WRC 2012: Ράλλυ Πορτογαλίας

Αποκλείστηκε ο Hirvonen - Η νίκη στον ιδιώτη Ostberg

  • -
  • -

Στην Πορτογαλία είχαμε τελικά ένα επεισοδιακό ράλλυ, τόσο στην αγωνιστική του διάρκεια όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες συντέλεσαν σε πολλές εξόδους και στην ακύρωση του μισού σκέλους της Παρασκευής, όσο και μετά τη λήξη του. Tα πάνω κάτω ήρθαν στον τεχνικό έλεγχο μετά τον αγώνα, με το DS3 του νικητή Mikko Hirvonen να ακυρώνεται λόγω παρατυπιών στο συμπλέκτη και το τούρμπο. Έτσι, η νίκη πέρασε από τον Hirvonen στον Mads Ostberg με το ιδιωτικό Adapta Fiesta! Όπως δήλωσαν από τη Citroen, οι διαφορές των εξαρτημάτων που βρέθηκαν παράτυπα δεν έδιναν κάποιο όφελος απόδοσης στο αυτοκίνητο.

Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από τα λάθη των σημαντικότερων διεκδικητών τα νίκης. Πρώτος πρώτος ο Sebastien Loeb, ο οποίος είχε έξοδο στην πρώτη νυχτερινή ειδική την Πέμπτη καταστρέφοντας το DS3 του, μην έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επανεκκινήσει τη 2η μέρα με τον κανονισμό του superally. Έξοδο, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής, είχαν την Παρασκευή και οι Jari-Matti Latvala και Petter Solberg με τα δύο εργοστασιακά Ford Fiesta, χάνοντας κάθε ελπίδα για τη νίκη και μένοντας πολύ πίσω στην κατάταξη. Βέβαια, ο Solberg εξαπέλυσε αντεπίθεση και κατάφερε να ανέβει τρίτος (μετά και την ακύρωση του Hirvonen) κερδίζοντας 8 ειδικές, παρά το χαμένο χρόνο από το πρόβλημα που αντιμετώπισε το Σάββατο στην υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης. Άτυχος στον αγώνα παρέμεινε ο Latvala, ο οποίος έχασε πολύ χρόνο από πτώση στην πίεση καυσίμου και τερμάτισε τελικά 13ος. Πήρε όμως ανάσα με την 2η θέση στην σούπερ ειδική, μαζί και τους 2 βαθμούς που της αναλογούσαν. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα για τα Mini. Ο τοπικός Armindo Araujo βγήκε νωρίς εκτός μάχης (Πέμπτη) από έξοδο, ο Patrik Sandell εγκατέλλειψε από σπασμένη ανάρτηση το Σάββατο ενώ ήταν 4ος και ο Dani Sordo αντιμετώπισε προβλήματα με τα ηλεκτρικά, την εξάτμιση και τα ελαστικά και τερμάτισε 11ος, παρότι κέρδισε αρκετές ειδικές. Πήρε όμως τη νίκη και τους 3 βαθμούς της σούπερ ειδικής.

Έτσι, το βάθρο του αγώνα σχηματίστηκε με δύο ιδιωτικές συμμετοχές στις πρώτες θέσεις. Νικητής στέφθηκε ο Mads Ostberg που βγάζει μάτια με τη φετινή του οδήγηση και δεύτερος ο Evgeny Novikov με το Fiesta της M-Sport, στο πρώτο πόντιουμ της καριέρας του. Αμφότεροι είδαν, προς στιγμή, το καλό αποτέλεσμα να χάνεται, ο μεν Ostberg από πυρκαγιά στο Ford του την Κυριακή το πρωί, ο δε Novikov οδηγώντας το τελευταίο loop ειδικών με σπασμένο πεντάλ γκαζιού. Πίσω από τον 3ο Solberg τερμάτισαν οι Nasser Al-Attiyah (Citroen DS3) και Martin Prokop (Ford Fiesta).

Επόμενος αγώνας είναι το Ράλλυ Αργεντινής στις 27-29 Απριλίου, πριν το WRC έρθει στη χώρα μας για το 58ο Ράλλυ Ακρόπολις.

 

Ράλλυ Πορτογαλίας 2012

Αποτελέσματα

Νικητές Ειδικών Διαδρομών

Βαθμολογία

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...