GM: Παραγωγή χωρίς απόβλητα

Μία πλαστική σακούλα οικιακών σκουπιδιών δημιουργεί περισσότερα απορρίμματα για τους χώρους υγειονομικής ταφής από όσο συνολικά 100 εγκαταστάσεις της General Motors

  • -
  • -
Green quotes

Το πρόγραμμά μας μηδενικών αποβλήτων υγειονομικής ταφής ενισχύει την επιχειρηματική μας δραστηριότητα αυξάνοντας την απόδοση, παράγοντας κέρδη και εμπνέοντας καινοτομίες με προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά. Πρόκειται για μία αποστολή ενσωματωμένη στις επιχειρηματικές διαδικασίες μας. Όλοι εδώ παίζουν ρόλο στην επιτυχία”.

MikeRobinson, αντιπρόεδρος βιωσιμότητας και παγκόσμιων κανονιστικών υποθέσεων της GM

 

Ένα από τα μυστικά για την επιτυχία της GM είναι η ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου προμηθευτών που συμμορφώνεται με τις αρχές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Η ομάδα διεξάγει τακτικές συζητήσεις, επικοινωνεί με εταιρίες, παρουσιάζει ακόμα και δημιουργικά προγράμματα ανακύκλωσης”.

SteveHellem, εκτελεστικός διευθυντής Κοινοπραξίας Προμηθευτών για το Περιβάλλον, ενός φόρουμ για κατασκευαστές αυτοκινήτων, προμηθευτές και το Αμερικανικό Υπουργείο Περιβαλλοντικής Προστασίας

Ένα κέντρο διανομής (distribution center) στο Lansing (Michigan - ΗΠΑ) είναι η 100ή εγκατάστασή της General Motors μηδενικών αποβλήτων υγειονομικής ταφής (landfill-free). Όπως ανακοίνωσε η GM, καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία δεν διαθέτει τέτοιο αριθμό εγκαταστάσεων μηδενικών αποβλήτων υγειονομικής ταφής, αυτή τη στιγμή. Η GM, σε πρώτη φάση, μειώνει τα απόβλητα (waste-reduction) και στη συνέχεια επικεντρώνεται στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους. Το 2011, ο αμερικάνικος όμιλος (στον οποίο ανήκουν μάρκες όπως οι Opel, Chevrolet και Cadillac) ανακύκλωσε ή επαναχρησιμοποίησε 2,6 εκατομμύρια τόνους υλικών στα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 38 εκατομμύρια σακούλες σκουπιδιών, ή στην μηνιαία παραγωγή απορριμμάτων κάθε κατοίκου της Νέας Υόρκης!

Η GM άρχισε να παρακολουθεί τα απόβλητά της από το 1997 και να αυξάνει τα ποσοστά ανακύκλωσης κάθε χρόνο. Πλέον, η εταιρία ανακυκλώνει περισσότερα απόβλητα από τις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της από οποιονδήποτε άλλο κατασκευαστή αυτοκινήτων. Οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις της συνολικά – συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων της μηδενικών αποβλήτων υγειονομικής ταφής – ανακυκλώνουν ή επαναχρησιμοποιούν πάνω από το 90% των αποβλήτων που παράγουν. Στην Ευρώπη, 22 εγκαταστάσεις της GM δεν παράγουν απόβλητα υγειονομικής ταφής. Το ποσοστό ανακύκλωσης όλων των εργοστασίων στην Ευρώπη είναι 99,5% - δηλαδή μόνο το 0,5 % του συνόλου των αποβλήτων προορίζεται για υγειονομική ταφή!

 

10 εκατομμύρια λιγότεροι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα το 2011

Το 2011, η GM μείωσε τα συνολικά απόβλητα που παράγει ανά όχημα κατά 5% στις παγκόσμιες παραγωγικές εγκαταστάσεις της. Οι προσπάθειές της στον τομέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης πέρσι απέδωσαν μείωση που αντιστοιχεί σε 10 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Σημειώστε πως πάνω από τις μισές παγκόσμιες παραγωγικές εγκαταστάσεις της GM δεν παράγουν πλέον απορρίμματα.

Από το 1997, η αμερικανική εταιρία έχει περιορίσει τα συνολικά απόβλητα κατά 43% τουλάχιστον, ενώ δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει 25 ακόμα εγκαταστάσεις με μηδενικά απόβλητα υγειονομικής ταφής και να μειώσει τα συνολικά απόβλητα κατά 10% επιπλέον μέχρι το 2020 (reduce total waste). Για παράδειγμα, σε συνεργασία με τους προμηθευτές της, η GM ανακυκλώνει κοντραπλακέ (scrap cardboard) από διάφορα εργοστάσια μετατρέποντάς το σε ηχομονωτικό υλικό για την επένδυση οροφής των Buick sedan.html">Lacrosse και Verano. Ακόμη, οι εκτροπείς αέρα των Chevrolet Silverado και GMC Sierra pickup truck κατασκευάζονται από χρησιμοποιημένα ελαστικά προερχόμενα από την πίστα δοκιμών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η GM χρησιμοποιεί τις καλύτερες μεθόδους ανακύκλωσης σε συνεργασία με άλλες εταιρίες και βιομηχανίες (companies), ανεξαρτήτως μεγέθους.

Τα επιτεύγματα της GM στον τομέα αποβλήτων υγειονομικής ταφής και την ανακύκλωση ελέγθηκαν από την ανεξάρτητη εταιρία βιωσιμότητας Two Tomorrows. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική δέσμευση της GM (environmental commitment), μπορείτε να βρείτε στην αναφορά βιωσιμότητας (sustainability report) και το blog βιωσιμότητας (environmental blog) της μάρκας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...