Ηλεκτρικά Supercars

Η νέα μόδα στον κόσμο των επιδόσεων

  • -
  • -

Η τάση των ηλεκτροκίνητων μοντέλων έχει ξεσπάσει για τα καλά στους κόλπους των περισσοτέρων μεγάλων κατασκευαστών, προμηνύοντας σημαντικές εξελίξεις για τα επόμενα 20-40 χρόνια. Μακριά από τον κόσμο του ρεύματος που ανοίγεται μπροστά μας, δεν θα μπορούσαν να απέχουν τα supercars. Εκεί λοιπόν που πριν μερικά χρόνια τα υβριδικά μοντέλα αποτελούσαν βαρετές οικολογικές επιλογές της μόδας, σύγχρονες αμιγώς ηλεκτρικές προτάσεις του μέλλοντος έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αυτοκίνηση.

Παρά τις προσπάθειες διατήρησης της εξουσίας των κινητήρων εσωτερικής καύσης, η λύση των ηλεκτροκίνητων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος για την αυτοκίνηση. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν μερικά χρόνια, ότι ένα ηλεκτροκίνητο θα ξεπερνούσε σαν εφαρμογή τόσο γρήγορα την υλοποίηση του πρακτικού – καθημερινού Nissan Leaf και θα προσπαθούσε να ανταγωνιστεί αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, όπως π.χ μια Lamborghini ή μια Ferrari.

Πλέον με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν πέσει με τα μούτρα στην εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων, ολοένα και περισσότεροι ισχυροί κατασκευαστές ξεκινούν σιγά-σιγά τα project για supercars με πηγή κίνησης το ρεύμα. Οι πρώτοι που τσίμπησαν στην ιδέα είναι οι Γερμανοί, ακολούθησαν κατά πόδας οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες της Toyota δουλεύουν πάνω σε αυτό ήδη, με τους πονηρούς Ιταλούς να παρατηρούν προς το παρόν τις κινήσεις των αντιπάλων τους. Σημαντική είναι η παρουσία της εταιρείας του Elon Musk, δημιουργού της Tesla, η οποία όμως επικεντρώνεται περισσότερο σε σπορ ελαφριές κατασκευές, παρά στον ορισμό της έννοιας του supercar.

Παρακάτω ακολουθούν τρία πρωτότυπα προς το παρόν ηλεκτροκίνητα μοντέλα

 

Audi e-tron

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2009, το e-tron αποτελεί σημείο αναφοράς για την νέα γενιά των γρήγορων Audi. Χαρακτηριστικό του είναι ότι διαθέτει συνολικά τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, έναν για κάθε τροχό. Η συνολική ιπποδύναμη του φτάνει τους 313 ίππους, ενώ η ροπή του υπολογίζεται περίπου στα 341 Nm. To e-tron μπορεί να επιταχύνει από 0-100 km/h σε 4.8 sec, ενώ επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 200 km/h. Οι μπαταρίες των 53 kWh χαρίζουν στο αυτοκίνητο 241 km αυτονομίας, ενώ για μια πλήρη φόρτιση χρειάζονται 6-8 ώρες παραμονής σε μια κοινή πρίζα ρεύματος.

Η παραγωγή του e-tron έχει προγραμματιστεί για αυτή τη χρονιά, με τα πρώτα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν επίσημα στους δρόμους το 2012. Δυστυχώς η τιμή του θα κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα ακόμα και από το R8.

 

Mercedes SLS AMG E-Cell

Παρουσιάστηκε αρχικά σε ένα φανταχτερό κίτρινο (Lumilectric Mango) χρώμα, ακολουθώντας την δυναμική της εντυπωσιακής έκδοσης παραγωγής. Τα σχέδια των Γερμανών είναι ως το 2013 το ηλεκτροκίνητο μοντέλο τους, των 526 ίππων και 880 Nm ροπής, να βρίσκεται διαθέσιμο στις εκθέσεις για το ευρύ κοινό.

Την κίνηση στην E-Cell δίνουν συνολικά τέσσερις ηλεκτροκινητήρες οι οποίοι κινούν ανά δύο τους εμπρός και πίσω τροχούς και επιταχύνουν το αυτοκίνητο σε λιγότερο από 4 sec από στάση στα 100 km/h. Οι ηλεκτροκινητήρες επιτυγχάνουν μέχρι 12.000 περιστροφές, ενώ οι μπαταρίες - 48 kWh -  είναι τεχνολογίας πολυμερών λιθίου, αποτελώντας εξέλιξη των αντίστοιχων ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες είναι ιδανικά κατανεμημένες κατά μήκος του αμαξώματος, στο κεντρικό τούνελ και πίσω από την καμπίνα επιβατών, φροντίζοντας για την σωστή κατανομή του βάρους και την σωστή ψύξη τους. Παράλληλα η όλη διάταξη των 400V, διαθέτει και λειτουργία ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση. Στο εσωτερικό βρίσκεται μια οθόνη 10 ιντσών η οποία ενημερώνει των οδηγό, για όλα τα τεκταινόμενα της ηλεκτρομηχανικής διάταξης.

 

Citroen Survolt

Το Survolt αποτελεί ουσιαστικά την αγωνιστική μετενσάρκωση του Revolte, του ηλεκτρικού πρωτοτύπου που παρουσίασε η Citroen στη Φρανκφούρτη το 2009. Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συνδυάζει την πολυτέλεια με τον δυναμισμό. Η σχεδίαση συνεχίζει να παραπέμπει στο θρυλικό 2CV, αν και το εντυπωσιακό αμάξωμα έχει τις αναλογίες ενός supercar: μήκος 3,85 m, πλάτος 1,87 m και ύψος 1,2 m!

Η κίνηση του Survolt γίνεται μέσω δύο ηλεκτροκινητήρων με απόδοση 300 ίππων. Το Survolt φτάνει τα 260 km/h τελική ταχύτητα, ενώ τα 100 km/h έρχονται από στάση σε κάτω από 5 sec. Η συστοιχία των μπαταριών χαρίζει στο αυτοκίνητο αυτονομία 200km, με τον χρόνο πλήρης επαναφόρτησης του να κειμαίνεται στις 10 ώρες. Ο Frederick Banzet, Διευθύνων Σύμβουλος της Citroen, χαρακτήρισε το Survolt ως ακράδαντη απόδειξη της δέσμευσης της Citroen για εξέλιξη μοντέλων με χαμηλές εκπομπές ρύπων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...