Webinos: Το μέλλον της συνδεσιμότητας

Ή, πως μπορείς να βλέπεις τι συμβαίνει στο αυτοκίνητό σου μέσω του κινητού σου ή… της TV σου!

  • -
  • -
Φιλοσοφία υπολογιστικού νέφους

Το υπολογιστικό νέφος (Cloud computing) αποτέλεσε την έμπνευση για το webinos project. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ήδη ένα παράδειγμα επιτυχημένης ανταλλαγής εγγράφων και πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών συσκευών μέσω προτύπων ανοικτού κώδικα. Το Webinos χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο σε εφαρμογές. Δημιουργώντας ειδικά σχεδιασμένες προσθήκες (add-ons) και ορίζοντας κατάλληλα πρότυπα επικοινωνίας, το webinos επιχειρεί να μετατρέψει το browser σε κοινή πλατφόρμα διαδικτυακών εφαρμογών. Οι ερευνητές επικεντρώνονται στην εξέλιξη και των δύο μηχανισμών επικοινωνίας μεταξύ των συσκευών και των απαραίτητων διεπαφών του browser για διαδικτυακές εφαρμογές.

Στη σημερινή, σύγχρονη κοινωνία, είμαστε συνεχώς online, είτε είμαστε στο γραφείο, στο σπίτι, στο δρόμο, ακόμη και στο αυτοκίνητο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, ειδικά στις νεότερες γενιές, είναι αδιανόητος ο κόσμος μας χωρίς κοινωνικά δίκτυα. Η δε χρήση εφαρμογών είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφιακού τρόπου ζωής μας. Κάθε σύγχρονη συσκευή επιτρέπει τη χρήση υπηρεσιών του διαδικτύου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για προσωπικό υπολογιστή (PC), smartphone, τηλεόραση ή σύστημα πολυμέσων αυτοκινήτου.

Ωστόσο, οι συσκευές αυτές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες. Και εκεί ακριβώς έρχεται το project webinos το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει στόχο τη δημιουργία και τυποποίηση μιας πλατφόρμας εφαρμογών ανοικτού κώδικα, για απεριόριστη και συνδυασμένη χρήση ετερογενών συσκευών. Τριάντα εταιρείες από τις βιομηχανίες αυτοκινήτου, IT και τηλεπικοινωνιών, καθώς και αρκετά ερευνητικά ινστιτούτα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον κοινό στόχο. Το ερευνητικό project ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 και θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ενώ ένα αρχικό πρωτότυπο για εφαρμογή σε αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην έκθεση ΙΤ “Communication World” που έγινε στο Μόναχο 9-10 Οκτωβρίου 2012.

 

Τεχνολογία webinos

Το webinos επιχειρεί ουσιαστικά να μετατρέψει το browser σε κοινή πλατφόρμα διαδικτυακών εφαρμογών. Για την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, το webinos βασίζεται στη φιλοσοφία ‘προσωπικών ζωνών’. Μία προσωπική ζώνη περιλαμβάνει όλες τις συσκευές ενός χρήστη με επίκεντρο ένα προσωπικό κόμβο, ο οποίος λειτουργεί σαν ένα είδος ανταλλαγής τηλεφωνικών δεδομένων. Ο κόμβος γνωρίζει τις ατομικές συσκευές του χρήστη, ποιες εφαρμογές εγκαθίστανται σε ποια συσκευή και ποιες υπηρεσίες υποστηρίζουν. Ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει και να προσαρμόσει την προσωπική του ζώνη σε ένα ειδικό website. Ειδικές ρυθμίσεις ιδιωτικότητας διασφαλίζουν ότι εφαρμογές μπορούν να κάνουν χρήση μόνο των δεδομένων και υπηρεσιών που έχουν ενεργοποιηθεί.

Η εκτέλεση webinos εφαρμογών γίνεται μέσω web browser, όπως ο Mozilla Firefox ή το Google Chrome. Οι διαδικτυακές εφαρμογές έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μιας προσωπικής ζώνης μέσω ειδικής προσθήκης (add-on) στον browser. Η νέα διεπαφή βασίζεται στην τάση που ξεκίνησε για πρώτη φορά με το HTML5 που είχε τον browser σαν πλατφόρμα εφαρμογών.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα webinos, έχουν εξελιχθεί 22 διαφορετικές εφαρμογές για πρόσβαση στις λειτουργίες των υπηρεσιών κάθε συσκευής. Αυτές καλύπτουν τόσο τις γενικές λειτουργίες όσο και τις πιο εξειδικευμένες, ανάλογα με τη συσκευή (smartphone, PC, TV ή όχημα) που απευθύνεται στο webinos. Ειδικά για ενσωμάτωση σε αυτοκίνητο, υπάρχουν εφαρμογές όπως οι εξής:

  • Vehicle API, που επιτρέπει πρόσβαση σε δεδομένα του οχήματος,
  • Geolocation API, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη δεδομένων σχετικών με την ταχύτητα και τη θέση GPS και
  • Device Orientation API, που περιλαμβάνει δεδομένα για την πλευρική και γραμμική επιτάχυνση.

Τα Geolocation API και Device Orientation API είναι και τα δύο πρότυπα του World Wide Web Consortium (W3C).

Ένας μεγάλος αριθμός πληροφοριών μπορεί να διατίθεται με τη βοήθεια τριών μόλις πακέτων δεδομένων, επιτρέποντας πρόσβαση σε πληροφορίες αισθητήρων παρκαρίσματος, ενδείξεις μέσης ταχύτητας και κατανάλωσης καυσίμου, ρυθμίσεις φώτων και καθαριστήρων, καθώς και τη μετάδοση πληροφοριών για την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Για παράδειγμα, ο οδηγός θα μπορεί με τη βοήθεια των webinos εφαρμογών να ενημερώνεται για την στάθμη καυσίμου στο αυτοκίνητό του μέσω του Smartphone ή της TV του! Αντίστοιχα, η τεχνολογία επιτρέπει την άνετη πρόσβαση στα media library του Smartphone ή PC του από το αυτοκίνητό του.

 

Το πρώτο σύστημα για χρήση σε αυτοκίνητο

Στο ερευνητικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση Επικοινωνιών, o υπολογιστής απεικονίζει τις webinos προσθήκες (add-ons) μέσω browser με HTML5. Για παράδειγμα, με τις νέες διαπαφές του webinos η λειτουργία Ελέγχου Απόστασης Παρκαρίσματος (Park Distance Control) απεικονίζεται και μέσω του browser. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τα προσωπικά του σημεία ενδιαφέροντος σε ένα ταξίδι με τη βοήθεια των διαδικτυακών εφαρμογών “webinos travel”. Το ταξίδι μπορεί έτσι να προγραμματιστεί στο Smartphone, το tablet ή το PC. Την ημέρα αναχώρησης, τα προγραμματισμένα σημεία για στάσεις μπορούν να επιλέγονται στο όχημα ή να αποστέλλονται απευθείας από το Smartphone στο σύστημα πλοήγησης, σαν προορισμός. Αν η οδήγηση μέχρι τον προορισμό είναι αδύνατη, τότε αυτός μεταδίδεται στην ιντερνετική εφαρμογή του κινητού για πλοήγηση του ‘τελευταίου χιλιομέτρου’ με τα πόδια.

 

Πηγή: BMW

VIDEOS

webinos-Apps for multiple devices

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...