Έτοιμο το ενιαίο φις για τη φόρτιση ηλεκτρικών

Οκτώ κατασκευαστές επέλεξαν κοινό εξάρτημα

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου για τα Ηλεκτρικά αυτοκίνητα EVS26 (Electric Vehicle Symposium 26) που πραγματοποιείται από τις 6-9 Μαΐου στο Los Angeles οι οκτώ κατασκευαστές κατέληξαν σε μία πρόταση για ενιαίο τύπου φις που θα χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά ή τύπου plug-in που θα βγουν στην παραγωγή. Οι οκτώ όμιλοι που συμμετέχουν είναι οι Audi, BMW, Chrysler, Daimler, Ford, General Motors, Porsche και Volkswagen. Το σύστημα που προτείνουν είναι απαραίτητο για λόγους ευκολίας των χρηστών καθώς θα είναι πιο απλή η διαδικασία επαναφόρτισης των οχημάτων κυρίως σε κοινόχρηστους σταθμούς φόρτισης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταιρειών έχουν κρατήσει αρκετά χρόνια όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν ωστόσο πλέον οριστικοποιήθηκαν οι προδιαγραφές. Η SIE (Society of International Engineers) έχει επιλέξει το φις το οποίο επιτρέπει εκτός από την κανονική και την ταχεία φόρτιση, η οποία έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς ηλεκτρικής ισχύος. Ο οργανισμός των Ευρωπαίων κατασκευαστών (ACEA) επισημοποίησε την προδιαγραφή και πλέον οι σταθμοί φόρτισης που θα κατασκευαστούν μέχρι τα τέλη του έτους και θα είναι διαθέσιμοι από την αρχή του 2013 θα έχουν αυτή την τεχνολογία.

Οι σταθμοί θα μπορούν να φορτίσουν τα αυτοκίνητα που διαθέτουν την κοινή τεχνολογία σε χρόνο από 15-20 λεπτά για ανάκτηση άνω του 60% της χωρητικότητας των μπαταριών. Η κοινή προδιαγραφή θα αφορά όχι μόνο τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερικανική επικράτεια.

Το φις μπορεί να καλύψει μια γκάμα τάσεων και τύπους ηλεκτρικού ρεύματος. Θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης εναλλασσόμενου μονοφασικού και τριφασικού, συνεχούς ρεύματος για οικιακή φόρτιση και συνεχούς υψηλής τάσης για ταχεία φόρτιση. Όλα τα ηλεκτρικά ή υβριδικά τύπου Plug-in που θα βγουν στην παραγωγή από το 2017 θα έχουν ενσωματωμένο το συγκεκριμένο φις, ενώ σταδιακά από τις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσει η υιοθέτησή τους από τους οκτώ κατασκευαστές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...