24 Ώρες του Le Mans 2012 (video)

Η Audi νικήτρια και πάλι, με υβριδικό αυτή τη φορά

  • -
  • -

Την 11η νίκη της πήρε η Audi στον φημισμένο 24ωρο αγώνα του Le Mans. Μάλιστα, αυτή ήταν και η πρώτη νίκη υβριδικού αυτοκινήτου στο θεσμό. Η Audi κυριολεκτικά σάρωσε στο 80ό Le Mans, αφού είδε τρία αυτοκίνητά της να τερματίζουν στο βάθρο. Και θα ήταν πιθανότατα τέσσερα τα Audi στις 4 πρώτες θέσεις της γενικής, αν το Νο 3 diesel R18 Ultra δεν είχε μια σύγκρουση με μια Corvette την 18η ώρα του αγώνα με αποτέλεσμα να μην καταφέρει κάτι καλύτερο από την 5η θέση γενικής. Νικητές ήταν και φέτος οι Andre Lotterer-Marcel Fassler-Benoit Treluyer, με το Νο 1 Audi R18 e-tron quattro. Τους ακολούθησαν το Νο 2 R18 e-tron quattro των Tom Kristensen-Allan McNish-Dindo Capello και το πετρελαιοκίνητο Νο 4 R18 Ultra των Mike Rockenfeller-Oliver Jarvis-Marco Bonanomi. Από τα μισά κιόλας του αγώνα, τα Audi ξέφυγαν από τον ανταγωνισμό και έκαναν ξεκάθαρο πως η νίκη θα πήγαινε στη μάρκα με τους 4 κύκλους. Μάλιστα, τα δυο υβριδικά R18 εναλλάσσονταν στην 1η θέση μέχρι που ο McNish, ενώ ήταν πρώτος με μικρή διαφορά από τον Treluyer, είχε μια έξοδο που τραυμάτισε το Νο2 R18 και κόστισε στο πλήρωμα τη νίκη.

Τα πράγματα δεν κύλισαν καθόλου καλά για την εργοστασιακή ομάδα της Toyota, που επέστρεψε στο Le Mans ύστερα από απουσία ετών, καθώς κανένα από τα δύο υβριδικά TS030 δεν κατάφερε να τερματίσει. Το μεν Νο 8 είχε σοβαρό ατύχημα την 6η ώρα με τον Anthony Davidson να τραυματίζεται ελαφρά και να μεταφέρεται σε νοσοκομείο. Το δεύτερο Toyota συνεπλάκη σε σύγκρουση με το πρωτοποριακό Nissan DeltaWing, με συνέπεια να εγκαταλείψουν και τα δύο. Από τις υπόλοιπες συμμετοχές ξεχώρισαν η No 12 Rebellion Racing Lola Toyota των Neel Jani-Nicolas Prost-Nick Heidfeld που τερμάτισαν στην 4η θέση, καθώς και το No 22 HPD ARX-03a Honda των David Brabham-Peter Dumbreck-Karun Chandhok που τερμάτισαν έκτοι.

Στην κατηγορία LMP2 τη νίκη πήραν οι Tom Kimber Smith-Ryan Dalziel-Enzo Potolicchio με το No 44 Starworks Motorsport HPD ARX 03b Honda, ακολουθούμενοι από τα τρία Oreca Nissan των TDS Racing, Pecom Racing and Signatech Nissan.

Στα GTE είχαμε για μια ακόμη χρονιά σκληρή μάχη ανάμεσα σε αρκετά Aston Martin, Corvette, Ferrari and Porsche. Στο τέλος όμως η νίκη της κατηγορίας είχε ιταλικό άρωμα, με τρεις Ferrari να τερματιζουν στις θέσεις 1, 2 και 4. Νικητές ήταν οι Gianmaria Bruni-Giancarlo Fisichella-Toni Vilander με την No 51 AF Corse Ferrari 458 Italia που είχε “αναδομηθεί” μόλις μια μέρα πριν, εξαιτίας ενός ατυχήματος στις δοκιμές. Τέλος, στην κατηγορία GTE Am τη νίκη πήραν οι Julien Canal-Pedro Lamy-Patrick Bornhauser με την No 50 Larbre Competition Corvette δίνοντας μάχη με τη No 67 IMSA Performance Matmut Porsche των Anthony Pons-Raymond Narac -Nicolas Armindo.

Δείτε εδώ την τελική κατάταξη του 80ού αγώνα 24 Ώρες του Le Mans.
Δείτε ακόμη τι έγινε στο Le Mans το 2011 και το 2010.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...