Renault: Σκέψεις για νέο R5

Ανταγωνιστής των MINI, DS3 και 500

  • -
  • -

Οι Γάλλοι σκέφτονται σοβαρά να μπουν στην κούρσα των premium supermini, παρουσιάζοντας την αναβίωση του ιδιαιτέρως επιτυχημένου R5 της δεκαετίας του ’70. Βασικός ανταγωνισμός θα αποτελούν μοντέλα, όπως το Mini, το Fiat 500 και το Citroen DS3, ενώ στην γκάμα της Renault θα τοποθετείται ανάμεσα στα Twingo και το νέο Clio τέταρτης γενιάς.

Το R5 ήταν από τα μοντέλα που εγκαινίασαν την κατηγορία των 3θυρων hatchback supermini, αποτελώντας best-seller στην ευρωπαϊκή αγορά και καθιερώνοντας την παρουσία του styling tour-de-force. Στην αμερικάνικη αγορά παρουσιάστηκε το 1976, με την χαρακτηριστική ονομασία Le Car, με βασικό ανταγωνισμό τα Honda Civic και VW Rabbit της εποχής εκείνης.

Ακόμα πάντως οι συζητήσεις για ένα νέο R5 βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, αφού το πρόγραμμα των ηλεκτροκίνητων και οι ανανεώσεις των βασικών μοντέλων, αποτελούν την κύρια δράση της γαλλικής εταιρείας. Άνθρωποι πάντως, από το στενό περιβάλλον της Renault, πιστεύουν πως η αναβίωση συγκεκριμένων μοντέλων, μπορεί να φέρει κέρδη, θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να μιμηθούν, αναλογιζόμενοι και την παρουσία των Alfa Romeo Mito και Audi A1. Παράλληλα η κίνηση ανανέωσης από την VW του Beetle και η παρουσία στην έκθεση της Γενεύης του MicroBus, ίσως φέρουν τους Γάλλους ακόμη πιο κοντά στην έγκριση του σχεδίου για το νέο R5.

Αν το νέο R5 γίνει πραγματικότητα, η παρουσίαση του, δεν υπολογίζεται νωρίτερα από το 2014. Η πλατφόρμα Β της συνεργασίας με την Nissan, αναμένεται να είναι η βάση του μοντέλου, όπως και στο τωρινό Clio, αλλά και την τέταρτη γενιά του, που θα παρουσιαστεί φέτος στην Φρανκφούρτη. Η Renault, μένει δυναμικά στο παιχνίδι, αφού  θα έχει πολλές επιλογές να προσφέρει στους αγοραστές της το 2014 με το Clio 4, πιθανόν ένα νέο Twingo με κινητήρα πίσω, το ηλεκτρικό Zoe και την έκδοση παραγωγής του crossover Captur. Η υλοποίηση ενός κομψού σχεδιαστικά  R5 θα ολοκλήρωνε ιδανικά την μελλοντική παλέτα των μοντέλων της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...