Σκεπτόμενος εγκέφαλος από Nissan

Διαβίβαση σκέψης η νέα τεχνολογία

  • -
  • -

Η Nissan ασχολείται με ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα όπου σε συνεργασία με το École Polytechnique Fédérale de Lausanne στην Ελβετία (EPFL) πραγματοποιεί ς έρευνες πάνω στα Συστήματα Μεταβίβασης της Σκέψης (BMI). Πρόκειται για εφαρμογές τηε τεχνολογίας που έχουν υλοποιήσει ήδη οι επιστήμονες του EPFL κι έχει ήδη βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες να ελιχθούν με τα αναπηρικά καροτσάκια τους μόνο με τη μεταβίβαση σκέψης σε ειδικές συσκευές. Το επόμενο στάδιο, μελλοντικά, είναι να προσαρμοστούν οι διαδικασίες BMI στο αυτοκίνητο και τον οδηγό.

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος σύμφωνα με τη Nissan θα είναι σε θέση να διαβάσει τη σκέψη του οδηγού και να προβλέψει την επόμενη κίνησή του. Όταν για παράδειγμα ο οδηγός σκέφτεται να πραγματοποιήσει μια στροφή αριστερά, το αυτοκίνητο θα προετοιμάζει όλα τα επιμέρους συστήματα για την υλοποίηση του ελιγμού.

Ο καθηγητής José del R. Millán, επικεφαλής του όλου έργου, δήλωσε: «Η ιδέα είναι να συγκεραστούν η νοημοσύνη του οδηγού και των συστημάτων του οχήματος, γεγονός που θα οδηγεί σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον οδήγησης». Αν και ο έλεγχος της σκέψης -μέσω υπολογιστικών συστημάτων- εφαρμόζεται επιστημονικά, απαιτείται υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης για να λειτουργήσει. Η συνεργασία μεταξύ της Nissan και του EPFL, αποσκοπεί στην ανάπτυξη συστημάτων που θα χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση για να προβλέψουν τις προθέσεις ενός οδηγού.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...