αλλά του φαίνεται… «βαριά» για τα γούστα του!

Η νέα BMW 6 GT έχει μεγαλώσει κατά 87 mm σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, φτάνοντας συνολικά τα 5.091 mm, ενώ παράλληλα έχει ελαφρύνει κατά 150 κιλά. Η ευρυχωρία οφείλεται στο μεγάλο μεταξόνιο (3.070 mm), που προέρχεται από τη Σειρά 7, όπως και η πλατφόρμα. Το ύψος έχει μειωθεί από τον προκάτοχό του, επιτυγχάνοντας εξαιρετικό συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd: 0,25). Η σπορ κομψότητα είναι έντονη στη νέα 6άρα GT, κάτι που φαίνεται αμέσως ειδικά από το προφίλ του αυτοκινήτου, όπου συναντάμε τις πόρτες χωρίς πλαίσια και την κεκλιμένη γραμμή οροφής σε στιλ coupe.

Στο εσωτερικό υπάρχει το γνώριμο οδηγοκεντρικό cockpit με υψηλής ποιότητας υλικά που μαγνητίζουν το βλέμμα. Οι τεχνολογίες που εξοπλίζεται προέρχονται από την 5άρα και την 7άρα, ωστόσο απουσιάζει η «κρυμμένη» ταμπλέτα της τελευταίας στο πίσω υποβραχιόνιο. Η 5η πόρτα ανοίγει και κλείνει ηλεκτρικά (βασικός εξοπλισμός) με τον χώρο αποσκευών να είναι 610 λίτρα (+110 λίτρα παραπάνω από το προηγούμενο μοντέλο) και να φτάνει τα 1.800 λίτρα.

Το νέο premium sedan προσφέρεται σε τρία μηχανολογικά σύνολα, ωστόσο στην επίσημη παρουσίαση που έγινε επί ελληνικού εδάφους οδηγήσαμε τη πισωκίνητη έκδοση 630i Gran Turismo, η οποία εφοδιάζεται με τον τετρακύλινδρο 2λιτρο βενζινοκινητήρα των 258 ίππων και 400 Nm ροπής. Επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 6,3 sec, έχοντας κατανάλωση 6,2 lt /100 km και εκπομπές CO2 από 142 gr/km. Πρακτικά όμως η κατανάλωση φλέρταρε με τα 10 lt/100 km, λογική τιμή για ένα αυτοκίνητο με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το πεδίο δράσης της νέας 6άρας GT είναι οι ατελείωτοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά δεν θα πει όχι και σε σβέλτες μετακινήσεις σε επαρχιακούς δρόμους. Οι αεραναρτήσεις προσφέρουν εξαιρετική άνεση, όπως άλλωστε αρμόζει στο προφίλ του μοντέλου, αλλά η αίσθηση που σου αφήνει είναι πιο σπορτίφ από αυτό που περιμένεις. Σε κάθε περίπτωση, το νέο μοντέλο έχει κατασκευαστεί για να σε ταξιδεύει σαν «βασιλιά» είτε βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού είτε σε μία από τις υπόλοιπες.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...