Volvo – 40 χρόνια στην υπηρεσία της ασφάλειας

Επιστήμη η προστασία των επιβατών

  • -
  • -

Εδώ και 40 χρόνια η Σουηδική (σε κινέζικα χέρια πλέον…) εταιρεία εξελίσσει την ασφάλεια των μοντέλων της, συλλέγοντας στοιχεία από πραγματικά ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονται αυτοκίνητα Volvo. Η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων, δημιουργεί το know-how για την βελτίωση της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας των σημερινών, αλλά και μελλοντικών μοντέλων. Το ειδικό τμήμα της Volvo με την ονομασία Accident Research Team, δραστηριοποιείται από το 1966, λίγα χρόνια αργότερα, αφότου ο μηχανικός της, Nils Bohlin, παρουσίασε την ζώνη τριών σημείων, η οποία υιοθετήθηκε στον βασικό εξοπλισμό όλων των Volvo της εποχής εκείνης.

 

Οι μηχανικοί της Volvo από το 1970 αντιλήφθηκαν, ότι εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός ατυχήματος, θα μπορούσαν να βοηθηθούν σημαντικά, για την εξέλιξη νέων συστημάτων ασφάλειας.Για να μπορέσουν να εκτιμήσουν, τα οφέλη της νέας ζώνης ασφαλείας, πολλά ατυχήματα της εποχής εκείνης, στα οποία εμπλέκονταν αυτοκίνητα της Volvo, αναλύθηκαν, με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης των τραυματισμών των επιβατών της τάξης του 50%.

 

Εμπειριών συλλέκτες

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, αλλά η βασική πληροφόρηση παραμένουν πάντα, τα πραγματικά ατυχήματα στο δρόμο. Η μελέτη των διαφορετικών αντιδράσεων των οδηγών, κάτω από συνθήκες πίεσης, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τους ανθρώπους της Accident Research Team.

Αρχικά οι άνθρωποι της Accident Research Team μελετούν μια πλειάδα από διαφορετικά ατυχήματα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτά και τραυματίζονται. Σε δεύτερη φάση αναλύουν τα στατιστικά στοιχεία που επεξηγούν το είδος των ατυχημάτων και την συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων περιστατικών.

Οι πληροφορίες συλλέγονται και αναλύονται από το Volvo Cars Safety Center, το οποίο χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς και ιατρικό προσωπικό. Συνολικά η βάση δεδομένων της Volvo περιέχει στοιχεία από 40.000 ατυχήματα, στα οποία εμπλέκονταν μοντέλα της εταιρείας, ενώ έχουν διενεργηθεί 2100 εκτεταμένες και καταγεγραμμένες αναλύσεις,  οι οποίες αποτελούν τεράστια πηγή πληροφοριών και στοιχείων. Το μέγεθος αυτής της βάσης δεδομένων αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την εξέλιξη νέων συστημάτων ασφάλειας.

 

10 χρόνια εργαστήριο crash-test

H Accident Research Team συνεργάζεται συστηματικά με το Volvo Cars Safety Centre, το οποίο γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια λειτουργίας του. Με την δημιουργία αυτού του εργαστηρίου κάθε νέο μοντέλο της Volvo δοκιμάζεται σε 100-150 διαφορετικές συγκρούσεις, ώστε οι μηχανικοί να συλλέξουν προς ανάλυση στοιχεία από ποικίλα σενάρια ατυχημάτων. Ακόμα και πριν την ολοκλήρωση ενός μοντέλου, διάφορα πρωτότυπα υποβάλλονται σε χιλιάδες δοκιμές πρόσκρουσης, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς εξομοιωτές.

Συνολικά τα 10 χρόνια λειτουργίας του κέντρου, από το 2000, έχουν διενεργηθεί 3000 δοκιμές πρόσκρουσης,  με ποικίλα σενάρια και συνθήκες, βοηθώντας στην συλλογή πολύτιμων στοιχείων και εξελίσσοντας σημαντικά την ασφάλεια κάθε νέου μοντέλου της Volvo.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...