WLAN στο αυτοκίνητο

Στα δίχτυα του internet

  • -
  • -

Είναι παντού, στο δρόμο, σε καφετέριες, στα λεωφορεία και τα αεροδρόμια, οι περισσότεροι πλέον ζουν στην online εποχή του internet. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται πλέον οπουδήποτε, με τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μπαίνουν δυναμικά στην διαδικτυακή εποχή.

Για τους πολυάσχολους του σήμερα, η πρόσβαση στο internet αποτελεί το δεξί τους χέρι, αφού εκτός από την γρήγορη πληροφόρηση, βοηθάει στην γρήγορη ενημέρωση και την οργάνωση της καθημερινότητας τους. Πλέον ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές, λαμβάνουν τα νέα δεδομένα στη ζωή και περεχούν την πρόσβαση στο internet ακόμα και πίσω από το τιμόνι.

Αφού έκανε ποδαρικό η Chrysler, πλέον η παροχή online δεδομένων στην καμπίνα των επιβατών, δεν είναι προνόμια μόνο των premium κατασκευαστών. Η Peugeot παρέχει την δυνατότητα internet σε διάφορα μοντέλα της γκάμας της, όπως το πρακτικό 308 SW και το οικογενειακό 5008, δημιουργώντας μια κινητή καμπίνα πληροφοριών.

Η συσκευή βρίσκεται τοποθετημένη, είτε ανάμεσα στα καθίσματα, ή μέσα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να βάλει την κάρτα SIM και το σύστημα αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει με δεδομένα, ασύρματα όλες τις υπόλοιπες συσκευές που θα συνδεθούν με αυτό ( Notebook, Smartphone’s, iPad κ.τ.λ.). Η Peugeot κοστολογεί το σύστημα στην Ευρώπη μόλις 425€.

Στο νέο 3008, η Peugeot λάνσαρε πρόσφατα την συσκευή WebToGo της Telsey, η οποία λειτουργεί αυτόνομα με ρεύμα, έχει βάρος 60 gr, είναι επαναφορτιζόμενη (από usb ή παροχή αναπτήρα) και διαθέτει δική της κάρτα SIM. Τo πακέτο έρχεται μαζί με μια συνδρομή με την εταιρεία FastWeb, η οποία περιλαμβάνει 2GB το μήνα, συνολικά για τρία χρόνια. Η σύνδεση παρέχει ταχύτητα 7,2 Mbps για downloads και 5,72 Mbs για uploads. Η συγκεκριμένη λύση προσφέρεται μαζί με το συμβόλαιο, στα 400€, ενώ αποτελεί βασικό εξοπλισμό των εκδόσεων Outdoor του 3008.

Στην περίπτωση της Audi η σύνδεση γίνεται με παρόμοιο τρόπο. Αφού ο ανταγωνισμός της BMW προσέφερε εδώ και καιρό τη δυνατότητα του internet, προβάλλοντας τις πληροφορίες στην μεγάλη κεντρική οθόνη του συστήματος πλοήγησης, πλέον το νέο Audi A7 και το A8 έχουν προαιρετικά την δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο. Η κάρτα SIM, τοποθετείτε σε μια ειδική για την περίπτωση σχισμή πάνω από τα χειριστήρια του ηλεκτρονικού κλιματισμού, οι ρυθμίσει γίνονται από το βασικό μενού ελέγχου των λειτουργιών του αυτοκινήτου, ενώ εξωτερικές συσκευές έχουν δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης.

 

Το πρόβλημα του γρήγορου surfing

Βασικός προβληματισμός παραμένει σήμερα, η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων, αφού οι μέχρι σήμερα εφαρμογές, υστερούν στο θέμα της ταχύτητας. Η σύγκριση με την οικιακή εφαρμογή, ακόμα και με το αυτοκίνητο παρκαρισμένο ή εν στάση, δεν μπορεί να συγκριθεί. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα, όταν το αυτοκίνητο κινείται, αφού το σήμα πέφτει, μειώνοντας κατά πολύ την ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων.

Η διαχείριση e-mail μεγάλης χωρητικότητας, με φωτογραφίες, video, οι αρχεία κάμποσων MΒ παραμένει δύσκολη υπόθεση, απαιτώντας την στάση στο πλησιέστερο café κ.τ.λ. Σε μερικές χώρες, ο ακριβός τιμοκατάλογος των παροχών ή περιαγωγή σε περίπτωση κίνησης σε διαφορετικές χώρες, μπορούν εύκολα να εκτινάξουν πολύ υψηλά το κόστος παροχής internet σε τέσσερις ρόδες.

Για αυτούς που απαιτούν πιο ιδιαίτερες καταστάσεις και πληρώνουν αδρά υπάρχουν και οι ανάλογες προτάσεις. Η Brabus προσφέρει για κορυφαία μοντέλα της Mercedes, το πακέτο ibusiness, που περιλαμβάνει τον συνδυασμό iPhone, iPad και MacBook, με κόστος σχεδόν 50.000€. Το βασικό πακέτο, με ένα ειδικά διαμορφωμένο iPad με πληκτρολόγιο και κεραία κοστίζει 8.900€.

Την μανία για τα προϊόντα της Apple ακολουθεί και η BMW, η οποία πλέον προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης, για το πολυδιαφημισμένο Connected Drive που συντροφεύει τα μοντέλα της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...