Opel: Παραγωγή με συμβολή ηλιακής ενέργειας

Φωτοβολταϊκά οροφής στο Rüsselsheim

  • -
  • -

Στο εργοστάσιο της Opel στο  Rüsselsheim τέθηκε σε λειτουργία μία από τις μεγαλύτερες μονάδες φωτοβολταϊκών οροφής ενέργειας στην Ευρώπη. Μαζί με τα εργοστάσια της Opel σε Kaiserslautern (Γερμανία) και Zaragoza (Ισπανία), η μονάδα του Rüsselsheim αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού δικτύου του είδους που παράγει 19,1 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο μέσω ηλιακής ενέργειας. Τα πάνελ του Rüsselsheim καλύπτουν μία επιφάνεια 225.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή όσο το μέγεθος 32 γηπέδων ποδοσφαίρου. Αποδίδουν στο ηλεκτρικό δίκτυο μέγιστη ισχύ 8.15 MW και μπορούν να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρικό 5.800 νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για τη παραγωγή ανανεώσιμου ηλεκτρισμού, η Opel και η εταιρεία που ανέλαβε την επένδυση WattnerAG συμπεριέλαβε μία πρόσθετη σειρά φωτοβολταϊκών πάνελ του Rüsselsheim στο δημόσιο δίκτυο. Η κυψέλη στην οροφή του κτιρίου Κ40 προσφέρει μέγιστη ισχύ 1.4 MW. Περαιτέρω ηλιακές κυψέλες με μέγιστη ισχύ 2,2 MW και 3,1 MW έχουν ήδη εγκατασταθεί στις οροφές των κτιρίων M55 και K65. Σε αυτό το στάδιο εξέλιξης, το σύστημα φωτοβολταϊκών οροφής του Rüsselsheim παράγει τώρα την προγραμματισμένη συνολική ισχύ των 8,15 MW. Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας στην οροφή του κτιρίου Κ170 των 1,45MW λειτουργεί από το 2010.

Η μονάδα του Rüsselsheim μπορεί να παράγει μέσω του ήλιου περίπου 7,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), που μεταφράζεται σε μείωση εκπομπών CO2 περίπου 3.150 τόνων το χρόνο. Η ηλιακή ενέργεια τροφοδοτείται στο δίκτυο του εργοστασίου και χρησιμοποιείται απευθείας στην παραγωγή οχημάτων. H πλεονάζουσα ενέργεια επιστρέφει στο δημόσιο δίκτυο που ελέγχεται από τις δημοτικές υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας του Mainz.

Με ετήσια παραγωγή 19,1 εκατομμύρια κιλοβατωρών ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη, θα αποφεύγονται περίπου 8.200 τόνοι εκπομπών CO2. Η εταιρία μελετά επίσης την παραγωγή τέτοιων μονάδων και για άλλα εργοστάσια Opel στην Ευρώπη.

«Για την Opel, η περιβαλλοντική προστασία είναι σημαντική υποχρέωση. Οι καινοτόμες και περιβαλλοντικές τεχνολογίες δεν αφορούν μόνο τα οχήματά μας. Η παραγωγή μας είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Με τη νέα μονάδα ηλιακής ενέργειας του Rüsselsheim συμβάλλουμε στην προστασία των φυσικών πόρων και μειώνουμε περαιτέρω τις εκπομπές CO2» σχολιάζει η Anja Kleyboldt, Opel Director Logistics Strategy Projects.

«Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας κοντά στο μέρος όπου αυτή χρησιμοποιείται έχει μεγάλη σημασία για την Wattner. Σχεδόν κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει κάτι τέτοιο τόσο αποτελεσματικά όσο η Opel» λέει σχετικά ο Ulrich Uhlenhut, CEO της Wattner AG CEO.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...