Green profile: Opel

Στο δρόμο της πράσινης μετακίνησης με τη φιλοσοφία ecoFLEX και τη μακροχρόνια επένδυση σε εναλλακτικά συστήματα κίνησης

  • -
  • -
Opel green history

Παράδοση στα οικολογικά επιτεύγματα

Green quotes

Κάνουμε προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν για παράδειγμα τα μοντέλα Ecoflex. Το Ampera είναι ο ηγέτης στη γκάμα των μοντέλων μας με εξαιρετικά χαμηλούς ρύπους. Πρακτικά δεν υπάρχει άλλη πρόταση στην αγορά με αντίστοιχη τεχνολογία. Θεωρούμε λοιπόν πως με το Ampera είμαστε πρωτοπόροι στην ηλεκτρική αυτοκίνηση χωρίς κανένα περιορισμό στην αυτονομία”.

Andreas Lassota

Marketing Manager του τομέα Ηλεκτρικών Οχημάτων της Opel

(Διάβασε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του Andreas Lassota στο gocar)

 

Η πρόταση της Opel στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το Ampera, το οποίο διαθέτει σύστημα επέκτασης της αυτονομίας. Η μικρή αυτονομία των 100% ηλεκτρικών οχημάτων τα περιορίζει, κατά την προσωπική μου άποψη, για χρήση στην πόλη. Βέβαια, σκεφτόμαστε την εξέλιξη 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο μέλλον …”

Klaus Nuchter

Global Vehicle Line Executive της Opel

(Διάβασε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του Klaus Nuchter στο gocar)

1985 Η Opel ήταν η πρώτη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που συμπεριέλαβε μία έκδοση με καταλυτικό μετατροπέα σε όλες τις σειρές μοντέλων της.

1988 Παγκόσμιο ρεκόρ αεροδυναμικού συντελεστή (cD) με το Calibra (0,26).

1988 Το Corsa Eco3 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο ‘τριών λίτρων’ (κατανάλωση 3 lt/100 km) στον κόσμο.

1989 Η Opel έγινε η πρώτη κατασκευάστρια στην Ευρώπη που προσέφερε όλα τα βενζινοκίνητα μοντέλα της με στάνταρ τριοδικό καταλύτη.

1995 Λανσαρίστηκε το Astra Eco 4, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής ‘τεσσάρων λίτρων’ στη μικρομεσαία κατηγορία.

2001 Η Opel λανσάρισε το πρώτο αυτοκίνητο φυσικού αερίου (με βελτιστοποιημένη καύση για φυσικό αέριο), το Zafira CNG, με κινητήρα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για χρήση φυσικού αερίου.

2004 Ο πρώτος Euro 4 diesel έκανε το ντεμπούτο του στο Astra.

Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η οικονομία αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα, η Opel απαντά με τη γκάμα μοντέλων ecoFLEX και με τεχνολογίες green μετακίνησης, όπως οι ηλεκτροκινητήρες και τα εναλλακτικά καύσιμα. Αρχίζοντας από την φιλοσοφία ecoFLEX, πρόκειται σύμφωνα με την εταιρεία για τη διττή τεχνολογική προσέγγισή της στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος:

  1. Δέσμευση της μάρκας στη συνεχή βελτίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, επιδιώκοντας τη μέγιστη απόδοση των κινητήριων συνόλων που λειτουργούν με βενζίνη, πετρέλαιο και εναλλακτικά καύσιμα όπως το υγραέριο (LPG) και το φυσικό αέριο (CNG). Περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση καινοτομιών που αυξάνουν την περιβαλλοντική συμβατότητα του οχήματος -  όπως ένας δείκτης ‘αλλαγής σχέσης κιβωτίου’ και η τεχνολογία Start/Stop.
  2. Εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλεκτροκίνηση και το υδρογόνο.

 

Start/Stop και άλλες τεχνολογίες για μείωση των εκπομπών CO2

Το 2010, η Opel ξεκίνησε να προσφέρει την τεχνολογία οικονομίας καυσίμου Start/Stop σε μοντέλα ecoFLEX. Τα πρώτα μοντέλα που ωφελήθηκαν είναι τα Agila 1.2 ecoFLEX (94 PS) και Corsa 1.3 CDTI (75 PS), με τα Astra και Meriva να ακολουθούν. Μέχρι το τέλος του 2011, όλες οι προϊοντικές σειρές της Opel θα διαθέτουν αυτή την τεχνολογία.

Η αρχή που διέπει αυτή την τεχνολογία είναι απλή: Ένας κινητήρας που δεν λειτουργεί δεν μπορεί να καταναλώσει καύσιμο. Έτσι, αντί να λειτουργεί στο ρελαντί όταν το αυτοκίνητο σταματά τα φανάρια ή σε μία σιδηροδρομική διάβαση, ο κινητήρας απενεργοποιείται μόλις ο οδηγός επιλέξει νεκρά στο κιβώτιο και αφήσει το συμπλέκτη. Όταν το φανάρι ανάψει πράσινο, ο οδηγός απλά πατά το πεντάλ του συμπλέκτη για να ενεργοποιηθεί ο κινητήρας, βάζει 1η σχέση και ξεκινά. Ασφαλώς, τα συστήματα κλιματισμού, διεύθυνσης και φρένων παραμένουν πλήρως λειτουργικά για να μπορούν οι επιβάτες να νιώθουν ασφάλεια και άνεση ακόμα κι όταν ο κινητήρας είναι προσωρινά κλειστός.

Περιορίζοντας το χρόνο λειτουργίας τους στο ρελαντί, οι κινητήρες εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και το σημαντικότερο παράγουν λιγότερο θόρυβο. Κατά συνέπεια, οι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν μεγάλη οικονομία σε συνθήκες πόλης: Στον αστικό κύκλο, το Corsa 1.3 CDTI με Start/Stop εκπέμπει 10,6% λιγότερο CO2 από την ίδια έκδοση χωρίς αυτό το σύστημα και καταναλώνει 4,8 lt/100 km, συγκριτικά με τα 5,3 lt/100 km χωρίς Start/Stop. Στο μικτό κύκλο, το Corsa 1.3 CDTI με Start/Stop απαιτεί μόνο 4,0 lt diesel/100 km.

 

Υπέρτατος στόχος: Κατάργηση της εξάρτησης από το πετρέλαιο

Πέρα από τη φιλοσοφία ecoFLEX, η Opel επενδύσει στην εξέλιξη μίας σειράς καινοτομιών που μπορούν να μειώσουν και τελικά να καταργήσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, να ελαχιστοποιήσουν τις εκπομπές CO2 και να ενθαρρύνουν την ενεργειακή ποικιλομορφία. Για το σκοπό αυτό η γερμανική εταιρεία έχει δημιουργήσει μία green στρατηγική που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει:

•          Μικρά ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας για όσους διανύουν μικρές αποστάσεις ή κινούνται εντός ορίων των πόλεων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα η Opel εξέλιξε τρία πρωτότυπα ηλεκτρικά Meriva για τις ανάγκες ενός ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται στη Γερμανία.

•          Ηλεκτρικά οχήματα εκτεταμένης αυτονομίας για οικογένειες που θέλουν ένα αυτοκίνητο με το οποίο να ταξιδεύουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε και χωρίς το άγχος της αυτονομίας. Η πρώτο ηλεκτρικό όχημα με δυνατότητα επέκτασης της αυτονομίας, το Opel Ampera, προγραμματίζεται να φτάσει στις εκθέσεις των διανομέων το 2011.

•          Μακροπρόθεσμα, ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου για να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς περιορισμό στο μέγεθος ή τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Πρωτοπόρος στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου στην Ευρώπη, η Opel δοκιμάζει στο δρόμο την τέταρτη γενιά του HydroGen4 στο Βερολίνο μαζί με 11 επιχειρηματικούς εταίρους.

Η στρατηγική αυτή εξελίσσεται παράλληλα με την επέκταση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υγραέριο (LPG) και το φυσικό αέριο (CNG). Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Opel προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες σειρές οχημάτων CNG και LPG στην Ευρώπη.

 

Καθαρές μετακινήσεις χωρίς συμβιβασμούς

Βέβαια, η Opel δεν επενδύει μόνο σε νέες τεχνολογίες που αφορούν κυρίως το μέλλον της αυτοκίνησης. Η γερμανική φίρμα εξακολουθεί να βελτιώνει την απόδοση όλων των κινητήρων εσωτερικής καύσης και των κιβωτίων της γκάμας της. Ένα σημαντικό βήμα είναι το λεγόμενο right-sizing, όπου οι μεγαλύτεροι κινητήρες αντικαθίστανται από μικρότερες, υπερτροφοδοτούμενες μονάδες. Για παράδειγμα, ο νέος 1.4 Turbo με ισχύ 120 PS και ροπή 175 Nm έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του το 2010 στο νέο Meriva, αντικαθιστώντας τον ατμοσφαιρικό 1.6 των 105 PS, επιτυγχάνοντας μείωση 10% στις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση, αλλά και 15% αύξηση στην ισχύ.

Green μοντέλα της Opel

Ampera

Η πρόταση της Opel στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βασίζεται στο Chevrolet Volt. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η συνύπαρξη ηλεκτροκινητήρα και βενζινοκινητήρα για αυξημένη αυτονομία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX

Με μέση κατανάλωση 3,7 lt/100 km και εκπομπές CO2 98 g/km, είναι το πιο green μοντέλο της γκάμας Opel ecoFLEX.

 

Meriva 1.3 CDTI ecoFLEX

Παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Παρισιού 2010 με μοτέρ ισχύος 95 PS, μέση κατανάλωση 4,5 lt/100 km και εκπομπές CO2 119 g/km.

 

Astra ecoFLEX

Υπάρχουν πετρελαιοκίνητες και βενζινοκίνητες εκδόσεις, με αποκορύφωμα το Astra 1.3 CDTI που προσφέρει μέση κατανάλωση μόλις 4,1 lt/100 km και εκπομπές CO2 109 g/km. ΟΙ βενζινοκίνητες εκδόσεις 1.4 ecoFLEX, με 87 PS και 100 PS, εκπέμπουν CO2 μόλις 129 g/km.

 

Insignia 2.0 CDTI ecoFLEX

Η ανανεωμένη έκδοση προσφέρει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2, μειωμένα στα 4,9 lt/100 km και 129 g/km από 5,2 lt/100 km και 136 g/km αντίστοιχα.

VIDEOS

Opel Insignia ecoFLEX

Opel Corsa ecoFlex

Opel Ampera

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...