Ρεκόρ οικονομίας με VW up! και Polo: Απολογισμός

1638km με Polo 1.2 TSI και 1339km με UP! 1.0 MPI

  • -
  • -
Τι είπαν οι οδηγοί

Το κοντέρ γράφει 1633,1 και πλησιάζουμε το εντυπωσιακό πρατήριο της EKO στην Αττική Οδό. Πρώτη φορά στη ζωή μου πλησιάζω πρατήριο συγκινημένος. Είναι μεγάλη στιγμή και σε προσωπικό επίπεδο ενα απο τα μεγαλύτερα επιτεύγματα. Στην πράξη, και όχι σε κάποιον πάγκο εργαστηρίου, διανύσαμε με ένα ρεζερβουάρ όλα αυτά τα χιλιόμετρα. Αν κάποιος μου το έλεγε στην αρχή, ενδεχομένως να μην τον πίστευα μιας και το νούμερο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η αλήθεια όμως είναι πως η τεχνολογία των VW είναι απίστευτη και αυτό το ρεκόρ, που σκέφτηκε και οργάνωσε άριστα ο Θωμάς Παπαπάσχος, άλλαξε τα δεδομένα και ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά. Σαφέστατα δεν είναι μια επίδοση που θα δεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες και με τον οποιονδήποτε οδηγό. Αποδείξαμε όμως πως είναι εφικτό, όπως το αποδεικνύουμε άλλωστε σε μικρότερο κύκλο km κάθε μέρα στη σχολή μας, Driving Academy.

Χωριστήκαμε σε δυο ομάδες των δυο οδηγών κι εγώ με τον Θωμά Παπαπάσχο αναλάβαμε το Polo 1.2 TSi. Μετά από τόσες μέρες πίσω απο το τιμόνι τα σχόλια είναι μόνο θετικά. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει την όψη του στον δρόμο και στο πέρασμά του να μην γυρίζουμε το κεφάλι, αλλά πρόκειται για πραγματικό διαμάντι, ένα απο τα καλύτερα VW και ένα από τα ιδανικότερα αυτοκίνητα για την εποχή που ζούμε. Άκρως χαρισματικό, θα πρέπει να είσαι παράξενος για να του βρεις ψεγάδι. Ποιότητα κατασκευής επιπέδου Golf, επιδόσεις επιπέδου GTi, καλοί χώροι, ποιότητα κύλισης επιπέδου λιμουζίνας και όλα αυτά με κατανάλωση που συναγωνίζεται τα νούμερα ενός καλού scooter. Μπορεί λοιπόν να μην ‘δείχνει’ τα χαρίσματά του όπως ένα R8, αλλά κάτω από τις λαμαρίνες συμβατικής σχεδίασης κρύβεται πολλή δουλειά και εξελιγμένη τεχνολογία.

Το ταξίδι μας περιλάμβανε κάθε είδους διαδρομή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βρεθήκαμε πηγμένοι στην κίνηση στο κέντρο της Λάρισας, ανεβήκαμε ατελείωτες ανηφόρες στην Εγνατία στο ύψος του Δομοκού, περάσαμε από σφιχτό στροφιλίκι στην Καβάλα, κινηθήκαμε με 60 km/h αλλά και με 120 km/h, κινδυνέψαμε από νταλίκες, ενώ πάντοτε είχαμε για συντροφιά τις υψηλές θερμοκρασίες που σε ορισμένες στιγμές άγγιξαν τους 40 βαθμούς. Πολλοί μάλιστα μας πρότειναν να μην πραγματοποιήσουμε αυτή την εποχή το ρεκόρ λόγω της θερμοκρασίας που δεν ωφελεί την κατανάλωση, αλλά εμείς ζούμε στην Ελλάδα και σκοπός μας δεν ήταν να πετύχουμε το καλύτερο νούμερο στις καλύτερες συνθήκες, αλλά στις πραγματικές συνθήκες που ζούμε.

Θα τις θυμάμαι για πάντα αυτές τις μέρες γιατί περάσαμε ωραία, εργαστήκαμε όλοι σαν μια γροθιά, επισκεφθήκαμε πολύ ωραία μέρη της Ελλάδας, γνωρίσαμε ωραίους ανθρώπους από το δίκτυο της VW και τέλος κάναμε ένα πιστοποιημένο ρεκόρ με πολύ ωφέλιμο περιεχόμενο, οδηγώντας ένα χαρισματικό αυτοκίνητο.

Δημήτρης Χατζητόλιος, VW Polo 1.2 TSI

 

Οι δοκιμές για να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα κατανάλωσης ήταν αρκετές. Παρατηρώντας τα νούμερα του εξωτερικού, γνωρίζαμε τον πήχη, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Ελλάδα δεν προσφέρεται για τέτοια ρεκόρ, καθώς η ζέστη, οι πολλές υψομετρικές αλλαγές του δρόμου και η κίνηση στις πόλεις χαλάνε την «ιδανική» συνταγή, που μπορεί να συναντήσεις στην Ολλανδία ή στις ΗΠΑ. Οι υπολογισμοί μας ήταν συνεχείς, όπως και η προετοιμασία. Πήραμε τα δύο τυχαία μεταχειρισμένα από τον στόλο της Kosmocar, κάναμε ένα σέρβις και κάναμε τις δοκιμές μας σε πραγματικές συνθήκες. Αρχικά τα αυτοκίνητα πήραν περισσότερο καύσιμο από όσο είχαμε υπολογίσει, από την πιστοποιημένη αντλία της ΕΚΟ στα Ιωάννινα, γεγονός που μας άλλαξε τον υπολογισμό για την διαδρομή και τα χιλιόμετρα. Οι πρώτες ενδείξεις των trip computer μέχρι τα 600 km ήταν συγκλονιστικές. Η βελόνα του δείκτη βενζίνης δεν είχε μετακινηθεί καθώς τα 15 παραπάνω λίτρα από το φλοτέρ, δεν είχαν τελειώσει ακόμη. Τα νούμερα της αυτονομίας όλο και ανέβαιναν, το ίδιο όμως και η αγωνία μας. Υπολογίζαμε κάθε στιγμή την κατανάλωση, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το OBD reader scan gauge της Telematica, όπου βλέπαμε το φορτίο του κινητήρα και τις πραγματικές στροφές ανά λεπτό. Σημαντικό, αλλά πολύ κουραστικό ήταν ότι θέλαμε να διαδώσουμε το μήνυμα μας, την οικονομικής και ασφαλούς οδήγησης. Οδηγήσαμε πολύ προσεκτικά και με στόχο το ρεκόρ για να δούμε πόσα χιλιόμετρα μπορούμε να διανύσουμε με ένα ρεζερβουάρ. Η αγωνία λίγο πριν τον τερματισμό ήταν ατελείωτη. Το τελικό νούμερο των 1633 χλμ, που διορθωμένο με τον συντελεστή σφάλματος του ταχύμετρου γίνεται 1638χλμ είναι απίστευτο. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει κάποιος μέσος οδηγός. Αλλά δείχνει το χαμηλό πραγματικό άκρο της κατανάλωσης, με σωστή οδήγηση. Ο μέσος οδηγός μπορεί να πετύχει 4,5 – 5,5lt/100km με σωστή οδήγηση, με το σωστό αυτοκίνητο και το σωστό καύσιμο σε καθημερινές, δύσκολες συνθήκες. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ακόμη και 1500 ευρώ ετησίως από τη σπατάλη στα καύσιμα και ταυτόχρονα να σώσουμε την γρήγορη καταστροφή του περιβάλλοντος. Η εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη.

Θωμάς Παπαπάσχος,  VW Polo 1.2 TSI

 

Ήταν αρχές Ιουνίου, όταν κατά την διάρκεια ενός μαθήματος ασφαλούς και οικονομικής οδήγησης στην σχολή μας αποφασίσαμε ότι θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και προκλητικό να δούμε αν ένα σύγχρονο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο θα μπορούσε να κάνει μία πολλή μεγάλη απόσταση με ένα ρεζερβουάρ. Όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα αφού η ιδέα έγινε αμέσως πράξη. Ο παγκόσμιος οργανισμός Eco2Driving ενέκρινε την απόπειρα του ρεκόρ μας πολύ γρήγορα και έτσι το σημαντικότερο δίλημμα ήταν πλέον το τι αυτοκίνητα θα διαλέξουμε για την πραγματοποίηση του ρεκόρ! Ύστερα από αρκετή σκέψη και διαβουλεύσεις, το πρώτο αυτοκίνητο πού αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το νέο VW Up!  το οποίο κινείται από ένα υπερσύγχρονο τρικίλυνδρο κινητήρα 999cc και 75 ίππους ενώ η οδική του συμπεριφορά βάζει τα γυαλιά ακόμα και σε αυτοκίνητα μεγαλύτερης κατηγορίας και η δεύτερη επιλογή μας ήταν το VW Polo 1.2 TSI με 105 ίππους.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες ήταν να κινούμαστε μέσα στα όρια πού ορίζει ο Κ.Ο.Κ (τηρώντας και το ανώτατο αλλά και το ελάχιστο), έτσι η οδήγηση μας έπρεπε να προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή αφού το ελληνικό οδικό δίκτυο χαρακτηρίζεται από έντονες ανηφόρες που επιδρούν πολύ αρνητικά στην κατανάλωση και όλα αυτά με ένα αυτοκίνητο 1000cc!

Παρέλαβα για πρώτη φορά το Up! από τον Γιάννη Τσιγκρή στην μέση της διαδρομής προς Θεσσαλονίκη και προς μεγάλη μου έκπληξη η θεωρητική μέση κατανάλωση μετά από 125χλμ ήταν κοντά στα 3 lt/100km και αφού είχε ήδη προηγηθεί ένα πολύ δύσκολο και ανηφορικό κομμάτι στην Εγνατία, νούμερο πού ήταν μέσα στους στόχους μας! Μετά από αρκετή προσπάθεια, συγκέντρωση και ακρίβεια στο γκάζι  κατόρθωσα να το σταθεροποιήσω το νούμερο φτάνοντας στην είσοδο της Δ.Ε.Θ με μέση θεωρητική κατανάλωση 2,9 lt/100km και αυτονομία 1020 km!

Οι επόμενες ημέρες είχαν εκπλήξεις, όπως ο κλειστός δρόμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που  προξένησε έντονο μποτιλιάρισμα στην Αγγελάκη, έκανε την είσοδο στο περιφερειακό και την Εγνατία ένα μικρό Γολγοθά, τα ανηφορικά κομμάτια έως την Καβάλα, την έξοδο από την πολη της Καβάλας, τα Τέμπη και τον Μαλιακό, την υπερβολική ζέστη στην Λάρισα και την Λαμία.

Στο κλασικό 90ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού όπου πήρα και πάλι τα πηδάλια του Up! στα χέρια μου, ο δρόμος δεν θα ήταν τόσο εύκολος αφού η διαδρομή μας για την συνέχεια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη μιας και περιελάμβανε την παλιά Εθνική οδό που ξεκινάει από την Θήβα και καταλήγει στην Ελευσίνα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής ήταν απίστευτα ανηφορικό και έβλεπα τα θεωρητικά χιλιόμετρα της αυτονομίας να πέφτουν όσο γρήγορα πέφτει η άμμος από την κλεψύδρα! Εν τέλει και ύστερα από πολύ κόπο φτάσαμε στην Κόρινθο με το δείκτη  να είναι σχεδόν στο τέρμα της ρεζέρβας και με την αυτονομία στα 50 χιλιόμετρα!

Ο τερματισμός μας θα γινόταν στην ΕΚΟ στον Ασπρόπυργο τις 12 το πρωί και έτσι ξεκινήσαμε από την Κόρινθο με την ελπίδα ότι τα καύσιμα που είχε το αυτοκίνητο θα επαρκέσουν. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά  και παρόλο που ο δείκτης είχε φτάσει στον …πάτο και η αυτονομία έδειχνε 0 περίπου 10 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό το αυτοκίνητο έφτασε στον προορισμό του!

Συνολικά διανύσαμε 1344 χιλιόμετρα (1339 με το σφάλμα του κοντέρ) με 46 λίτρα καυσίμου, ήτοι μέση κατανάλωση 3,46 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα! Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, με πολλές δυσκολίες  πού απώτερο στόχο έχει πέραν του ρεκόρ, να περάσει στον κόσμο το μήνυμα της οικονομικής και οικολογικής οδήγησης. Το να γράψεις τα νούμερα που πετύχαμε στην καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά σίγουρα με την σωστή οδήγηση, κάποιες απλές κινήσεις που μπορούν να γίνουν εύκολα συνήθεια και με την εκμετάλλευση όλων των πλεονεκτημάτων των σύγχρονων κινητήρων σχεδόν όλων των αυτοκινήτων, μπορεί κάποιος να ρίξει αρκετά την μέση κατανάλωση του οχήματος του και να μην καίει άδικα καύσιμο.

Νικόλας Παπαπάσχος,  VW Up! 1.0 MPI 75PS

 


  

Μια συνεχής προσπάθεια με το μάτι να αλληθωρίζει μεταξύ δρόμου, δείκτη βενζίνης και υπολογιστή ταξιδίου. Μια δοκιμασία που αξίζει να ζήσεις ακόμα και αν δεν πας για ρεκόρ, αλλά για να έχεις μια εικόνα μέχρι που σε πάει το ρεζερβουάρ σου. Προσπαθούσα να κοροϊδεύω την στιγμιαία κατανάλωση ώστε να μην την αφήνω να παίρνει κεφάλι και σχεδόν το καταφέρνα. Όμως παρά τα σταθερά 2,9 - 3,0 lt/100 km της μέσης θεωρητικής κατανάλωσης που έδειχνε το όργανο, η κάθετη πτώση του βενζινόμετρου στα κόκκινα ήρθε γοργά και αποφασιστικά μετά τα 600-700 km που διανύσαμε. Στην τελευταία μου επιστροφη στο αριστερό κάθισμα του Up! το οδόμετρο έγραφε 1.270 km και απέμεναν σχεδόν 70 km μέχρι τον τερματισμό. Τα χιλιομετρα αυτονομίας στο Navigon εξασφάλιζαν τα εξήντα, που έγιναν πέντε στην Κακιά Σκάλα και μηδέν στα Μέγαρα, αλλά το μικρό Volkswagen δεν μάσησε και έφτασε μετά από 1.344 km στον κόσμο των …ρεκόρ!

Αν πρέπει να θυμηθώ το Up! υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως η προσαρμοστικότητά του, η ευρυχωρία για τέσσερις, τα εύκολα 5 lt/100 km σε καθημερινή χρήση από οποιονδήποτε, την διαθεση του κοντέρ να στείλει την βελόνα τερμα δεξιά κατηφορίζοντας την Εγνατία από Μέτσοβο προς Γιάννενα πριν την έναρξη της δοκιμασίας και όλα αυτά από ένα «χιλιάρι» αυτοκίνητο πόλης. Αν πρέπει να θυμηθώ τον δρόμο προς το ρεκόρ σκέφτομαι τις ευεργετικές κατηφόρες και τις βασανιστικές ανηφόρες, το μούδιασμα του ποδιού από την σχεδόν ακινησία, τους φιλόξενους ανθρώπους που μας υποδέχθηκαν στις πόλεις που βρεθήκαμε και όλους όσους ενεπλάκησαν στην επίτευξη του στόχου. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα δείχνει ότι, το γεμάτο ρεζερβουάρ μπορεί να βγάλει μέχρι και τριπλάσια χιλιόμετρα από όσα συνηθίζεται και το ακόμα εντυπωσιακότερο ότι με τα σχεδόν δυο λίτρα που είχαν απομείνει, στον τερματισμό το Up! θα έσπαγε τα 1400 χλμ αυτονομίας.

 

Γιάννης Τσιγκρής,  VW UP! 1.0 MPI  75PS

 

Με απόλυτη επιτυχία τερμάτισαν οι εκπαιδευτές της σχολής ασφαλούς οδήγησης Driving Academy, Θωμάς Παπαπάσχος, Δημήτρης Χατζητόλιος, Γιάννης Τσιγκρής και Νικόλας Παπαπάσχος, το εγχείρημα για το πανελλήνιο ρεκόρ κατανάλωσης και οικονομίας.

Σκοπός της προσπάθειας ήταν η αφύπνιση των οδηγών στον σύγχρονο τρόπο οδήγησης, όπου ο οδηγός εκμεταλλευόμενος την σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να πετύχει μεγάλη οικονομία καυσίμου και συνεπώς αντίστοιχη μείωση ρύπων και προστασία του περιβάλλοντος.  Με αρωγό τα καύσιμα της EKO τα δύο μικρά της VW τα κατάφεραν θαυμάσια. Η μέση κατανάλωση των αυτοκινήτων ήταν 3,46lt/100km για το UP! και 3,71lt/100km για το Polo 1.2 TSI.

Tα VW UP! 1.0 MPI 75PS και VW Polo 1.2 TSI 105PS ξεκίνησαν από τα Ιωάννινα την Δευτέρα 23/7 και μέσω Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, Λάρισας, Λαμίας, Κόρινθου, Ακράτας τερμάτισαν στο Σταθμό ανεφοδιασμού της ΕΚΟ στο 10 χλμ της Αττικής οδού.

Ο κύριος Βασίλης Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, κατέγραψε τις ενδείξεις των οδομέτρων στον τερματισμό, του VW Polo 1.2 TSI, όπου έγραψε 1637,89km και του VW UP! όπου έγραψε 1338,62km.

Στην εκκίνηση, τα ρεζερβουάρ άδειασαν εντελώς με ειδικό μηχάνημα αναρρόφησης ενώ η διαδικασία ελέγχτηκε από εκπροσώπους του αστυνομικού τμήματος Ιωαννίνων. Στην συνέχεια έγινε προσεκτικό γέμισμα των ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, με την αμόλυβδη βενζίνη ΕΚΟ 95 ΕΚΟΝΟΜΥ. Συγκεκριμένα το VW Polo γέμισε με 60,85 λίτρα αξίας 102,78 ευρώ, ενώ το VW UP! πήρε 46,44 λίτρα αξίας 78,44 ευρώ.

Τα ρεζερβουάρ σφραγίστηκαν από τον παγκόσμιο οργανισμό πιστοποίησης ρεκόρ οικονομίας, ΕCO2DRIVING-FUEL EFFICIENCY WORLD RECORDS, όπου έχει πιστοποιήσει πάνω από 88 παγκόσμια και εθνικά ρεκόρ, που παρακολούθησε το εγχείρημα και θα το πιστοποιήσει τις επόμενες μέρες, μετά την πλήρη αξιολόγηση των στοιχείων και των απαραίτητων βίντεο.

Τον τερματισμό και την απαραίτητη διαδικασία για την πιστοποίηση του ρεκόρ παρακολούθησαν ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Ματθαίου Ματθαίος, Operations Support Manager της ΕΚΟ, ο κ. Θανάσης Κονιστής, διευθυντής μάρκετινγκ της VW, ο Πάνος Αικατερινίδης, product manager του VW Polo και εκπρόσωποι του τμήματος Τροχαίας Αττικής οδού.  

Η Driving Academy θεωρεί σημαντική την συμβολή των εξουσιοδοτημένων εμπόρων της VW στα Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα και Λαμία, όπου βοήθησαν την διάδοση του μηνύματος της σύγχρονης και οικονομικής οδήγησης στο κοινό.

VIDEOS

Greek Fuel Economy record by Driving Academy (1638 klm per tank)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...