ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Mercedes E-Class 2013

  • -
  • -

Διατηρώντας τα βασικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά της, η τελευταίας γενιάς E-Class προχωράει πάνοπλη στα σύγχρονο μονοπάτια της αυτοκίνησης, έχοντας στις αρχές του 2013 υποστεί μια σημαντική ανανέωση

Οι Γερμανοί είναι στο στοιχείο τους, όταν μιλάμε για αυτοκίνητα του μεγέθους και του χαρακτήρα της E-Class. Χωρίς να αλλοιώσουν το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του μοντέλου τους, δημιούργησαν μια συνολικά αναβαθμισμένη κατασκευή που στοχεύει κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας, τόσο δυναμικά, όσο και εμπορικά.

Σχεδίαση-Χώροι

Οι διπλοί προβολείς υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στα σχεδιαστικά ράφια της Mercedes και υιοθετήθηκαν επιτυχημένη και σε αυτήν την γενιά. Το παρουσιαστικό της E-Class φωνάζει από μακριά την καταγωγή του, είναι όμως απόλυτα σύγχρονο και αποδεκτό. Ξεχωριστή, κομψή και μελλοντικά πιο κλασσική η έκδοση coupe που συμπληρώνει μαζί με την παραδοσιακή έκδοση station (Estate) την γκάμα της E-Class.

Εμφανισιακά ακολουθούν και οι πιο ξεχωριστές εκδόσεις της Mercedes E-Class, οι στιλάτες και εντυπωσιακές  Coupe και Cabrio. Τα φρέσκα εμπρός φώτα με τεχνολογία πλαισιώνονται από μικρές αισθητικές πινελιές. Στην έκδοση Cabrio διαθέτει  μαλακή οροφή η οποία χρειάζεται 20 δευτερόλεπτα για να αναδιπλωθεί και αποθηκευτεί στο πίσω μέρος, «κλέβοντας» 90 από τα 390 συνολικά λίτρα του χώρου αποσκευών. Η τετραθέσια καμπίνα παρέχει όλες τις ανέσεις της κατηγορίας με την σφραγίδα Mercedes στο θέμα ποιοτική συναρμολόγηση και υλικά και όπως είναι φυσικό, οι δυο πίσω επιβάτες δεν απολαμβάνουν την άνεση χώρων που γεύονται οδηγός και συνοδηγός.

Στο εσωτερικό η ελαφριά αύξηση των συνολικών διαστάσεων, έχει συμβάλλει και στην ευρυχωρία της καμπίνας των επιβατών. Το μεγαλύτερο όφελος το απολαμβάνουν οι πίσω επιβάτες, αφού διαθέτουν πλέον μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα.

O χώρος αποσκευών φτάνει τα 540 lt στην sedan έκδοση, με την station έκδοση να διαθέτει 695 lt. Το εσωτερικό κινείται σχεδιαστικά στο σύγχρονο μοτίβο των νέων Mercedes, διατηρώντας και παραδοσιακά στοιχεία. Η σχεδίαση του πάντως αρμόζει με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, η ποιότητα κατασκευής και η συναρμογή είναι απλώς κορυφαία, ενώ τα επιπλέον στοιχεία εξοπλισμού το μεταμορφώνουν ως προς το καλύτερο. Ο πολυτελής διάκοσμος δεν λείπει, με την εργονομία να δανείζεται αρκετά στοιχεία από τη μεγαλύτερη S-Class.

 

Τεχνολογία

Η πιο προσιτή έκδοση της νέας E-Class (E180) φορά τον κινητήρα βενζίνης των 1,6 λίτρων με απόδοση 156 ίππους. Ακολουθούν οι εκδόσεις E200 και Ε250 BlueEFFICIENCY. Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας (turbo) των 2.0 lt αποδίδει 184 και 211 PS αντίστοιχα. Συνεργάζεται είτε με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε προαιρετικά με ένα αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων.

Από εκεί και πέραν ακολουθεί ο V6 των 3.5 lt (306 PS) της E350 CGI. Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις ξεκινούν από τα 2.2 lt με απόδοση 136, 170 και 204 PS . Τέλος στην κορυφή της γκάμας τοποθετείται η εκρηκτική E63 AMG (S) των 5.5 lt με απόδοση 557 PS (ή 585 PS). Όλες οι υψηλού κυβισμού εκδόσεις V6 και V8 συνοδεύονται αποκλειστικά από το αυτόματο κιβώτιο 7GTronic.

Το προαιρετικό σύστημα τετρακίνησης 4MATIC κατανέμει την δύναμη του κινητήρα σε όλους τους τροχούς, μεταφέροντας ιδανικά την ισχύ σε όποιον τροχό έχει μέγιστη πρόσφυση. Συνεργάζεται έξυπνα με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ευστάθειας (ESP) και το ειδικά σχεδιασμένο για το 4MATIC ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης 4ETS.

Στο δρόμο

Αρχοντική και αποτελεσματική στο δρόμο η E-Class διαθέτει ποιοτικά οδικά χαρακτηριστικά. Η άνεση αποτελεί το κύριο προσόν της, με την δυναμική συμπεριφορά να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ταξιδεύει ήσυχα και σταθερά, απορροφά ανωμαλίες και θωρακίζει την καμπίνα των επιβατών από οποιοδήποτε θόρυβο κύλισης. Το σύστημα διεύθυνσης υπολείπεται σε αίσθηση και μετάδοση πληροφοριών ως προς τον οδηγό.

Με πλούσιο εξοπλισμό ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, εξασφαλίζει μέγιστη προστασία για τους επιβάτες της, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμα και η βασική έκδοση των 2.0  lt λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας και τη χρήση υπερσυμπιεστή εξάτμισης καταφέρνει να προσφέρει άκρως αποδεκτές επιδόσεις.

Συμπέρασμα

Μέσα στο πνεύμα της εποχής η νέα E-Class συνταιριάζει ιδανικά τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά μιας πολυτελούς Mercedes, με την σύγχρονη σχεδίαση και τα καινοτόμα στοιχεία άνεσης και ασφάλειας. Αρχοντική στο τρόπο που ταξιδεύει δύσκολα θα δυσαρεστήσει οποιοδήποτε την επιλέξει με τα παραδοσιακά κριτήρια της Mercedes.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...