Επικοινωνία αυτοκινήτου με Drone από τη Ford

Με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας & απόδοσης των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης

  • -
  • -
Ford Developer Program

Αυτός ο διαγωνισμός για την εξέλιξη λογισμικού drone εντάσσεται στο πρόγραμμα καινοτομίας που επιχειρεί η Ford. Το Ford Developer Program παρουσιάστηκε στη έκθεση Consumer Electronics Show (CES) το 2013. Αξιοποιώντας το Ford AppLink και την πλατφόρμα OpenXC, η εταιρία καλεί ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν το πρώτο ολοκληρωμένο ‘οικοσύστημα’ προγραμματιστών στη βιομηχανία αυτοκινήτου.

Με στόχο την αποδοτικότερη επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η Ford και η DJI ανακοίνωσαν το DJI Developer Challenge. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μέσα από τον οποίο θα αναδειχτεί το λογισμικό μιας τεχνολογίας που έχει ως πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει Ομάδες Άμεσης Επέμβασης, ενώ μελλοντικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως η γεωργία, η δασοκομία, οι κατασκευές, η επιθεώρηση γεφυρών, η αναζήτηση & διάσωση και πολλά ακόμα εργασιακά περιβάλλοντα με δυσκολία πρόσβασης.

Έτσι, σε συνεργασία με τη DJI, πρωτοπόρο σε επαγγελματικά συστήματα drone, η Ford καλεί επίδοξους εφευρέτες να σχεδιάσουν συστήματα επικοινωνίας οχήματος με drone χρησιμοποιώντας τα Ford SYNC® AppLink ή OpenXC. Αρχικά, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα εποπτεύει περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δυσπρόσιτες ακόμα και για τα πιο ευέλικτα οχήματα. Η τεχνολογία θα επιτρέπει στις ομάδες διάσωσης του ΟΗΕ σε περιπτώσεις σεισμών ή τσουνάμι να στέλνουν άμεσα drones που θα χαρτογραφούν και θα εκτιμούν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές – όλα από την καμπίνα ενός Ford.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο http://developer.dji.com/challenge2016. Ο νικητής θα λάβει έπαθλο ως 100.000 δολάρια. Ο διαγωνισμός αποτελεί τμήμα του σχεδίου Ford Smart Mobility που θα οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο επίπεδο συνδεσιμότητας, μετακίνησης, αυτόνομων οχημάτων, εμπειρίας πελατών και διαχείρισης δεδομένων.

 

Πως θα λειτουργεί το σύστημα

Οι προγραμματιστές καλούνται να δημιουργήσουν ένα λογισμικό που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ ενός οχήματος και ενός drone σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα ταχείας ενεργοποίησης & επόπτευσης ιδανικά θα πρέπει να λειτουργεί ως εξής: Σε περιπτώσεις καταστροφών, μία ομάδα άμεσης επέμβασης θα οδηγεί ένα όχημα όσο γίνεται πιο κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από σεισμό ή τσουνάμι. Από την οθόνη αφής του Ford SYNC® 3, ο οδηγός θα μπορεί να αναγνωρίζει μία περιοχή-στόχο και να εκτοξεύει ένα drone το οποίο θα πετά πάνω από την πληγείσα περιοχή, βιντεοσκοπώντας και εντοπίζοντας επιζώντες με φωτογραφίες σε κοντινά πλάνα. Χρησιμοποιώντας το smartphone του οδηγού, το όχημα θα δημιουργεί ένα σύνδεσμο σε πραγματικό χρόνο μεταξύ drone, οχήματος και υπολογιστικού νέφους (cloud) με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Το όχημα θα μπορεί να συνεχίζει σε ένα νέο προορισμό και το drone θα ενημερώνεται με σχετικές συντεταγμένες ώστε να επιστρέφει στη βάση του.

Για να πετύχουν τη συνεχή επικοινωνία του οχήματος με το drone, οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα του οχήματος διαθέσιμα μέσω SYNC AppLink ή της πλατφόρμας OpenXC. Αν και το εν λόγω project έχει συγκεκριμένη αποστολή, το λογισμικό μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς όπως γεωργία, δασοκομία, κατασκευές, επιθεώρηση γεφυρών, αναζήτηση & διάσωση και πολλά ακόμα εργασιακά περιβάλλοντα με δυσκολία πρόσβασης.

VIDEOS

Ford Drone-to-Vehicle Developer

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...