Η υπενθύμιση που μπορεί να σώσει μία παιδική ζωή

Ένα σύστημα για την παρουσία παιδιών στο πίσω κάθισμα λανσάρει στα μοντέλα της η General Motors

  • -
  • -

Η καταδίκη σε ισόβια ενός πατέρα από τη Georgia των ΗΠΑ για το θάνατο του 2χρονου γιου του είναι το τελευταίο και τραγικότερο παράδειγμα της παραμέλησης ανηλίκων που δείχνουν ορισμένοι γονείς. Η παραμονή ενός μικρού παιδιού, δεμένου στο κάθισμά του, επί αρκετές ώρες μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο (ιδίως σε υψηλές θερμοκρασίες) μπορεί να αποβεί μοιραία. Όπως στην περίπτωση του μικρού Cooper, τον οποίο ο πατέρας του, Justin Ross Harris, άφησε (εσκεμμένα σύμφωνα με το δικαστήριο) μέσα στο αυτοκίνητο τον Ιούνιο του 2014.

Η General Motors θα εφοδιάσει περισσότερα από 20 μοντέλα των Chevrolet, Cadillac, Buick και GMC με ένα νέο σύστημα, το Rear Seat Reminder. Όπως λέει και το όνομά του, σχεδιάστηκε για να υπενθυμίζει στον οδηγό την παρουσία παιδιού ή παιδιών στο πίσω κάθισμα, πριν απομακρυνθεί από το όχημα.

Όσο και αν φαίνεται παράλογο, έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις παγκοσμίως με γονείς που ξεχνούν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο. Κίνηση που μπορεί να έχει τραγική κατάληξη. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι παιδιών από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο, αριθμός αυξημένος κατά 62% σε σχέση με το 2015!

Πώς λειτουργεί όμως το Rear Seat Reminder; Ενεργοποιείται όταν μία από τις πίσω πόρτες έχει ανοίξει και κλείσει τουλάχιστον μία φορά, από 10 λεπτά πριν τη λειτουργία του κινητήρα ή κατά τη διάρκεια της κίνησης του οχήματος. Ένα ηχητικό αλλά και οπτικό σήμα ειδοποιεί τον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα.

Σύμφωνα με την Kate Carr, Πρόεδρο του οργανισμού Safe Kids Worldwide, πέρα από την ανάπτυξη συστημάτων όπως το Rear Seat Reminder, απαιτείται συνεχής ενημέρωση του κοινού, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια τραγικά περιστατικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...