Γιατί έχει νόημα η επιλογή Gutierrez για την Ferrari

  • -
  • -

Αρκετά ερωτηματικά προέκυψαν για αρκετούς από τις τελευταίες κινήσεις της Ferrari. Μόλις χθες ανακοίνωσε ότι ο Esteban Gutierrez, ο οποίος έτρεχε για 2 χρόνια με την ομάδα της Sauber θα είναι ο νέος οδηγός εξέλιξης και αναπληρωματικός της Ferrari. Η κίνηση αυτή ξένισε πολύ κόσμο. Μα θα βοηθήσει ο Gutierrez;

 

Η κίνηση αυτή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, ή καλύτερα δεν επενδύει σε αυτό η Scuderia. Ο Gutierrez έρχεται από 2 φουλ χρονιές με την ομάδα της Sauber στις οποίες δεν έχει δείξει κάτι το συγκλονιστικό. Η θέση του “test/reserve driver” στην Ferrari είναι κυρίως διακοσμητική. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ήταν το καλοκαίρι του 2009 όταν ο Felipe Massa χτύπησε σοβαρά στα προκριματικά του αγώνα στην Ουγγαρία και χρειάστηκε να αντικατασταθεί. Ο αναπληρωματικός οδηγός τότε ήταν ο Luca Badoer. Χρόνια στην Ferrari στην θέση του αναπληρωματικού οδηγού ο οποίος πήρε την θέση του Massa στο Grand Prix του Βελγίου. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η Ferrari αναγκάστηκε να πάρει τον Giancarlo Fisichella από την Force India ο οποίος και αυτός είχε αρκετά προβλήματα σε σχέση με τον Kimi Raikkonen που οδηγούσε για την ομάδα. Έτσι εάν χρειαστεί φέτος να γίνει κάποια αντικατάσταση οδηγού τότε έχουν και τους de la Rosa και Fisichella και λιγότερο ο Gene. Οπότε δεν περιμένουμε από τον Gutierrez να έχει τον πρώτο λόγο σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Αυτό που «ξεκλειδώνει» η Ferrari είναι και πάλι η αγορά του Μεξικού. Το είχε όταν στην «ακαδημία» της βρισκόταν ο Sergio Perez. Ο Perez έκανε το πέρασμά του από την McLaren όταν η Ferrari «παραδέχθηκε» ότι δεν ήταν οδηγός για μεγάλη ομάδα. Βέβαια μετά από ένα χρόνο παραμονής στην McLaren το είδαν και στο Woking. Ο Perez μαζί με τον Gutierrez έχουν την υποστήριξη του Carlos Slim, του πλουσιότερου ίσως ανθρώπου στον κόσμο. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι τα λεφτά θα τρέχουν άφθονα. Ούτε στην Sauber έγινε όσο έτρεχε ο Perez και ο Gutierrez, ούτε στην Force India που βρίσκεται ο Perez. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Telmex Racing, αγωνιστική ομάδα που υποστηρίζεται από τον Slim, είχε «αγοράσει» μια θέση στην Sauber για 3 χρόνια για να βάλει όποιον οδηγό επιθυμούσε αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος θα έχουμε και την επιστροφή του GP στο Μεξικό και η παρουσία ενός Μεξικανού στην πιο εμπορική ομάδα θα δώσει διαφορετική διάσταση. Χρειάζεται η Ferrari κάποιον Ισπανόφωνο οδηγό για να προσεγγίσει τις αγορές της Νότιας Αμερικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθεί και ο Raikkonen. Η επιλογή της Ferrari ήταν ο Bianchi και είχε βασίσει πολλά πάνω του. Όμως τα πράγματα άλλαξαν και πρέπει να επιστρέψει σε προηγούμενα «μοντέλα διαχείρησης». Μετά από τις εποχές Barrichello, Massa, Perez και Alonso χρειάζεται κάποιον που να την κρατά σε επαφή με την Ν. Αμερική.

 

Αυτό που δεν βγάζει νόημα είναι γιατί δεν προήχθη κάποιος από την Ακαδημία της Ferrari και να μπει και ο Gutierrez. Ήταν μιας πρώτη τάξης ευκαιρία για να γίνει κάποια προαγωγή από την Ferrari, αλλά αυτή δεν έγινε. Εκεί είναι ίσως το ερωτηματικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...